Алкохолът, шунката и кренвиршите водят до рак
Алкохолът, шунката и кренвиршите водят до рак / netinfo
Международен екип учени смята, че 3,5% от всички случаи на ракови заболявания по света са свързани с консумацията на алкохол.

“Установена е връзка между приема на алкохол и рака на устната кухина, фаринкса, езофагуса, дебелото черво, ректума, черния дроб, ларинкса и гърдите”, твърди д-р Паоло Бофета от Международната агенция за изследване на рака в Лион, Франция.

В изследването си учените установили броя на случаите на рак и смъртните случаи през 2002 г., които могат да се обяснят с консумация на алкохол. За тази година са налице 389 100 заболели от рак заради алкохола, което е 3,6% от всички, страдащи от тумори.

Броят на смъртните случаи, причинени от посягането към чашката е 232 900 или 3,5% от всички смъртни случаи в резултат на рак.

Над 60% от свързаните със спирта тумори при мъжете са на горната част на храносмилателната система, а близо 60% от случаите при жените са на рак на гърдата. Особено висока е смъртността от рак заради алкохола в Централна и Източна Европа.

Употребата на храни от преработено месо, и преди всичко бекон, кренвирши, салами и шунка, увеличават риска от развиване на рак на стомаха, пиши списание Journal of the National Cancer Institute, цитирано от електронния сайт Медновости.

Учени от Каролинския институт в Стокхолм са анализирали 15 изследвания, посветени на тази тема, в които са участвали общо 4704 души. Те са установили, че при увеличаване на консумацията на храни от преработено месо с 30 г. на ден, рискът от развиване на рак на стомаха нараства от 15 до 38%. “Нашите резултати много ясно показват зависимостта между повишаването на консумацията на продукти от преработено месо и рака на стомаха”, заяви ръководителят на изследването Сузана Ларсон.

Учените смятат, че повишеният риск от рак може да е свързан с добавените в тези храни нитрати или въздействието на токсични вещества, образуващи се при обработването на месото. Ракът на стомаха се среща често. Съгласно статистиките той заема четвърто място сред онкологичните заболявания и второ място за смъртта на онкологично болни в света.