Иракският призрак надвисва над Ливан
Иракският призрак надвисва над Ливан / netinfo

Мишел Муто от Франс прес

Те са мотивирани, калени и изключително опасни: джихадистите, които са се били в Ирак, заедно със своите предшественици, излезли от съпротивителното движение в Афганистан през 80-те години, в продължение на години ще карат службите за сигурност на много страни да сънуват кошмари.

Мисълта да имат американски войник на мерника си привлече през последните години в Ирак ислямистки доброволци от многобройни държави /при това не само арабски/, но от няколко месеца насам потокът изглежда се е пренасочил към други фронтове, смятат експерти.

Ислямистки бойци, дошли от Ирак, бяха засечени, арестувани или убити в Ливан, в палестинския бежански лагер Нахр ал Баред, обграден и бомбардиран от армията от 20 май насам, но и в Йордания и Саудитска Арабия. Възможно е те да само авангардът, опасяват се много експерти.

"Това, което се случва в момента в Нахр ал Баред, се вписва в това явление", обяснява ливанският военен наблюдател Елиас Хана.

"Сред тях има калени бойци, идващи от Ирак, макар че никой не е в състояние да посочи конкретни числа, в Нахр ал Баред или на други места", добавя този ливански генерал от запаса.

"Става въпрос ново поколение джихадисти, по-закоравели, по-добре обучени, изпълнени с по-голяма решимост да се бият до смърт... За да им се противодейства, трябва да бъдат използвани нови методи, нови средства и специално подготвени хора."

"Който си мисли, че това явление не го засяга, си заравя главата в пясъка", предупреди неотдавна в интервю генерал Ашраф Рифи, генерален директор на ливанските сили за вътрешна сигурност.

За френския изследовател Бернар Ружие, специалист по джихадисткия ислямизъм в Ливан, автор на "Джихад всеки ден", голямата разлика с Афганистан е в това, че в Пешавар /пакистански град близо до границата/ арабските доброволци са чисто и просто статисти, които оказват само логистична подкрепа на афганистанската съпротива. В Ирак, по-голямата част от момчетата умират. Но онези, които оцелеят, излизат от там много по-опасни.

Сраженията между Фатах ал Ислам и ливанската армия, при които бяха убити най-малко 108 души, пораждат опасност от радикализиране на нови доброволци, опасява се Ружие.

"Всеки път, когато се стигне до сблъсък на джихадисти с армията, това предизвиква раждането на един мит. Всяко съпроводено с насилие събитие произвежда собствена митология. Вследствие на това в региона покълват призвания и доброволни мисии. И това подсилва онези, които искат да превърнат Ливан в зона на джихад."

Колко са те, тези бойци, взели участие в антиамериканския джихад в Ирак, готови да се пръснат из целия Близък изток и отвъд? Никой не се наема да даде точни числа.

Саудитският опозиционер Мохамед ал Масари, който модерира изповядващия близки до джихадистките тези интернет-форум Tajdeed.net, заяви наскоро на "Ню Йорк таймс": "В момента в Ливан има 50 бивши бойци от Ирак, но аз съм сигурен, че онези, които изчакват удобния момент, за да преминат към действие, са сто пъти повече, 5000 пъти повече."

"Между Ливан и Ирак вече тече поток от бойци, борбата ще се разпространи навсякъде, докато Съединените щати не отстъпят."

Загубите, които антизападните джихадисти търпят в някои иракски провинции, пораждат риск от това те да се пренасочат към други театри на бойни действия, добавя генерал Хана.

"Когато иракските племена, както например в провинция Анбар, се бият с активистите на „Ал Кайда” и ги прогонват" последните губят убежище и могат да отидат другаде. Къде? Това зависи от ситуацията на момента. Когато открият уязвима точка, те отиват там. В момента това е Ливан." /БТА/