Най-щастливи ... едва на 74
Най-щастливи ... едва на 74 / cнимкa: sxc.hu

74-годишните са най-доволните от живота хора, показва ново изследване, цитирано от британския вестник "Дейли Телеграф". По-малкото отговорности, финансови тревоги и повечето време за самия себе си водят до непостигано преди това в живота задоволство, сочат резултатите.

Според изследването от тийнейджърските години до 40-годишна възраст щастието намалява. То остава на едно и също равнище до 46-годишна възраст, след което започва да се увеличава, за да достигне своя връх на 74. Учени от Германия и САЩ редовно анкетирали 21 000 мъже и жени, за да разберат доколко щастливи се чувстват от живота си. Те можели да дават оценки по скала от едно до седем, като седем означавало пълно удовлетворение от живота. Тийнейджърите в края на юношеските години си поставили оценка от около 5,5, като тя намаляла до около 5 при достигането на 40-годишна възраст. На 74 години хората оценявали щастието си средно с 5,9.

Според изследването това може да се дължи на факта, че възрастните хора оценяват повече нещата. "В сравнение с по-младите хора, възрастните поставят по-голям акцент върху емоционалните аспекти на социалните взаимоотношения и е по-вероятно да запомнят емоционалното съдържание на своите преживявания", пишат в заключение авторите на изследването, пише БГНЕС.

Същевременно експерти обясняват, че основната причина за търсенето и намирането на щастието е здравето. Редица учени изследваха връзката между положителните ефекти на радостта, вълнението, удовлетворението и сърдечните проблеми. Учени от Колумбийския университет сравниха чувството на оптимизъм и депресия в повече от 1700 души. Резултатите показват, че рискът от сърдечни проблеми при най-щастливите хора намалява с близо 22% в сравнение с онези, които имат повече отрицателни емоции. Колкото по-лошо е емоционалното състояние на човек, толкова повече негативи има за сърцето.