Екип от изследователи в „The Aerospace Corporation“, калифорнийска организация с нестопанска цел, усилено се опитва да защити Земята от астероиди с помощта на електрически катапулти, според „Gizmodo“. И не, това не е сюжет от филм на Майкъл Бей, а реалност. Астероидите могат да бъдат реална заплаха за нашата планета и това може да бъде безопасен, модерен начин за отклоняване на по-малките космически скали, за да не се ударят в Земята и да причинят сериозни щети.

Човек може да си представи гигантски катапулт, който изстрелва камъни в космоса, за да отблъсне астероидите далеч от Земята, но Нахум Меламед, ръководител на проекта на „The Aerospace Corporation“, не мисли за това. Вместо това той работи с екипа си по създаването на система за отклоняване на астероиди, която е малко по-малко агресивна.

Как работи планът

Планът им е да изстрелят суборбитален ускорител в космоса, така че той да се приземи върху астероид. След това системата ще се закрепи за скалата и ще изкопае малки парчета реголит (слой от неконсолидиран скален материал) и ще ги изхвърли от астероида на по 20 килограма наведнъж. След изхвърляне на реголит със скорост от 1 до 2 километра в секунда в продължение на няколко седмици или месеци това ще промени траекторията на астероида, като го спре да се удари в нашата планета.

Тази идея е вдъхновена от „SpinLaunch“, компания за космически технологии, която е създала подобен катапулт, който се използва за изстрелване на малки спътници в космоса много по-бързо и по-евтино и без използване на гориво. През октомври 2022 г. тя успешно катапултира сателит на НАСА в космоса.

Ръководителят на проекта Меламед видял 165-метровия суборбитален ускорител на „SpinLaunch“ в Спейспорт Америка, Ню Мексико, и това го накарало да осъзнае, че може да направи нещо подобно, за да помогне за отклоняването на астероиди от удара в Земята.

Въпреки че големите астероиди не са често срещана заплаха за нашата планета, винаги е добре да се подготвяме за най-лошия сценарий. Преди десет години астероид с диаметър 19 метра навлезе в атмосферата на нашата планета и се разпадна над Челябинск, Русия, причинявайки наранявания на над 1000 души.

Понякога тези по-малки космически скали са по-голяма заплаха за нашата планета, защото могат да преминат през вътрешната част на Слънчевата система по-лесно от големите космически скали.

Вместо да катапултира обекти директно в космоса, „The Aerospace Corporation“ ще започне с двегодишни изпитания в своята лаборатория. След като преценят, че системата е готова, ще преминат към втората фаза, като я изпробват на Луната. Екипът ще използва центробежната система за изхвърляне на парчета реголит от Луната в космоса - истинска проверка дали идеята им ще работи в открития космос.

За щастие, през следващите 100 години не би трябвало да се притесняваме за опасни астероиди. Към настоящия момент НАСА следи отблизо нашата планета, като наблюдава 28 000 космически скали, и нито една от тях няма намерение да се сблъска със Земята. Все пак винаги е добре да бъдем подготвени, така че е добре, че Меламед и екипът му работят усилено върху тази нова система за отклоняване на астероиди.
БГНЕС