Емотиконите променят начина ни на мислене
Емотиконите променят начина ни на мислене / MorgueFile.com

Емотиконите, усмихнато или тъжно лице например, променят начина, по който мислим. Според австралийски учени, употребата на лица от точки и скоби задействат части от мозъка, които обикновено отговарят за разпознаването на истински лица.

Учените смятат, че голямата популярност на емотиконите се дължи на факта, че ние разпознаваме тези символи като истински лица.

"Емотиконите са нова форма на езика, който говорим. За да декодираме този език, създаваме нов модел на мозъчна активност", казва д-р Оуен Чърчис от университета "Флиндърс" в Аделаида.

Изследователите смятат, че обръщаме по-голямо внимание на лицата, отколкото на повечето неща, които виждаме, докато опитваме да ги "прочетем" като емоции, пише БГНЕС.

В проучването участвали 20 души, които разгледали образи на истински лица, емотикони с усмихнато лица и безсмислена поредица от знаци. Учените използвали електрофизиология, за да определят модела на електрическа активност в мозъка, когато участниците виждат различни образи.

Резултатите показват, че реагираме на емотиконите по същия начин, както когато видим човешко лице.

Емотиконите представляват пиктограми, които изразяват определена емоция. Най-популярният емотикон е усмихнатото човече J. То е създадено в САЩ през 60-те години. Представлява две точки, тире и скоба. В интернет проф. Скот Фалман от университета "Карнеги Мелън" в Питсбърг изпраща електронно писмо, в което за първи път използва усмихнатото лице.