Павлин Димитров: Ако полицаите протестират, мястото ми е при тях
Павлин Димитров: Ако полицаите протестират, мястото ми е при тях / cнимка: Sofia Photo Agency

Генералният комисар на МВР Павлин Димитров, гост на предаването „Кой говори” в разговор за проблемите и исканията на българските полицаи.

Вие бяхте във студиото, когато прочетох хороскопа на г-н Лещански (бел. ред астрологът Емил Лещански) на МВР следващата година – черна година за мафиотите, престъпността ще бъде сведена до минимум. Вярвате ли на хороскопи?

На мен ми харесва тази теза, но бих я подкрепил с конкретни факти. През 2009 г. аз мога смело да заявя, че МВР и всички структурни звена свършиха добра работа.

2008-а имате предвид.

Да, извинете. МВР се научи да работи системно, целенасочено, при добра организация да познава не само нормативната база, а да познава способите на организираните престъпни групи, на престъпния свят и да противодейства ефективно. Разбира се, без помощта и прякото участие на прокуратурата това е невъзможно. Аз бих казал, че 2008 година е пример за взаимодействие между разследващи органи, прокуратура и полицейски структури.

Какъв конкретен пример можете да дадете. Някоя успешна операция на МВР и прокуратурата.

Много са примерите. Всички ще се сетите за случая във Враца, реализацията на престъпната група в Пазарджик…

За Данчо-Пръча във Враца, след разследване на Миролюба Бенатова да кажем, за да сме коректни.

Г-жа Бенатова бих казал, че провокира обществените нагласи, но по това дело ние работим от доста време и аз бих казал, че колегите положиха максимум усилия. Във всички случаи тези реализации се дължат на съвместните усилия на прокуратура и полицейски органи. Няма случаи на организирана престъпна група, реализирано в 2008-а, без участието и ръководството на прокуратурата.

Колко неутрализирани престъпни групи има през този период?

Аз преди няколко дни споделих в национален план, като отношение на цялата територия, са малко, но на местно ниво организираните престъпни групи са много повече. През периода до момента имаме, както ние казваме, мутрализирана или документирана престъпната дейност на 137 престъпни групи. Като до момента срещу 396 лица са повдигнати обвинения за това, че са лидери или участници в организирана престъпна група, която извършва различни по вид престъпления. Не мога сега да кажа процентното съотношение, но по-голямата част са с постоянна мярка задържане под стража, което означава, че и съда на база доказателства по делото взема това решение.

Това значи ли, че казвате, че 90% от престъпните групи са неутрализирани и вече са зад решетките.

Няма празно пространство. Опитът показва, че с неутрализиране на една престъпна група, примерно по наркотрафик, наркоразпространение, веднага се явяват нови, но в крайна сметка това е функция и задължение, ангажимент на МВР. Мога да дам пример и от практиката ми в Бургас след реализация на групата на Димитър Желязков се нароиха само за няколко месеца още три организирани престъпни групи. Благодарение на активната работа на колегите в ОДП-Бургас и на прокуратурата тези престъпни групи са в ареста. Това е системността и целенасоченост в работата.

Да отидем на 60 км от София – в Дупница. Какво се случва там? Пламен Галев, дупнишки бизнесмен, Братя Галеви, както ги наричат, е в ареста за изнудване на журналист. Той води се лидер на организирана престъпна група.

Не бих дал определение за братя Галеви с оглед на това, че по този въпрос може да говорим когато имаме събрани доказателства в условията на наказателен процес. Аз в никакъв случай не бих ги определил като такива. В публичното пространство има различни нагласи, различно отношение. Хората най-добре могат да ги определят към коя категория принадлежат. Аз смятам, че не само братя Галеви, има и други лица, и групи лица, които се занимават с престъпна дейност и в крайна сметка МВР, прокуратурата заедно трябва да си свършим работата.

Но толкова време не успявате – къде е причината?

Много години са минали от първоначалното натрупване на престъпен капитал. Вие знаете има еволюция – от дънки и джинси – бели якички и вратовръзки. Така че това е процес,а но в никакъв случай не трябва да омаловажаваме труда на колегите в предходните години. Просто това е наш ангажимент, наша цел. Не визирам конкретни лица, това е принципна позиция на министерството.

Проблемът с изтичане на информация сериозен ли е за МВР?

МВР се бори ежедневно с този проблем. Имаме проблеми – не го крия. Само от началото на годината над 68 служители са уволнени дисциплинарно и изпратени на прокуратурата. Като в голямата си част престъпленията, които те са извършили са свързани именно с изтичане на информация. Защото в край сметка най-скъпата стока в министерството е информацията.

Не с ли малко – само 68 от началото на годината за изтичане на информация към мафията. Това е сериозно.

Често ние в МВР казваме, че ние сме единственото средство, което най-системно и добре работи и противодейства на тези негативни явления, това е нормално, защото ние имаме лостовете, методите и способите, те са в крайна сметка и наше правомощие. Аз смятам, че няма случай, по който да информираме Дирекция „Вътрешна сигурност” и съответните ръководства, по което да не е взето отношение. Така че цифрата не е малко според мен, тя показва непримиримостта на ръководството на министерството и на професионалното и политическо, спрямо тези явления във ведомството.

Хващам се за това, което казахте – и братя Галеви и други лица се занимават с престъпна дейност, но засега ние не можем да докажем това. Защо? Има чадър над тях, или какво се случва. Хората много често се питат.

Не, в никакъв случай не може да се говори за чадър. Пак казвам – трябва да има нагласи трябва да има мотив, постоянство в нашата работа и тогава резултатите са налице.

За сега няма мотив, няма постоянство.

В никакъв случай от частния пример да правим генерални изводи.

Друг проблем на МВР – показността. Показността на акциите – отивате в Дупница, тежко въоръжени, пак давам пример, защото е най-пресен, и ето обвиняват ви, че този лидер, бизнесмен Пламен Галев е в ареста, защото вчера Майкъл Лий беше в България и видя, че МВР е направила някаква успешна операция.

Относно тактиката на полицейските действия, ние ги преценяваме с оглед на конкретната обстановка и необходимост, Това е допустимо от закона, а щом е допустимо, екипът, който работи по конкретен казус, преценява и налага определена тактика. В никакъв случай не трябва да бъдем упреквани, защото вие си спомняте, че преди акцията в Дупница братя Галеви бяха поканени, защо не се явиха, защо не спазиха нормата на закона.

Спомням си много случаи, в които оперативно интересни лица се обявяват от МВР за издирване, а те отиват в телевизиите и казват къде ни търсят, ние сме тук.

В тази насока има процедура, ред, по който се обявяват лицата за национално издирване. Това, че те се явяват в медиите, това е проблем на обществените отношения. Защо не се явяват в полицейските управления.

Те доброволно се явяват два пъти в ГДБОП.

Да, явяват се и ние си свършваме работата с тях.

Гледахте ли сутрешния блок на Би Ти Ви тази сутрин?

Да, гледах го.

Възможен е протест на българските полицай срещу правителството заради социалното им положение, разделението на заплащането между тях и структурите за сигурност. Думите са на председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов. Ще има ли протест на българските полицай срещу правителството?

Имам определени информации за настроенията на българските полицаи, на служителите в министерството. Социалният статус е известен и познат на цялото общество. Всичко, което е било необходимо да споделя относно трудовото възнаграждение, материалните условия на труд, свързани с полицейската дейност, и конкретно с дейността на служителите, съм го споделял многократно в кабинета на министъра на вътрешните работи. Но след сутрешното предаване аз мисля, че навлизаме в един политически дебат и професионалната фигура не бива да влиза в тази полемика. Това, което е необходимо, съм го казал. Разбира се, че трябва да се работи за подобряване социалния статус на българския полицай.

Чували ли сте, вие сте генерален комисар, трябва да знаете, има ли такива настроения сред полицаите – за протести? Има ли недоволство?

Има такива настроения, няма да открия тайна, че в във вътрешната интернет страница на министерството протича такава информация, има коментари между различни служители, в различни структурни звена. Ние не контролираме този процес, това е право на всеки български гражданин, на всеки полицай да изразява свое мнение. Бих казал, че това ще бъде още един коректив за отношение и на ръководството на МВР, и на правителството, спрямо труда и мястото и ролята на полицейския служител.

Какво и кога се очаква? Кога се очаква този протест? И смятате ли, че българския полицай, този, който е с униформа на улицата, става жертва на политически манипулации.

Аз не искам да коментирам тази тема, защото обществото ни е чувствително. Пак казвам – хубаво е, че полицаите говорят и споделят своите проблеми.

Но те са сериозни?

Предполагам че има такива проблеми и в други и в други ведомства, и в други министерства. Каквато и позиция да заема трябва да знаете, че ще има една голяма категория от хора, които ще ме подкрепят, друга категория, която няма да ме подкрепят.

А вашата позиция каква е?

Аз вече я изложих, всичко, което трябва да кажа към го казал в кабинета на министъра.

Вие добре ли си говорите с него? Има ли чуваемост?

Често спорим по различни въпроси. Аз все пак представлявам тази голяма маса от полицейски служители.

Вие какво искате – как да защитите по-високи заплати, какво сте казал в кабинета на министъра?

По всички случай борбата за подобряване на социалния статус е една нагласа във всяко едно политическото и професионално ръководство независимо в кое ведомство. Това е един процес, рано или късно материалните условия, социалния статус на българския полицай ще бъдат подобрявани във времето.

За пръв път ли в историята на МВР ще има протест?

Съгласно закона за митингите, манифестациите, така или иначе полицейските служители нямат право на протестни действия, но в крайна сметка правото да се каже, правото да се говори, правото да се споделят определени проблеми, е право на всеки гражданин и никой няма право да се намесва и да отнема.

До къде сте готов да стигнете за да защитите служители си?

Аз смятам, че съм разумен човек и винаги оценявам конкретната обстановка. С крайни настроения, с крайни позиции не бих помогнал на колегите. По-добре системно да се работи от мен, от хора около мен, именно в тази посока.

Т.е. няма да отидете при министъра и да кажете ако не се подобри социалния статус, ето подавам си оставката.

Това е най-лесното. Но после да се решат проблемите.

Няма да се решат така проблемите.

Не.

Всички хора чакат днес смс от министъра Михаил Миков с текст „Не на корупцията”. Ще получим ли такъв смс?

Надявам се, ако министъра е обещал.

Министърът е обещал да получим, но нещо се бави. Провали ли се смс-акцията на МВР за борба с корупцията?

Не бих казал. В крайна сметка в публичното пространство се знаят нагласите на министерството, медиите в това отношение помагат сериозно, така че ако операторите нямат физическа, финансова и друга възможност да се включат активно в този процес, вие медиите го правите чудесно.

Ние го правим чудесно, но си мисля, лично е мнението, не можеше ли да се организира. Мобилните оператори казват: Ние получихме в края на работния ден писмо от министъра с едно такова искане. Нямаме време да реагираме. И ето – провал на акцията на МВР – това е обществения отзвук. МВР не успя да реализира една акция със смс-и срещу корупцията, какво да кажем за някоя друга по-сериозна акция.

Не бива да се намесват различните варианти на отношение на МВР към проблемите на престъпност, медии и общество. Най-вероятно е недобра координация на този процес, но аз мисля че, ето вие сте провокирани, и дадохте достатъчно гласност на този процес.

Вие като генерален комисар на МВР заставете ли зад исканията на полицаите за подобряване на социалното им положение?

Аз не мога да се разгранича от полицейските служители. Аз съм част от този екип, от тази гилдия. В никакъв случай няма да допусна да бъда употребен в един политически дебат по този въпрос. Проблемите на министерството – да, те трябва да са публични, да са известни, да са познати на политиците и на държавното ръководство. И при доказана необходимост, просто трябва да се променят. Социалният статус е съвкупност от много компоненти.

Ние така сложно го казваме – социален статус, но то става ясно, че говорим за заплатите.

Ясно, че са заплатите. Но в същото време аз не случайно казвам социалния статус на българския полицай – това е отношението на институцията към служителите й, отношението на служителите към тази институция, защото винаги съм твърдял и съм искал, и се надявам, че това ще се случи – когато наш служител работи и влиза в една сграда, той да се чувства принадлежащ на тази институция. Институцията трябва да се грижи за него, но и той трябва да отдава себе си като професионалист за тази институция. Защото, в крайна сметка, ако разсъждаваме и решим проблема интензивно, само заплати, а ефективност. Представете си, че още 500 или 1000 лева се дадат на полицейските служители. При липсата на добра комуникация, добра мотивация, защото не винаги – да, материален е живота, аз съм го казвал много пъти, това е основния стимул, всички ние имаме семейства, имаме проблеми и задължения към близки хора. Така че не трябва едностранно да се подхожда и в една посока само да се разглежда този проблем. Трябва да има приемственост. Когато стартира една реформа в МВР, тя трябва да се възприема и от следващите управляващи. Аз винаги съм го казвал и тук съм критичен към политическата класа, защото това е едно сложно, трудно, консервативно по своята природа министерство и то е хубаво да бъде такова, защото решава специфични задачи. Така че мястото и ролята на полиция в обществото е неоспоримо. Българският гражданин иска спокойствие, иска сигурност.

И българският полицай иска адекватна заплата, защото, сам сте казвал, един полицай в София с 600 лева заплата е предпоставка за корупционна практика огромна. Има ли напрежение между полицаите в МВР и служителите на ДАНС, които вземат няколко пъти по-големи заплати.

Мълча, защото може би от там тръгнаха всички неща. Налице е дисбаланс в сектора от гледна точка на материалното възнаграждение на служителите, но в крайна сметка такова е политическото решение. Разбирам, че ние сме един много голям състав. Министърът обяви численият състав на министерството и държавата едва ли така лесно може да си позволи този финансов ресурс.

Това ли е проблема – че полицаите са толкова много в МВР?

Те са нужни на обществото, без този числен състав МВР не е в състояние да изпълнява своите функции.

Докъде може да стигне това напрежение между МВР и ДАНС и не пречи ли на работата?

Не, не бих казал Ние с колегите от Държавната агенция работим чудесно. Не го казвам от куртоазия. Те по-голяма част са наши колеги, работили сме рамо до рамо до преди няколко месеца. Междуличностните им отношения също са много добри. За мен вие подсказахте нещо, което е много важно – този дебат, който съществува във форума на вътрешния сайт на МВР, подсказва, че българските полицаи са мислещи хора, разбират проблемите. Аз имах възможност да се запозная с част от настроенията. Трябва да знаете, че не малка част от българските полицаи казват „Да, ние искаме, но какво даваме”. Това не е демагогия от моя страна. Има разнопосочност – дава се възможност хората свободно да изразят своите настроения и нагласи. В МВР никой по никакъв повод не си е давал труда да забрани или да спре този процес. Напротив, този процес е коректив за поведение на политическото и професионално ръководство.

Ако в събота има протест на българските полицаи, ще отидете ли при колегите си?

Вие ми зададохте най-тежкия въпрос. Моето място е там.

Свикнали сме през годините да има противопоставяне на професионалното и политическото ръководство. Сега има ли такова противопоставяне?

На мен не ми се иска да бъда част от политическото ръководство и с министъра на вътрешните работи по този въпрос нямаме никакви спорове. Той го осъзнава и за мен това е правилният подход. Друг е въпросът как се отстояват позициите. Смятам, че правя всичко възможно да отстоявам своите от гледна точка на разбиранията ми за работата на МВР. Ясно е, че решенията не ги вземам аз, а в това отношения трябва да има диалог. Със скандали, с негативизъм между политическо и професионално ръководство не се решават проблемите. Трябва да има диалог, трябва да има аргумент на по-силното.

Бюджетът за следващата година не е гласуван още, това предстои до седмица. Приоритет ли е МВР и служителите му в този бюджет?

От това, което знам, смятам, че не.

Не, мисля, че с около 100 млн. лева е орязан бюджетът на МВР.

Нека да бъде гласуван законът, но това е и моята информация.

Трудно ли е да говорите?

Честно казано, участието в това студио е голямо изпитание.

А очакват ли се последствия от него?

Би трябвало, защото нагласите, настроенията говорят за нещо.

Какво?

Най-вероятно за много неща, но в крайна сметка трябва да оценим, да говорим, да има диалог между нас и всички полицейски служители трябва да бъдем по-близко, да познаваме проблемите и да ги решаваме с общи усилия.

Какво казвате от ефира на Дарик? Кажете какво трябва на българския полицай, каква заплата, какво отношение?

