Мартин Димитров: 20 години СДС стои стабилно на политическия терен
Мартин Димитров: 20 години СДС стои стабилно на политическия терен / cнимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Мартин Димитров: 20 години СДС стои стабилно на политическия терен
24534
Мартин Димитров: 20 години СДС стои стабилно на политическия терен
  • Мартин Димитров: 20 години СДС стои стабилно на политическия терен

Лидерът на СДС и съпредседател на "Синята коалиция" Мартин Димитров, гост на "Годината" на Дарик.

Здравейте, г-н Димитров.

Добър ден след дългия маратон днес.

Дълъг маратон и за СДС - 20 години, а това е, на 20-ата се появява "Синята коалиция". Това временно политическо решение ли е или с лидерството на СДС може да се стигне до нещо подобно на ранния период на съществуването на вашата партия? Цялата десница или голяма част от нея, обединени в една коалиция.

Политиката е бягане на дълги разстояния. За тези 20 години се появиха доста партии, още повече изчезнаха. На някои не им помнят хората имената и лидерите, докато СДС стои стабилно на политическия терен вече 20 години. Това никой не трябва да го забравя и никой не трябва да го подценява. Десницата боледуваше и тази болест не е напълно преминала все още. Необходимо е да има консолидация, защото едно се видя - когато фактите говорят, мисля, че дори анализаторите трябва да мълчат, а именно, че разделението вдясно не беше... беше грешка, не беше правилно. Последствията започнахме да ги преодоляваме с всички сили и съм убеден, че това е правилният път. Самата реакция на избирателите, гласът на избирателите показа, че сме в правилната посока.

В началото на този маратон в "Годината" на "Дарик" радио една от първите теми, които обсъждахме, беше с председателя на Върховния административен съд Константин Пенчев, казуса "СДС", където той взе едно решение отвъд параграфите в закона. Вие сега, като се връщате назад към тая история с регистрациите, с пречките на явяването на изборите, какъв анализ правите?

Имаше заговор срещу СДС тази година, тъй като хората, които инвестираха в партиите менте, които всичките са десни... няма нова партия, която да се е появила през последните години, да не е дясна, ако ви прави впечатление. Защо някоя не се обяви за лява, защо някоя не се обяви за същия сегмент, който е ДПС, който един господ знае точно какъв е тоя сегмент, но както и да е, всички са десни. Който си е направил в последно време партия, все са десни. Има ли някой, който да не е десен? Идеята им беше автентичната десница да бъде подменена с едно такова менте. Също тези хора организираха и съдебните истории. Беше една елементарна процедура за регистрация на ново ръководство. Трябваше да отнеме един час или един ден. Вместо това - шест месеца регистрация. И се стигна дотам накрая Върховният касационен съд да вземе решение, от което ще има полза българската политическа система оттук нататък. Решението е следното, то е тълкувателно на законите в България, включително Закона за политическите партии - нищо не може да спира регистрацията на една политическа партия, на нейното ново ръководство. Ако някой не е доволен, след това може да жали, има си процедура по обжалване, но нищо не може да спира самото вписване. И това решение Върховният касационен съд решава проблема, този проблем по принцип оттук нататък за всички партии. А колкото до решението на Върховния административен съд и Константин Пенчев, мога да кажа, че добре, че има почтени хора в България. И си давам сметка... защото и ние, българите, имаме свойството да сме недоволни от много неща, но си давам сметка, особено в критични моменти, колко е важно, че има почтени хора.

Вие носите ли отговорност за управлението на България през втората половина на 2009 г.? Къде се поставяте в политиката на България?   

Отговорността се носи 100 процента от ГЕРБ, това трябва да е ясно.

Тоест...

Като искаш да правиш сам правителство...

И успехът би бил техен.

Отговорността се носи 100 процента за управлението от ГЕРБ. Защо като искаш сам да правиш правителство, сам носиш отговорност. Няма как сам да направиш правителство, пък някой друг да ти носи отговорността, няма как да стане. Това, за което обаче ние носим отговорност в парламента, е, държим се и ще бъдем гласа на разума. Имаме в сравнение с останалите парламентарни групи най-много внесени законопроекти. Много инициативи тръгнаха от нас - съкращаването на сроковете по връщане на ДДС, което е много важно, ще спаси може би 20 хиляди работни места през 2010, увеличението на данъка върху хазарта, което беше важно от фискална гледна точка, реформата в здравеопазването. Ето за тия неща, които сме предложили в парламента, които сме отстоявали, носим отговорност категорично.

