Касим Дал: Ние ще се представим и в опозиция добре
Касим Дал: Ние ще се представим и в опозиция добре / cнимка: Sofia Photo Agency

Досегашният зам.-председател на ДПС Касим Дал гост на "Годината" на Дарик.

Казвам досегашен, защото тепърва предстои отново разпределение на постовете в движението.

Точно така. Досега отговарях за структурите на ДПС от дълги години.

Кога ще е ясно новото ръководство освен...

В началото на годината до 8-10 трябва да се проведе първият централен съвет, заседанието на първия централен съвет, който е избран на седмата национална конференция, и тогава по предложение на председателя на ДПС ще бъдат избрани членове и заместници на оперативното бюро и на председателя на ДПС.

Добра или лоша беше 2009 за ДПС? От една страна, вие се представихте отново убедително на два последователни избора, от друга страна, обаче загубихте властта и изпаднахте включително в изолация в парламента.

Вижте, когато говорим за последната година, ние, както и направихме на нашата национална конференция, трябва да говорим за 20 години от учредяването на ДПС. За тези 20 години ДПС, бих казал, е най-успешният проект, ако вземем и 5 години в нелегалност. Знаете, ние, ДПС, е учредено на 4 януари 1990 година във Варна, но преди това има и един нелегален период. ДПС на тези избори и за европарламента, и за парламентарните... за българския парламент се представи, бих казал, много добре, даже отлично. Това е оценката на нашите избиратели за работата на ДПС. Другата оценка е на най-висшия форум на ДПС, това беше на 12-и, националната ни конференция. Мисля, че и там нещата бяха много добре. В един момент след 8 години в управлението, както казва и нашият лидер, според мен добре беше ДПС да бъде в опозиция.

Един или повече мандати прогнозирате в опозиция?

Но иначе... да довърша само, но иначе като представяне на ДПС, като анализираме и тези, невалидните, бюлетини, ДПС получи около 700 000 гласа и това е за тези 20 години най-високата оценка за ДПС. Но освен оценка това е голяма отговорност. Ние сме в опозиция. Аз съм убеден, че ДПС... не за първи път сме в опозиция ние. Минахме, така да се каже, и през огън, и през вода за тези 20 години, имаме опит. ДПС ще бъде конструктивна опозиция, както искате разбирайте това. Когато става въпрос за националните интереси, ние като партия винаги сме показвали, че пренебрегваме партийните интереси, а подкрепяме националните, ние ще се представим и в опозиция добре.

Хайде да разтълкуваме конструктивна опозиция, което казвате.

Точно това остава...

Защото по повод на конференцията се изписа доста, че дори заявлението за оттегляне, макар и не веднага, на Ахмед Доган се тълкува като протегната ръка към ГЕРБ. Стигна се дотам даже да тълкуват цветята ви, които сте сложили на масата, дали не е протегната ръка.

Не, не. Вижте, ние сме сериозни хора и аз ви уверявам, че няма никакви преговори, никакви срещи с ГЕРБ. ДПС по стечение на обстоятелствата, въпреки че получи такава огромна подкрепа, бих казал, ние сме в опозиция и ние ще изпълняваме тази си роля, отредена от българската политическа система.

Как оценявате...

Какво означава конструктивна? Аз ви казах, с това почнах, че ДПС винаги е загърбвало теснопартийните интереси, когато става въпрос за правилните решения, които взимат управляващите. Имаме един много добър пример от 1997 до 2001 година, когато ние въпреки извън управлението подкрепяхме много от решенията, особено когато ставаше въпрос за реформите, които се правеха тогава, правителството на Костов. Това е факт.

А сега Бойко Борисов взима ли правилни решения? Каква е оценката на ДПС за неговите първи месеци на управление? Понеже го наричахте и временно явление в по-остри изказвания около изборите.

Вижте, твърде е рано да даваме оценка за управлението на ГЕРБ. Аз лично мое мнение ще изразя, ГЕРБ още не са се доказали. За съжаление те получиха, бих казал, наготово властта и не бяха готови за упражняването на власт. Виждате, един ден едно се говори, следобед друго се говори, вечерта трето и на другия ден четвърто решение се взима. Така че още малко нека да изчакаме, да видим как ще се справят с нещата. Но аз едно мога да кажа - че времето на думите свърши, чакаме дела от тях. За съжаление засега виждате, че в тази криза мерки не се взимат, има едно напрежение, особено в бизнеса. Но аз винаги съм пожелавал, те получиха доверието на българския избирател, да успеят, защото това ще е добре за България.

Добре, но на конференцията вашият лидер лансира стратегическа цел, и то във време на икономическа криза - 100 млрд. лева брутен вътрешен продукт, 10 000 евро средна годишна заплата в България. Това за кое време говорите?

Вижте, факт е, че България няма визия за следващите 10, 15, 20 години. Имахме различни цели в различните периоди на... как да наречем тези 20 години на прехода. Примерно влизането ни в НАТО, влизането ни в ЕС. Оттук накъде, какво правим нататък? Затова ние като сериозна политическа сила и нашият лидер поставяме за дебат следващите цели, които би трябвало и като страна, като държава България, да ги преследваме. Но в едно съм убеден - в тези 8 години, в които ДПС участваше в управлението, бяха заложени много високи критерии. За мен и последното управление е успешно. Нека да пожелаем на ГЕРБ да постигне тези успехи, които и правителството на НДСВ и ДПС постигна и след това тройната коалиция.

Да поговорим за най-честите упреци към ДПС, те ескалираха и през тази година, едните са свързани с икономика. Че това е по-скоро фирма, отколкото партия. Впрочем и вашият лидер говореше за това, че активистите ви се интересуват главно от инвестиционни проекти и така губят връзката с живия живот. Другите упреци са свързани със самозабравяне. Мисля, че даже точно вие говорехте още през 2008 г., че много от вашите хора се самозабравят. Как ще защитите, че ДПС е действително политическа партия, която не се е превърнала във фирма?

Значи аз, първо, имам един риторичен въпрос - има ли за тези 20 години по-успешна партия от ДПС. Няма. Само за последните осем години ние почти с 80% сме увеличили подкрепата за нас, хората, които ни подкрепят. И това не става с нищо друго освен с упорита работа и без да се къса връзката с нашите избиратели. Аз отговарям за структурите на ДПС в цялата страна и мога да ви убедя, уверя, че ДПС, нашите народни представители, нашите представители по места никога не късат тая тънка нишка с нашите избиратели. И затова винаги получаваме... между другото, ние от 1996 г. насам не сме губили избори. Винаги получаваме по-широка, по-голяма подкрепа. Доколкото става въпрос, и ние не сме безгрешни. За съжаление няма имунитет за това. Хората се самозабравят осем години във властта, но ние една разлика имаме от другите политически партии - без скандали, без шум ние отстраняваме хората, които, така да се каже, най-малкото са сгафили.

Мнозина в БСП, а и в НДСВ обясниха неуспеха си на последните избори загубата на властта даже с конкретна реплика на Ахмед Доган. Те твърдяха, че неговото изказване в едно село, че той е инструментът, който разпределя парите в държавата, е толкова подразнило и техните избиратели, че те са гласували за ГЕРБ или не са гласували за своите партии.

Вижте, пак клише ще кажа, но това изказване на нашия лидер беше изкарано от контекста. Който познава положението на Движението за права и свободи там, в Благоевградско, точно там, където е говорил, знае за какво става въпрос, но аз не искам в това предаване това да обяснявам.

Сега въпросът е...

Става въпрос за друго.

...по-голям всъщност как гледате на оправданията...

Хора, които...

...на вашите досегашни партньори?

...не са си свършили работата, говоря за другите политически сили, прехвърлят от болната на здравата глава проблемите си. Вижте, от нас да сте чули някога да се оправдаваме с другите? Ние си носим отговорността за всичко - и за доброто, и за лошото, което става.

Тая година не беше приет закон за лобизма. Впрочем и ДПС, и вие персонално, ми се струва, сте се изказвали неведнъж за това, че трябва да има такъв закон и регламент...

Трябва да има.

...в България. А стана така, че даже и вас ви нареждаха, ако си спомням вярно, покрай тая история с Красимир Георгиев...

Георгиев.

...както си му викаха, Красьо Черничкия.

Аз не се притеснявам от тези неща. Аз го познавам този човек от четири-пет години. Въобще в нашата връзка, в нашите отношения никога въпрос не е ставало за съдебна система или скандалите, които текат.

А за бизнес, лобиране? В смисъл тая ваша връзка има ли нещо общо с лобизма?

Не, ние сме приятели. Няма такова нещо.

Всъщност големият въпрос е вие как виждате да се реши този проблем, защото третият голям упрек срещу това, че... след това, че ДПС функционира като една компания, като една фирма или че има много самозабравили се хора в нея, е, че ДПС лобира за... и политици в ДПС лобират за различни интереси.

Не. ДПС...

Как вие си представяте да се реши този въпрос?

Вие казахте - с приемането на този закон и наистина трябва...

По-далеч обаче стигнете...

...да се...

...кажете какво да се уреди, как да се уреди?

Да се поставят тези неща в законова рамка, но аз не смятам, че Движението за права и свободи точно с това... ние наистина лобираме за българския бизнес и всичко възможно сме правили за тези осем години във властта да създадем условия българският бизнес да се развива. Вземете и законите за данъчните закони. Всички мерки, които са вземани от правителствата, в които сме участвали, това е за създаване благоприятна среда и за българския бизнес, и за чуждестранния.

Как гледате на проверки на депутати от ДПС? Впрочем вие приехте един различен стил от този на левицата, която с всячески политически средства защитава обвинени или разследвани свои висши функционери от предишната власт, докато вие не извършихте никакви политически действия, за да защитите например двамата си депутати, чийто имунитет беше свален?

Вижте, аз винаги съм казвал това. Ние никога... Това е, подчертавам, никога не сме опъвали политически чадър над хората, които неща са объркали и всеки... затова има независими институции в България, всеки трябва да си понесе наказанието, ако наистина е извършил престъпление. Това може да бъде човек от ДПС, може от БСП, от другите политически сили, така че ние не сме съд, но никога не сме опъвали чадър над тези хора.

Коя е най-голямата предстояща битка за ДПС - тази за новините на турски език по националната телевизия?

Не, това не е наша битка. Вижте, това е критерий за зрелостта на българското общество въобще. Недейте, това не е битка на Движението за права и свободи. Защо така поставяте въпроса? Това е европейски критерий за нас, оценка за българското общество...

Тоест не вие ще бъдете двигател на евентуални сезирания на Конституционен съд, на търсене на различни правни механизми, в случай че мнозинството настоява на отпадането на тези новини?

Ние каквото трябва, ще направим, но аз пак казвам, това е оценка за българското общество доколко сме вече зрели, узрели да приемаме различния, другия.

Според вас това ще породи ли действително напрежение в България, ако тези новини отпаднат от държавната телевизия? Ще се катализира ли етническо напрежение? Толкова ли важни са те?

Не, актът е важен. Не може дадени един права така да се отнемат, но най-глупавото знаете ли какво е - една партия, личните, междупартийните си проблеми иска да спасява с един такъв референдум. Това е глупаво. Днес за последно се видя, че наистина ГЕРБ и "Атака" управляват страната. Не може, знаете, конфликтът между "Атака" и... вътре в "Атака", между "Атака" и Валери Симеонов. Тези неща те искат да решат с такива... като пренебрегват въобще и националните, и европейските...

Ще поведе ли протести? Това е един повод, в който турскоезичното население на България да излезе на площади, да има митинги, шествия?

Защо само те? Защо не, както става днес, поне слушам радио, чета вестници и аз съм много, така, как да кажа, впечатлен от реакцията на българската интелигенция, на хората, които наистина имат гражданска позиция? И да... Наистина вече се оформя отхвърляне, хората отхвърлят този референдум.

Тоест мислите, че мнозинството ще отхвърли на един референдум свалянето...

Не.

...на тия новини?

Това не съм казал. Аз говоря за хората, които имат в България гражданска позиция. Те я изразиха. Казаха, че такова нещо не трябва да се допуска.

Тоест вие по-скоро се опасявате, че мнозинството все пак в България е настроено негативно към такъв тип права на малцинството? Това ли искате да кажете?

Вижте, аз казах, че това е оценка въобще за зрелостта на българската нация, българското общество.

Аз ще ви кажа - и Швейцария правиха такъв референдум с такъв нюанс, религиозен.

Нека да се сравняваме с други неща с Швейцария. Нека да постигнем това, което те са постигнали, и такива референдуми да има. Но има една даденост, една реалност... Европейският критерий е отношението, какво ти е отношението към другия, към различния. Нека да видим какво ще се получи.

Как ще отговорите на предложенията за промени в изборното законодателство в чужбина да могат да гласуват български граждани, които живеят в рамките само на ЕС?

Вижте, имаме конституция, където българската държава трябва да осигури възможност на всички свои граждани, няма значение къде се намират, еднаква възможност да изразят своя вот. Ние държим на това. Сега управляващите предлагат различни идеи, още няма пълен законопроект, който да бъде на обсъждане. Но ние ще държим на това нещо - всеки български гражданин да може да гласува.

През 2004 г. Дарик отличи вашия лидер Ахмед Доган с награда за политик на прехода, защото той тогава десет последователни години винаги беше сред номинираните за политик на годината, макар никога и да не оглави тази класация, но той неизменно присъстваше в нея. Сега, напоследък, наистина вече не е така постоянно номиниран. Кой е готов да поеме ръководството от Ахмед Доган? Заплашена ли е партията от разпад след него? Коя е голямата фигура след Доган?

