/ iStock/Getty Images
Практикуването на будизма датира от VI в. пр.н.е. Религията произхожда от Индия и понастоящем се практикува в няколко държави, като се обръща специално внимание на източните общества. Смята се, че будизмът има около 500 милиона последователи, разпръснати по целия свят, и се счита за петата по големина религия на планетата. Япония, Китай, Тибет и Тайланд са местата, където е съсредоточен най-голям брой практикуващи тази религия. Ето по-неизвестни факти за тази световна религия.

Буда не е собствено име, а почетна титла, която означава „пробуденият“. Истинското име на Буда е Сидхарта Гаутама Шакия Муни. Според легендата Буда се родил в Непал преди пълнолуние в красива градина, където валял дъжд от венчелистчета и земята треперела. Сидхарта Гаутама произхожда от хиндуистко семейство. Всъщност хиндуизмът и будизмът са доста сходни.

За разлика от много други религии тук няма основна книга, която да се чете и следва.

Будизмът не вярва в съществуването на Бог-създател или богове. Вместо това той се фокусира основно върху три идеи: 1) нищо не е постоянно; 2) всички действия имат последствия; 3) възможно е да се променим.

Тъй като най-ранните будистки учения първоначално са предавани устно и едва по-късно - стотици години след смъртта на Буда - са записани, не е възможно да сме сигурни за всичко, което той действително е преподавал.

Алберт Айнщайн твърди, че ако има религия, която може да отговори на нуждите на съвременната наука, това е будизмът.

Според Буда тайната за постигане на щастие е проста: желайте това, което вече имате, и не желайте това, което нямате.

Дебелата фигурка на Буда, което често се среща в китайските ресторанти или в домовете на хората, не е истинският Буда Сидхарта Гаутама, а по-скоро китайски фолклорен герой, наречен Будай.

Буда е светец, канонизиран от Католическата и Православната църкви.

Въпреки че някои будистки теории твърдят, че жените не могат да постигнат Нирвана (състояние на освобождение от страданието), самият Буда е казал, че няма причина една жена да не може да постигне просветление.

Буда често е изобразяван с големи ушни миди, което символизира мъдрост и разум. Някои учени обаче смятат, че това е и препратка към миналото му на богат човек.

Когато учените анализирали мозъците на някои будистки монаси, те стигнали до заключението, че монасите наистина са успели да променят мозъка си чрез медитация, за да повишат чувството си за щастие и устойчивост.

Според легендата, когато Буда бил кремиран, от него останал само един зъб. Който притежава този зъб, е водачът на будизма. Понастоящем зъбът се съхранява в храм в Шри Ланка

Биографите, които са изследвали живота на Стив Джобс, твърдят, че той е имал голяма връзка с някои будистки течения, особено с тези, които се фокусират върху простотата и съвършенството. Джобс се е опитал да приложи тези принципи в Apple.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС