Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна / iStock/Getty Images
В построен преди 400 години храм в Япония робот хуманоид с чертите на будистката богиня на милосърдието Канон приема посетителите, предаде Франс прес.
 
Роботът Миндар, чието разработване струва почти 1 милион долара, рецитира сутри и предупреждава с металния си глас за славолюбието и опасностите, свързани с желанието, гнева и егото. Свещениците от плът и кръв в храма Кодайджи в древната столица Киото гледат с добро око на новия си сътрудник, създаден от силикон и видими кабели. За свещениците роботът андроид е приспособен към будизма и може да еволюира с темповете на технологичния прогрес и въз основа на придобития опит.
 
"Будизмът не е вярване в Господ, а вървене и ангажиране по пътя на Буда, независимо дали е представен като машина, парче старо желязо или дърво", поясни свещеникът Теншо Гото.
 

Роботът е с размери на възрастен човек, с отворена горна част на черепа си, която е натъпкана с електроника, и с миниатюрна камера в лявото си око, като единствено лицето, ръцете и раменете му са от силикон, за да напомнят човешка кожа. Роботът свещеник е инсталиран в специално предвидена за него зала. Върху стена са прожектирани преводи на английски и китайски език на рецитирани от него сутри, както и изображения на пейзажи и множество хора.
 
Миндар, който започна да функционира тази година, е плод на съвместен проект на храма и експерта по роботика Хироши Ишигуро от университета в Осака. "За някои хора може да е трудно да влязат в контакт със свещеници. Надявам се, че роботът ще запълни тази празнина", поясни Гото.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА