Яне Янев за стъпките България да стане модерна държава
Яне Янев за стъпките България да стане модерна държава / снимка: Юлиана Николова, Sofia Photo Agency
Яне Янев в "Годината" на Дарик
24511
Яне Янев в "Годината" на Дарик
  • Яне Янев в "Годината" на Дарик

Лидерът на "Ред, законност и справедливост" Яне Янев, в "Годината" на Дарик.

Здравейте, г-н Янев, и поздравления за добрата оценка, която получавате в българската политика през 2009 година. Вие на нея как гледате - като на оценка, че сте част от промяната в България, станала през тая година, или като на оценка, че сте опозиция на точно този начин на промяна?

По-скоро второто. Аз се възприемам като извънсистемен политически фактор, който не иска да влезе в правилата, налагани 20 години в посттоталитарната държава България. Проектът "Ред, законност и справедливост" е проект, който иска рестарт на цялата система, и затова този вот го отдавам на факта, че хората оценяват това, че ние сме различни.

Какво ще стане на 27 януари? Нали това е датата, когато изтичат шестте месеца, през които вие казахте, че ще подкрепяте управляващите независимо от всички перипетии, през които минават отношенията ви.

Да, и тази седмица, и миналата седмица ние гласувахме за техните проектозакони, проекторешения, подкрепяхме ги в парламентарните комисии. Така ще продължим до 27-и.

И какво става на 27-и?

На 30 и 31 януари имаме национална конференция, на която ще присъстват нашите партньори от Съюза на европейските консерватори и реформисти, и там ще направим цялостна равносметка на всичко, което се е случило. Ще дадем и оценка на това дали ГЕРБ може да осъществи генерална промяна, такава, каквато поискаха българските избиратели.

Да, обаче не е проста ситуацията ви в парламента. Когато казваш, че си опозиция, ти, искаш или не искаш, се подреждаш до останалите, които казват, че са опозиция. А те са тези, срещу които вие посветихте много време да говорите - БСП, ДПС.

Така е. Много е трудно, особено сега, когато по един недемократичен начин, със сила, с инсинуации и провокации премахнаха парламентарната група на "Ред, законност и справедливост". Но съм убеден, че в България все пак има механизми, които няма да позволят отново тоталитарните методи да влязат в сила и да се осъществява политическа репресия, въпреки че има подобни знаци. Ние възнамеряваме много скоро да сезираме Конституционния съд, за да отмени редица противоконституционни текстове в сега действащия правилник на Народното събрание.

Имате предвид вероятно правото на депутати да преминават от една група в друга или да сформират нови групи?

И това, но в правилника има повече от 10 пункта, които са в разрез с конституционните разпоредби и те трябва да бъдат отменени. Не може Народното събрание да е пример за въвеждане на трайни противоконституционни практики.

Да, обаче вие нямате 48 депутати. Дали ще ви подкрепят останалите, при положение че вие не сте очевидно в добри отношения с БСП и с ДПС, а, от друга страна, пък се противопоставяте на решения на останалата част от мнозинството? Как ще стигнете до Конституционния съд?

Да, ние сме политически опоненти и на БСП, и ДПС, в последно време и на ГЕРБ, и сателитите на ГЕРБ също. Но това, което нас ни притеснява, че политическата репресия се осъществява по начини, които нямат аналог в нито една европейска държава. И затова очакваме в близките няколко дни ръководството на Съюза на европейските консерватори и реформисти да излезе със специално обръщение по този повод към министър-председателя Бойко Борисов. И ние очакваме с нетърпение това становище, защото то ще бъде изключително важно в контекста на новия опит България да има друг образ пред Европейския съюз.

Един голям политик трябва да може да казва обаче и сбърках или излъгаха ме. Добре, ако приемем вашата гледна точка, не е ли логично вие да кажете - аз сбърках с Марио Тагарински или той ме излъга. Т.е. да видите и във вашата градина част от проблема, в който се озовахте. Нали вие сте поканил този човек да бъде част от вашия проект?