Бившият премиер Сергей Станишев в анализа, който направи, настояваше за по-голям бюджетен дефицит, т.е. повече пари да бъдат дадени за подпомагане на най-бедните в кризата и да бъдат инвестирани в необходими за България проекти, инвестиционни, така че да се помогне на бизнеса. На това пък възрази настоящият премиер. Вие за каква политика сте, при положение че все пак пък дефицит ще има?

Дефицитът трябва да бъде минимален и това, което много ме притеснява, и това е една от основните теми и на тази година, има нарастващ популизъм в България, има състезание между популистите и това състезание отвежда цялата политическа система към дъното, тъй като сериозните дебати стават все по-малко и все по-често чувам дебати за сексуалната ориентация на различни хора. Когато стане въпрос за дефицитен излишък, много рядко чувам тези, които да обосновават едната и другата политика. Не е достатъчно някой да каже дали е за дефицит или излишък, а защо е за едното или за другото. И веднага ви казвам следното нещо - когато една държава има голям дефицит, това е сигнал, че нещата не вървят, това плаши инвеститорите и вътрешните, но повече външните, и задълбочава кризата, т.е., ако България излезе на голям дефицит, това ще доведе до сериозен отлив на инвеститори от България и ще задълбочи много кризата. Имайте предвид, че и в момента има интерес към България инвеститорски, особено в енергетиката, особено в по-малки проекти, които, ако бъдат отблъснати, ако тези инвеститори бъдат отблъснати по този или друг начин, ще бъде голяма грешка, така че хората като Станишев, които говорят за големи дефицити, всъщност се опитват да задълбочат икономическата криза в България и това не трябва да бъде допускано, още повече че... когато държава като Великобритания има дефицит, това не е толкова голяма драма. Когато България покаже голям бюджетен дефицит, това показва следното нещо, напомня... напомня 1997 г., напомня Виденов и веднага повечето международни анализатори ще питат пак ли идва подобна епоха, пак ли идва ерата Виденов? Това не беше толкова отдавна.

Така може би...

Затова не можем да си позволим. Това е аналитичният отговор на вашия въпрос - не можем да си позволим голям дефицит точно по тая причина.

Политическият отговор май обаче е по-труден, защото тия пенсионери, чийто хоризонт чисто житейски не е толкова голям, си казват "миналата година, на Коледа вземахме, всички вземахме коледни добавки, бяха повече и бяха независимо от това кой какви доходи има". Нормално е да бъдат недоволни. Тези чиновници, хора, които са на различни позиции, работейки за държавата, също казват "взехме, а сега ни казват, че даже нещо да сме взели, ще връщаме".

Затова в края на 2008 г., г-н Вълчев, вие вероятно си спомняте, аз сега ще ви припомня, когато имаше 5 млрд. лв. излишък, СДС излезе с една категорична позиция в парламента и предупредихме Станишев. Знаехме, че искаха тия пари да ги прахосат. Те ги прахосаха. Никой не знае до момента за какво се изхарчиха 5 млрд. лв. Сега актуализацията на бюджета, която толкова много я обсъждахме, сигурно и в това студио сте обсъждали, е за 500 млн. лв., една десета от тия пари. Та тия 5 млрд. поискахме 2008 г. да отидат в сребърен фонд. Само доходността от тях щеше да позволява всеки месец да се дават пари на пенсионерите, всеки месец. Ето това е политическият отговор. Имаше ги парите Станишев, прахоса ги и сега идва тук да философства. Ама не е честно. Просто не е отговорно това нещо.

Кой е важният дебат за България в края на 2009 г., базиран на всичко, което ни се случи тая година, защото някак си годината я свършваме с дебата за новините по БНТ и дали целият народ трябва да обсъжда този въпрос?

