Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна / ThinkStock/Getty Images
Международен екип учени установи, че с времето в Земята са се сблъсквали все повече астероиди, като количеството им рязко се е увеличило през последните 290 милиона години, предават Асошиейтед прес и Франс прес.

НАСА: Хиляди астероиди се приближават към Земята
 
За посочения период на нашата планета са паднали 2,6 пъти повече от тези небесни тела, в сравнение с предишните 700 милиона години.

Снимката е илюстративна
ThinkStock/Getty Images

За да изчислят честотата на сблъсъците Ребека Гент от университета в Торонто и нейни американски и британски колеги са преброили кратерите на Луната, като отчели и тяхната възраст.

САЩ засилват мерките за защита на Земята от астероиди
 
И нашият естествен спътник е бил подложен на същите небесни "бомбардировки" като Земята, като пропорциите са били почти идентични. Луната е като капсула на времето, тя ни помага по-добре да разберем какво се е случвало на нашата планета, твърдят учените.

Снимката е илюстративна
ThinkStock/Getty Images

Специалистите взели на отчет кратерите с диаметър над 20 километра и тяхната възраст. Те се образуват при сблъсък с астероид с размер минимум 800 метра. Екипът преброил 28 кратера, които не били по-стари от 290 милиона години и едва девет на възраст между 291 и 650 милиона години.

Земята преживяла двойни удари от астероиди в миналото

Снимката е илюстративна
ThinkStock/Getty Images

След като направили съответната екстраполация, учените достигнали до извода за 2,6 учестени сблъсъци през последните 290 милиона години, в сравнение с предишните 700 милиона.
 
Досега науката считаше, че с времето количеството на падналите астероиди на Земята е намалявало. Оказа се, че е точно обратното.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА