Астероидите са небесни тела, състоящи се от скали и метали. Обикновено са концентрирани в регион, познат като астероиден обръч, който се намира между орбитите на Марс и Юпитер.

Астероидите са удряли Земята в продължение на милиони години. Поради търкането със земната атмосфера обаче повечето от тях са изгорели.

Вижте астероидите, които са способни да сложат край на планетата

Вредефорт

Кратерът Вредефорт в Южна Африка е най-големият на Земята. Той има диаметър 300 км и е образуван от един от най-големите метеорити, които някога са се сблъсквали с планетата.
Ударът се е случил преди 2 млрд. години и е оказал огромно влияние върху живота на Земята.

НАСА: Хиляди астероиди се приближават към Земята

Кратерът в залива Чесапий

Метеоритът, образувал този кратер, е ударил планетата преди 35 милиона години.

Вудлей

Още се води дискусия колко всъщност е голям кратерът Вудлей. Някои смятат, че той е широк 60 км. Други твърдят, че това е само центърът му. Реалният му размер е два пъти по-голям. Смята се, че повече от 40% от живота на Земята е бил заличен при падането на астероида.

Маникуаган

Този масивен кратер е напомня, че опасност от падане на астероид винаги има и тя е реална. Образувал се е преди 215 милиона години при удар с 5 км астероид.

Новооткрит астероид премина близо до Земята

Бенну

Този астероид също е способен да заличи хората на земята. НАСА планира мисии за уточняване на положението му и отклонението му от маршрута му към земята

Апофис

Астероидът е наречен на името на древен египетски митологичен демон. Учените се опасяват, че е способен да сложи край на човешката цивилизация. Апофис се приближи до Земята през 2004 г. Следващото му приближаване ще бъде през 2029 г.

Астероид погубил огромна част от бозайниците на Земята

Ако успее да мине през т.нар. гравитационна ключалка, той гарантирано ще удари планетата през 2036 г.

Вижте още във видеото