Мълча, защото аз за себе си имам нагласата и винаги съм казвал, че ако не ми харесва тази институция, просто трябва да си намеря работа другаде. Съжалявам, че ще споделя нещо, което много пъти съм казвал – 32 години съм хранил семейството си в тази институция. Преживял съм различни периоди, и политически и икономически, получавал съм и по-добра заплата, получавал съм и по-ниска заплата. Без да обвинявам колегите, личният мотив, личният избор е много важен и е водещ. Не трябва да го подценяваме. Който иска, трябва да е убеден, че ще се променят нещата, но да работи така, че да заслужи уважението на хората.

Какво се случва между политическото и професионалното ръководство в МВР? Казвате ли, че професионалното ръководството не успя, макар и за кратко време, да защити интересите на българската полиция или не направи достатъчно?

Знаете, че сме в условия на реформа, която е в напреднала фаза. Тя определено влияе на процесите в министерството. Но противопоставяне в буквалния смисъл не трябва да има. Трябва да има диалог, да се поставят и защитават позициите на професионалното ръководство. Не всичко е във властта му, но това, което зависи от него и сме длъжни да правим, го правим. Това го декларирам съвсем официално. Разбира се, много от нещата се решават на други нива, включително и политическо, така че аз не бих станал трибун в една или в друга посока, а моят ангажимент е да работя за състава, да се грижа за хората и това, което мога да направя, да го направя.

Проблемът е на политическо, а не на професионално, така ли?

Не, не бих казал. От гледна точка на професионалното ниво ние също си имаме свои пропуски, недобре свършена работа, така че трябва да се променяме ежедневно.

Излизате сега от студиото и какво? Тези протести и настроенията по форумите, исканията на полицаите?

Казах ви, мен не ме притесняват тези действия и поведението на колегите. Това е нещо натрупано във времето най-вероятно, трябва внимателно да се оцени и да се прецизират нагласите на хората, защото има негативни оценки, пак казвам, но има най-вероятно на лице е един паритет на другата категория служители, които казват „Дайте да подобрим качеството, организацията на работата, да искаме, но да бъдем аргументирани и да имаме основания и право да направим това”.

Кои са повече – тези полицаи, които ще излязат да протестират, или тези, които ще останат в системата?

Това не мога да го прогнозирам, въпрос на нагласи. Без значение е колко ще излязат според мен. Българските полицаи разбират, че това е един знак към ръководството на министерството и то трябва да отговори на тези очаквания, защото в крайна сметка коментарите, диалогът, който съществува, е насочен към нас – ръководството на Министерството на вътрешните работи.

Как ще отговорите на очакванията? Ще има ли вълна от масово напускане?

Не, в никакъв случай не бих направил такава прогноза. Пак казвам, хубаво е, че българският полицай има смелост и воля да каже какво иска.

Защо след като от една седмица текат тези неща във форумите на МВР и знаете, че готви нещо такова, мълчите? Не излязохте да кажете, че има такъв проблем, а председателят на политическа партия ГЕРБ Цветан Цветанов, който също е служител на системата, каза за този проблем в МВР. Защо не излезе от вътре, а излезе от политическа партия?

Разрешете да не намесвам политиците и политическите партии. Казах в началото на нашия разговор, че имаме информация за това, което се случва в министерството, трябва внимателно да анализираме настроенията, нагласите. В никакъв случай няма да имаме каквото и да е отношение спрямо конкретни полицейски служители, независимо от техните нагласи, след като са в рамките на закона. След оценка на състоянието ние просто трябва най-вероятно да планираме конкретни действия, стъпки, в полза на полицейските служители.

Какви трябва да са те?

Разнообразни са.

Как да приключим този разговор, комисар Димитров?

Аз съм позитивно настроен човек и когато се знаят проблемите, трябва да се намери път за тяхното решаване. Единственото, което бих казал на българските полицаи, е, че уважавам техния труд, уважавам тяхното достойнство и това, което е необходимо да направя, съм го правил и ще продължавам да го правя, до момента, до който съм служител на Министерството на вътрешните работи.

Има обаче неща, които не зависят от вас, казахте самият вие.

Така е, разбира се.

Целият разговор чуйте в прикачения звуков файл.