Тези насекоми ни хапят още от най-ранно детство. А с тези ухапвания се появяват и множество болести, причинени от вируси и паразити, които се разнасят от комарите - от малария до Западнонилска треска и много други.

Центърът за контрол и превенция на заболяванията в САЩ обяви комарите за най-смъртоносните животни в света, защото те са причина за стотици хиляди смъртни случаи всяка година. Като добавим и затоплянето на света вследствие на изменението на климата, проблемът може да се задълбочи.

Имаме някои проблеми с нашите дребни кръвожадни съжители и може да изглежда, че ако се отървем напълно от тях, ще премахнем неприятен източник на дразнене и ще бъдат спасени човешки животи.

Според експерти пълното изтребление на комарите би било грешка.

Предвид разнообразието на видовете комари /над 3000/, трябва да се разгледат много екологични цикли - с други думи, взаимоотношенията между видовете и тяхната среда.

Хийли, който е и президент на Американската асоциация за борба с комарите, дава за пример Луизиана, където има много блата, където комарите виреят добре. "Тези комари могат да служат отлично за екологията на тези блатни жизнени цикли, за изхранване на рибите и други дребни безгръбначни във водната система. А може би има и други дребни животни, които могат да се хранят с възрастните (комари)".

Други комари могат да играят подобна роля в родните си местообитания, така че пълното им изтребване може да доведе до някои неблагоприятни последици. Освен това експертите твърдят, че е малко вероятно да успеем да унищожим напълно всички комари, като се има предвид тяхната огромна (мисля, че са стотици милиарди) и широко разпространена популация.

Но не е задължително да се отървем от всички комари.

Оказва се, че видовете, които са ни най-познати - тези, които причиняват всички тези сърбящи, червени подутини, както и по-известните болести - са малко на брой.

И както казва Лора Харингтън, професор по ентомология в университета Корнел: "Изтребването на всички комари вероятно ще окаже въздействие върху хранителната верига. Изкореняването на един или два вида няма да нанесе вреда".

Става дума за видовете Aedes, Anopheles и Culex. Всеки от видовете в тези родове може да пренася множество вируси или паразити. Anopheles пренася малария, Culex пренася Нилска треска, а само родът Aedes включва комари, които могат да пренасят жълта треска, чикунгуня, денга и зика, наред с други болести.

И може би нямаме нужда от тях в нашите екосистеми.

"Видовете комари, пренасящи болести, като Aedes aegypti и Aedes albopictus, са инвазивни видове в много части на света. ... Ние сме се справяли добре и без тях", казва Джон Маршал, професор по биостатистика и епидемиология в Калифорнийския университет в Бъркли, пред Cи Ен Ен.

"Съществуват хиляди видове комари, само няколко от които пренасят човешки патогени, така че ако видовете, пренасящи болести, бъдат елиминирани, най-вероятно ще се появяват видове, които не пренасят болести, за да запълнят техните екологични ниши".

Слюнката на комарите потиска имунната система и увеличава риска от инфекция

Маршал добавя: "Комарите, пренасящи болести, са били елиминирани от много части на света в периоди от историята, така че локалното им елиминиране със сигурност е възможно".

Хийли отбеляза, че тези видове също така имат "много близка връзка" с вирусите или паразитите, които пренасят. Това означава, че макар теоретично сестрински видове да могат да мутират и да станат способни да пренасят едни и същи болести, малко вероятно е да видим напълно несвързани видове, които внезапно да станат преносители, ако елиминираме проблемните.
БГНЕС