На определена възраст консумацията на нездравословна храна и алкохол започва да води до по-тежки последици, отколкото преди, казва лекарят Мария Черняева за радио Sputnik. Тя обяснява защо това се случва.

Организмът на средностатистическия човек след 40-годишна възраст започва да функционира по-различно от преди, тъй като много важни процеси в органите и тъканите се забавят.

"Като правило, след 40-те години метаболитните процеси се забавят, вредните вещества се извеждат от организма по-трудно, извършва се пренастройка на тъканите, намалява активността на ензимите и производството на инсулин", предупреждава тя.
В резултат на тези промени някои храни, особено мазните и сладките, могат да станат по-слабо усвоими, продължава лекарят.

"Вече не можем да консумираме големи порции мазни храни, например не можем да излезем на кебап на спокойствие, защото това ни причинява неприятни симптоми, свързани със стомашно-чревния тракт. Започваме да усещаме ефекта от алкохола под формата на подуване и главоболие", казва Черняева.

Ако не променим начина си на хранене и живот през този период, негативните последици няма да закъснеят. По-специално човек може да наддаде на телесно тегло, добавя лекарят.

"Средностатистическият човек след 40-годишна възраст трябва да преразгледа храненето и начина си на живот", казва Мария Черняева.
БГНЕС