Андрей Райчев: Дебатът между тримата кандидати бе европейски
Андрей Райчев: Дебатът между тримата кандидати бе европейски / снимка: БГНЕС, архив

При социологическите проучвания в тази кампания има две хипотези, които подчертават голямото разстояние между първия и другите двама. Но през последните два дни виждаме и тримата кандидати в сериозни изяви - това коментира политологът Румяна Коларова пред Нова телевизия.

Виждаме в последните им изяви и плътно до тях вицепрезидентите им. В последните два дни наблюдавам ефекта „Кунева". Има два основни видими резултата - първо позицията на Калфин-Данаилов е атакувана и от двете страни от дясно, счита Коларова. Това, с което Кунева критикува ГЕРБ, е либералната посока. Тя ги критикува за авторитаризъм. В тази посока тя не критикува толкова Калфин, подчертава Коларова.

Дебатът е между трима души на много високо равнище, това е нормален европейски дебат. Българите се убедиха, че когото и да изберат, няма такова значение, каза от своя страна социологът Андрей Райчев. За разлика от последните избори, когато на балотажа се изправиха един срещу друг Първанов и Сидеров, дебатът тогава съвсем не беше европейски. Този добър тон на дебата, европейски даде Меглена Кунева, счита Райчев. Двама професионални политици, били министри като Кунева и Калфин, са много подготвени, в сравнение с тях Плевнелиев е дилетант все още, той е добър бизнесмен. Но това не е негов минус. Хората искат нещо ново - те не искат тези хора отпреди. Това е преимуществото на Бойко Борисов - той губи политически, но печели човешки, подчерта Райчев.

Административното лустро на Кунева и Калфин ги прави да преминават планово от тема на тема. Те си личат като отделен политик, но не и като президент, допълва Коларова. Според нея информираният избор при президентския избор е заблуда. Той по Конституция няма толкова правомощия и мотивацията на избирателя е по-скоро емоционална като човешка реакция, отчита Коларова като политолог.