Наистина аз сбърках, но грешката не е само една. Както много други хора грешат, греша и аз. Може би на моменти съзнателно, в други моменти, без човек да оценява грешката, която е направил в момента, но след това тя рефлектира след време. Така че ние искахме тези, които бяха в парламентарната група на "Ред, законност и справедливост" в 40-ото Народно събрание и бяха мои колеги в старото ОДС, да им дадем възможност отново да бъдат част от политиката. Но както е казал народът, няма ненаказано добро. Но ние не гледаме на Тагарински като на някакъв фактор. Ние считаме, че той е една маша в ръцете на ГЕРБ, които искаха да направят всичко възможно проектът РЗС да бъде стопиран, забавен, неглижиран. Но грешат, ако мислят, че това е методът, с който могат да постигнат целта си.

Ако използваме клишето за политиката, че е изкуството на възможното, вие по някой път изглежда, че наивно сте готов да отидете много по-далеч от възможното, което обаче вече не е политиката. Поставяте цели, които, дори да бъдат подкрепяни, изглежда невъзможно да се случат. Много от вашите изказвания през годината оставаха без последствия, най-вече свързани с корупцията, и изглеждаше, че не успявате да докарвате до край нещата.

Нашият анализ и целият мониторинг, който правят нашите експерти по отношение на информационния поток, показва, че в студиото на Дарик и във всички негови предавания в страната над 85 процента от говорещите на тема т.нар. царски имоти през последните 6-7 години са казвали, че е невъзможно да има законодателен път за решаване на този проблем. И са твърдели, че Яне Янев, Атанас Железчев и куп други донкихотовци се занимават с нещо, което няма как да се случи. Но то вчера се случи, нали така. Никой не вярваше. Този мораториум аз съм го внесъл за пръв път през декември 2005 г., сега сме 2009. 2005 съм го внесъл, а първия сигнал във Върховна касационна прокуратура съм го внесъл през 2002 г. лично на тогавашния главен прокурор Никола Филчев.

Това ли е реваншът, за който говорихте преди изборите, че РЗС ще осигури реванш?

Не, това, което ви казвам, е свързано с подхвърлянето от доброжелателни и не съвсем доброжелателни анализи към по-големите и стратегически цели на "Ред, законност и справедливост". Ако преди 7 години е било утопия да се говори, че имотите на Сакскобургготски ще им бъде наложен запор и ще се върнат отново в патримониума на държавата, тогава това е изглеждало лудост. Днес обаче е факт.

Нали само мораториум има, още не са се върнали.

Те ще се върнат и аз съм убеден в това, защото ако управляващата партия ГЕРБ даде заден ход в последния момент, ние законът сме го подготвили. Законът ще го внесем още в новата пленарна сесия.

Т.е. следва нов закон.

Да, закон за статут на т.нар. царски имоти.

Какъв статут ще имат те?

Всичко, което е публична държавна собственост, отново по съответния ред, предвиден в новия закон, ще се върне в патримониума на държавата, независимо дали става въпрос за земеделски земи, гори, земи в горския фонд, дворци, инвентар и други движими вещи.

Да изясним един проблем, въртян през последната седмица или две, след като вие заради разпадането на групата напуснахте председателския пост на комисията за борба с корупцията, за тези документи, които извадихте. На пръв поглед имаше нещо логично във възраженията, защо тези документи, за които говорите, примерно за шестима министри ли бяха, в конфликт на интереси, не са заведени в самата комисия, за да може тя да продължи делото ви, така да се каже?

Какво завеждане, какви недомислия и що за глупост е това, което твърдят хора, които изобщо не познават тази материя. Първо, в България има публични регистри. Всеки средно грамотен човек и с елементарна компютърна възможност може да влезе в Търговския регистър и да провери...

А и да види кой министър е бил във фирма.

Разбира се.

Вие това сте направил, въобще не ви е пращал някакви специални документи.

Никой нищо не ми е пращал. Всеки може да влезе в ДАКСИ и да провери. И аз съм си направил труда, като председател на комисията това ми влизаше в задължението. Ако някой не си знае задълженията, е техен проблем.

А имало ли е документи, които...