Някак си в края на годината популизмът започна да стига дъното. Искането за референдум за новините на турски език е именно такъв пример, много тежък пример за това, че популизмът завладява големи части от българската политика и почват нещата да изглеждат вече смехотворно. Не може, когато има тежка криза в България, когато се чудим откъде да бъдат дадени 25 лв. на пенсионерите за Нова година, което е крайно недостатъчно, някой да иска да направи за 10 или за 15 млн. лв. референдум по въпрос, който касае човешки права. Това е абсолютно несериозно. Затова един от най-важните въпроси за 2010 г. е да спрем по най-бързия начин популизмът и да отговорим на сериозните въпроси, защото, вижте... и някак си като се тръгне по това нанадолнище, то отнема вниманието и на цялото общество. Колко малко анализи има в момента за кризата и последствията от икономическата криза и колко много анализи как различни хора в парламента се обиждали, дърпали са си вратовръзките и си разказвали кой бил по-истински мъж от тях. А какво правим с кризата? Знаете ли, г-н Вълчев, че догодина се очаква сериозно нарастване на безработицата? И какви са мерките. Има ли сериозен обществен дебат в момента по тая тема? И всеки път, когато ние...

А има ли мерки, като подкрепяте вие това управление?

Ние сме предложили цялостен пакет. И като ги сложим на масата, винаги се случва в последно време някакъв скандал, който отмества вниманието от тези въпроси. И ето, сега искам да ви дам няколко неща, които са спешни. На първо място, искаме намаление на данъка върху едноличните търговци от 15 на 10 процента. Това ще струва малко пари в бюджета, дето се вика, няколко референдума ще струва. По-добре да се направи веднага.

То има ли някой, дето стои едноличен търговец да плаща 15 процента...

Има, има, има, доста са.

...при положение че може да плаща 10, ако е...

Доста, са, г-н Вълчев.

...физическо лице или ООД.

Има много еднолични търговци в България. Така че...

...(не се разбира - бел. ред.)... продължат, то няма човешка логика да...

Има, има логика.

Да не се пререгистрират, като, да се регистрират като...

Има, има сериозни предимства. Има сериозни предимства. Има сериозна логика. Има много малки предприятия в България. Да ви кажа, са между 80 и 120 000. Говорим за толкова предприятия, където работят над 300 000 души. За това говорим. Такава е целевата група, огромна е. Така че има ли? Има. Второто нещо. Намаляването на осигурителната тежест в криза много хора казват, че не било правилно, всъщност е правилно, но е недостатъчно. Затова искаме през 2010 г. още един процентен пункт, поне да намалее осигурителната тежест. Това касае всички работещи хора в България. Ключов въпрос. Знам, че тази тема няма атракцията като размяната на реплики в парламента. Но това е начинът да спрем нарастването на безработицата. На следващо място, министър Дянков досега режеше бюджета на принципа да поотрежем оттук-оттам по нещо, за да съвпаднат приходите с разходите. 2010 г. искам от него и го искам публично, и пред парламента съм го казал, функционален анализ на ефективността на разходите. Казано простичко, тези разходи, които са неефективни, могат изцяло да отпаднат. Има цели дирекции и цели отдели, цели агенции, които не са необходими, в това съм убеден. И трябва да се инвстира в това, което върши работа и носи добавена стойност и публични услуги на хората. Този анализ го няма. Никой не го е правил в последно време. И той не се правеше целенасочено. Трябва да бъде направен. Това е другото много важно нещо. На следващо място през 2010 г., какво е много важно. Много важно е да бъдат върнати европейските фондове. Тук много се приказва, много интервюта се дават, но резултатите още не са на лице. И този въпрос не може да бъде също така подминаван по никакъв начин. Ние искаме да бъде даден план пред ЕС, конкретни стъпки, които да бъдат изпълнявани през 2010 г., кога какво правим, за да си върнем фондовете.

Тоест целта през 2010 г. за България е, ако трябва да я кажете с едно изречение, с което да завършим?

Да започнем да излизаме от кризата.

Оцеляване? Знаете ли...

Излизане от кризата.

...мнозина казаха, горе долу нещо подобно. Всъщност май наистина 2010 г. се оказва, че ще е година, която просто трябва да мине.

Когато една година е тежка, тя винаги може да стане много по-тежка. Затова и ние по отношение на проекта "Белене" сме толкова внимателни и се опитваме да озаптим всички енергийни лобита, които искат да взимат комисиони и са много настъпателни и ще бъдат все по-настъпателни. Ако в условия на тежка ситуация направиш една голяма грешка, каквато е "Белене", която е 10 милиарда евро, може да потъне целият кораб. Затова най-важното 2010 г. е: никакви големи грешки, за да може корабът да започне да излиза, България да започне да излиза от кризата, за да можем да градим и да вървим напред.

Тогава да го кажем така: Мартин Димитров, лидерът на СДС, целта през 2010 г. - да не сбъркаме.