Вижте, аз съм, така да се каже, от първия ден и в нелегалност учредяването, създаването, и от 1990 г. на 4 януари във Варна, учредяването на ДПС. Лидери така не се раждат. Г-н Доган е от хората, от лидерите, които в най-трудните времена, когато, така, както е сега, не беше много лесно да изразяваш мнение, а трябваше да се бориш и за права, и за свободи, и на карта се поставяше твоят живот. В тези времена г-н Доган успя да обедини хората и да стане лидер. Въобще никой да не се учудва и да не се сравнява с г-н Доган, когато става въпрос за тези неща. Г-н Доган със своя авторитет, постигнат не наготово му даден, не създаден, а със своята работа доказа, че е човек, който обединява и управлява, а не като другите да разделя, да противопоставя и така да управлява. И затова за тези години, за тези 20 години ДПС няма лидерски проблем.

Знаете ли, той отдавна говори, аз си спомням, той ми гостува през 2004 г., тогава, за да получи грамотата от Дарик. И тогава той пак каза, че вече иска да си тръгне от лидерството. И тогава излиза, че пред ДПС стои въпросът дали той действително иска да си тръгне, или няма кой да го наследи.

Значи, ние достатъчно добре се познаваме с г-н Доган. Той наистина иска да се занимава с наука. Но той осъзнава и отговорността на всичко това, което става. Ние... не случайно преди малко казах, тези близо 700 000 гласа, са и отговорност. Не можеш с лека ръка всичко това да разпилееш. И основният успех на ДПС е в това, че, пак казвам, лидерът ни успя да обедини хората и да управлява. И особено най-големият ни плюс е
инвестиция в младите ни хора. Ние от 1993 г. и това е точно линията, която винаги е прокарвал и подкрепял г-н Доган, линията да се инвестира в младите хора. Другите политически сили точно това проспаха и сега се чудят за какво става въпрос. Ще дойде ден и сигурно ДПС ще има и нов лидер, но няма да е сега.

А докога ще продължи сега?

Вижте, още на конференцията той...

Той говореше за години.

...даже преди това имахме оперативно бюро, където и пред нас каза, че още на конференцията и още на другия ден този дебат трябва да почне.

Като ви слушам, бъдещият лидер ще е млад човек...

Категорично.

...няма да е от вашето поколение, на тези, първите съратници на Ахмед Доган. Така ли е? Той, пък и вие...

Вижте, в годините...

...се дръпвате, дори от кандидатура за...

Да, така трябва да бъде.

...лидер...

Хубаво, лошо, ние, един екип, доведохме нещата дотук. Твърде много инвестирахме в тези млади хора, за да не можем да ги, всичко това да не оползотворим.

Имена няма да кажете.

Не мога да кажа имена. И тук също ще бъде ролята на лидера. Защото, който ще бъде, какъвто ще бъде, лидерът трябва да бъде, сегашният лидер, тотално зад този човек. Така че има време, този дебат, бих казал, тръгна. На конференцията г-н Доган сам каза, че трябва да започнем да говорим върху това. Решенията ще последват.

А има ли крила в самото ДПС? Да кажем, едно по-радикално, което още повече се радикализира с идеи като отпадането на новините на турски или забрана за гласувания в страни извън ЕС? И друго по-умерено крило, които евентуално да се разделят и поемат по различен път след обединителната фигура на Доган?

Вижте, точно това е изкуството на политика, да може да ги обедини всичко това. И точно за това г-н Доган е лидер, той владее всички тези течения, които... с хора работим.

Не отричате, че ги има?

С хора работим. Сигурно има в самата организация. Но най-важното е, че ДПС за тези години успя, различни периоди имаше в развитието на ДПС. Ние... примерно при нас не се получи сблъсък на поколенията. 1997 г., когато учредихме националната младежка организация, конференция имахме тогава и младежката ни организация, за три години близо половината от областните лидери бяха сменени. И това все млади хора застанаха като лидери по регионите. Същото направихме с нашата младежка организация, за тези години успяхме да я развием и вие виждате колко млади хора имаме в парламентарната ни група. Те много активно участват в политическия живот, не само на централно ниво. На другите, по-ниски нива още повече са. И когато говорим за разширяване влиянието на ДПС, никой не трябва да се учудва защо така се получава. Точно младежките ни структури успяха да привлекат младите хора в ДПС. Във всички 264 общини ДПС има структури. И сега задачата на младежката ни организация, една от основните задачи, е това нещо даже до най-малките населени места да стигне.

Накрая, тази есен, мисля че, в Шумен казахте, че ще дойде време ДПС да управлява самостоятелно, кога го виждате това време?

Не, вижте, твърде, как да кажа, буквално разбирате тези думи. Ние сме нормална българска политическа сила и като всяка нормална българска политическа сила се борим за власт, а не, както казваме ние, за Купата на съветската армия. Така че ДПС... бори се колкото може повече подкрепа да получи. Но едно нещо недейте забравя - ние сме партията с най-голям опит в коалиционното управление, в реалното коалиционно управление. Така че умеем и това да правим, да можем, така, формулата да обединяваме и да управляваме, а не да разделяме, да противопоставяме и така да управляваме.