Шусел: Широките коалиции са важни, когато искат да свършат нещо
Шусел: Широките коалиции са важни, когато искат да свършат нещо / снимка: www.europe.bg

Волфганг Шусел, канцлер на Австрия в периода 2000-2007 година. Когато в управляващите коалиции има партии с различни възгледи, не е лесно да се преодолее пропастта в техните идеологии, убеден е участникът в няколко управленски коалиции в Австрия. Фиксираният курс на националната валута към някоя чужда има не само предимства, казва Шусел в предаването „Ориент експрес” по Дарик.

Имате дълга и пъстра политическа кариера. Как и защо влязохте в политиката? Ако можехте да върнете времето назад, бихте ли избрали различен път?

На първо място, това понякога е просто късмет. Влязох в политиката преди около 40 години като секретар на партията. Бях поканен на този пост, не съм се кандидатирал за него. Същото се случи и когато станах член на Парламента през 1979 г. – бях поканен, не съм се борил за това. 10 години по-късно бях поканен да стана министър. Най-напред, за да влезе човек в политиката трябва да притежава любопитство, да бъде заинтригуван от политиката. Трябва също да работи много, да се учи и подготвя много. Но не трябва да бъде прекалено амбициозен, защото реалността понякога е съвсем различна. Вижте Обама, например. Барак Обама, който днес е избран за президент на САЩ, само преди пет години, през 2004 г., по случайност беше избран да произнесе основната реч по време на конгреса на демократите. Три месеца по-късно стана сенатор на Илинойс, а сега е президент. Не бих избрал различна кариера. Това за мен е кариера, избрана по призвание, по любов, харесва ми да бъда политик.

Защо според Вас Австрия се превърна в най-големия инвеститор в България? Какво привлича австрийския бизнес у нас?

Австрия и България много си приличат. Двете страни имат сходна големина на територията и населението. Сходна ситуация по отношение на съседите – и двете държави са обградени от напълно различни националности, разположени са в много интересни региони – ние в центъра на Европа, вие в центъра на Балканите. И двете страни имат огромно културно наследство и богата история. В историята и на двете страни е имало много трудни моменти, но въпреки това сме успели да ги преодолеем с амбициозността и иновативността на нашите народи. Освен че страните ни си приличат, ние сме заинтересовани от вашия регион. Заинтересовани сме от региона около река Дунав, от извора и по протежението на цялата река до вливането й. Според мен през следващите 10 – 20 години това ще е един от най-интересните региони в Европа. Още от времето, когато бях външен министър, министър на икономиката, след това канцлер, бях убеден, че Австрия трябва да бъде една от най-активните държави в Централна и Източна Европа. Ние гласувахме в подкрепа на разширяването на Европейския съюз през 2004 г. и две години по-късно за присъединяването и на България и Румъния. Смятам, че това беше добра инвестиция. България предлага много възможности за успешен бизнес и ние трябва да се възползваме от това. Според мен, независимо, че имате някои икономически проблеми, напълно съм убеден, че в дългосрочен план нашите инвестиции ще се възвърнат.

След два успешни мандата Ви се наложи да направите широка коалиция с Вашите вечни опоненти социалдемократите. Смятате ли, че широките коалиции водят до успешно управление?

Биха могли, стига да има достатъчно политическа воля за това, стига да има голяма цел, която да ги обединява. Например, когато ние влязохме в Европейския съюз, през 1994 – 1995 г. имахме широка коалиция. И това беше добре работеща коалиция. Но съм бил свидетел и на коалиции, които не са работили добре. Ако няма политическа воля, ако няма Grande Vision, може просто да забравим. Широките коалиции са важни, когато партньорите искат да променят нещо, да свършат нещо. Ако това желание липсва, а вместо това управляващите искат просто да ръководят страната по по-обикновена ситуация, за това не е необходима широка коалиция. В такъв случай е по-добре да има по-решителна, по-фокусирана коалиция.

Зададох ви този въпрос, защото ние също имаме широка коалиция в България. И това понякога е трудно, а понякога добре.

Не забравяйте, че когато става въпрос за партии с доста различни възгледи като християндемократите или консерваторите и от друга страна социалдемократите, не е лесно да се преодолее тази пропаст в различните идеологии, да се преодолеят различните мнения по определени политически проблеми. Но ако коалицията се окаже възможна, то имаме добра база, добра платформа за бъдещи действия. Всичко обаче зависи от политическата воля, от личностите, от значимостта на общия проект.

Какви са Вашите препоръки за това как да се държи България с валутния борд в условията на световната финансова криза?

Това е много интересен въпрос. Фиксираният курс има своите преимущества, но има и недостатъци. Например, ако влезете в еврозоната или приемете фиксиран валутен курс, печелите защита, сигурност за валутата си, защото сте в група. Винаги е по-добре да сте в екип, отколкото сам. Вижте например какво се случи в Исландия, Великобритания. От друга страна, ако се фиксира валутният курс, се губи възможността да регулирате стойността на валутата. И например ако има необходимост да се адаптира конкурентоспособността на индустрията, да погледнем Италия да речем, важно е да съществува тази възможност. Ако има фиксиран валутен курс, например Италия сега е член на еврозоната, те вече не могат да използват своята валутна политика като част от политиката в подкрепа на конкурентоспособността спрямо другите страни. Така че, с валутния борд се печели нещо много важно, но и се губи възможността за някои действия. Но обобщено смятам, че в момента за България положителните страни от валутния борд са повече.