Момент, цялата отговорност ще се стовари върху тях, защото е казано, че... компетентният орган е комисията, само тя може да сезира Върховния административен съд. И ако не го направи в 30-дневен срок, всички обвинения отиват към комисията и към нейния председател.

А как изглеждаше този документооборот, за който ви така атакуват в момента, и то от десницата. Те казват: ама, той е избирал, доколкото може да обобщи всичко, и те казват той е избирал кой сигнал да тръгне и кой да не тръгне.

Да кажат пет неща, които съм избрал, пет неща да кажат. Нищо не съм избирал. Комисията е работила перфектно. Документооборотът е изключително изряден. Нощно време да отида сега в кабинетите, зная коя преписка къде се намира, какво съдържа, какви са моите резолюции, какви са анотациите на експертите и какви направления съм дал, каква е кореспонденцията между институциите. Те могат всичко да ми отнемат, но паметта не.

"Атака" ли е основен опонент на РЗС, че тази седмица влязохте в толкова личен конфликт с лидера Волен Сидеров? Дали зад чисто личните реплики, които разменихте, има нещо повече? Например борба за влияние сред сходни като мислене хора, които гласуват или симпатизират.

Не ме вкарвайте в този водевил. Направих грешка, не трябваше да се хващам на този капан, който е провокиран най-вероятно от ГЕРБ. Ние в "Ред, законност и справедливост" считаме, че Бойко Борисов лично е режисирал разпада на нашата парламентарна група. Той носи за нас и според нас персонална отговорност и това му се трупа като политически дълг. Нищо на този свят не остава ей така. Ние не сме му причинили никакви вреди, не сме му нанесли никакви политически поражения, за да може той да се отнася с нас по такъв начин.

Каква ще е позицията на РЗС по референдум за новини на турски език?

Ние имаме категорична позиция и тя е, че сме категорично против да има референдум на тази тема. Този въпрос може да се реши с решение на Народното събрание, с решение на Министерски съвет, като предложение към парламента.

Т.е. изобщо против референдум сте. А ако има такъв, каква ще бъде вашата позиция, вашите избиратели...

Не, няма да има такъв. Моята позиция е, че премиерът Бойко Борисов ще се оттегли от този проект. Депутатите от ГЕРБ няма да разпишат и да внесат предложение за насрочване на референдум и това ще стане ясно веднага след Нова година.

Т.е. вие сте такива новини да няма по държавната телевизия, но не по този начин да бъдат премахнати. Вярно ли ви разбирам?

Не, ние считаме, че те..., срещу тези новини беше Ахмед Демир Доган. Той искаше да капсулира турската общност и да й даде възможност да получава едностранчива информация, информация, идваща само и единствено от турските медии или от регионални кабелни телевизии, които са 100 процента манипулирани от него.

Това е нова за мен, поне интересна ваша позиция. Т.е. РЗС ще подкрепи българските турци да могат да продължат да получават информация от България.

Информация от българския източник.

От държавната телевизия на своя майчин език.

Точно така. Въпреки че ние казахме, че по-логичен и по-смислен би бил референдум, въпреки че не е нужно да има такъв, за това да има ли приватизация на БНТ, или да няма. БНТ е един архаизъм, нещо, върху което трябва много сериозно да се замислим дали произвежда необходимия за обществото обществен информационен продукт. И ако направим една по-смислена равносметка, ще стигнем до сериозни изводи.

Накрая - какъв е погледът на човека, който попада в тройката на политиците на 2009 г. според слушателите на Дарик, към 2010-а, коя е целта на България според вас през 2010-а?

Целта на България е да престане да бъде посттоталитарна държава. Да стане модерна европейска страна, която да въведе нов ред във всичко - в икономика, в политика, в здравеопазване, в образование. Затова ние от "Ред, законност и справедливост" имаме една голяма кауза и тя е свързана със свикване на Велико Народно събрание и приемане на нова Конституция. Без нова Конституция България ще остане в плен на старите посттоталитарни апаратни политически игри и няма да успее да стане солидна държава.

Яне Янев за стъпките България да стане модерна държава
netinfo