Фандъкова: Мястото  на кучетата е в приютите, а не на улицата
Фандъкова: Мястото на кучетата е в приютите, а не на улицата / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Интервю на Йовка Йовчева с кмета на София Йорданка Фандъкова
54468
Интервю на Йовка Йовчева с кмета на София Йорданка Фандъкова
  • Интервю на Йовка Йовчева с кмета на София Йорданка Фандъкова

Предстоящото ново зониране на София, което ще повиши данък-сгради и такса смет за около 15 процента от собствениците на имоти в столицата, може и да не бъде въведено от догодина. Това каза в интервю за рубриката „МеждУредие" на Дарик кафе кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя подчерта, че предстои сериозна обществена дискусия по въпроса и едва, когато има макар и частичен консенсус, промените ще бъдат гласувани. В някои от централните райони планираните корекции биха увеличили двойно имотния данък. Йорданка Фандъкова беше обаче категорична, че промените ще се правят поетапно във времето през няколко години, за да няма драстичен скок в данъка.

„Няма гаранции, че случаите на пострадали и жертви на бездомни кучета в София ще спрат, докато на улицата има и едно безстопанствено куче", каза в интервю за Дарик столичният кмет Йорданка Фандъкова. Тя подчерта, че планираните от общината мерки са балансирани, но поиска подкрепата на хората, малко време и законодателни промени, за да се намали съвсем скоро видимо броят на бездомните кучета в София.

За жертвите на нападения от кучета тя призна: „Няма гаранция, ще го кажа ясно. Зная, че от моите уста това не звучи добре, но иначе бих била нечестна към хората". И за пореден път повтори, че и „докато едно куче има на улицата, винаги ще има риск за живота и здравето на хората".


Какво е състоянието на възрастния мъж, който бе нахапан от кучета в парка „Гео Мелев", предполагам, че следите всичко, което се случва?

Да, разбира се. В контакт сме с лекарите от „Пирогов", които правят всичко възможно, за да се възстанови възрастният човек. Състоянието му беше стабилно, надявам се да се оправи. Но дали е трудно или е лесно, вие знаете и всички виждаме пред какви проблеми, трупани с години, сме изправени. Това се отнася и до състоянието на сградите, особено старите сгради в центъра на града, които не са ремонтирани от дълги години, това се отнася и до най-големия проблем на града, който не само според мен, а и според социологическите проучвания, които ние направихме, е бездомните кучета. Наличието на малко под 10 000 бездомни кучета, които в годините на прехода непрекъснато се увеличаваха или малко намаляваха, но така или иначе остават по улиците. Аз съм заявила твърдо, че това за мен е приоритет номер едно. Занимавам се, ангажирала съм се и лично, и с целия екип, разбира се. Предложихме още миналата година програма, която включва комплекс от мерки. Тази година общинският съвет я прие. Включихме и нови мерки, разширихме обхвата и капацитета с включване и на районните кметове в тази битка бих казала, но аз имам нужда от няколко неща. На първо място имам нужда от подкрепата на цялото общество. С този въпрос, с този проблем не може да се бори сам човек.

То обаче винаги реагира като бик на червено на темата с кучетата. Винаги се разделяме - едните обичат кучетата, другите казват стига сме ги търпули.

Затова твърдя отговорно, че след всички анализи, изследвания, проучвания, които сме направили за опита и в европейските страни, и там, където сме се справили отдавна с проблема, и там, където в момента се справят, тези мерки, които сме предложили, са балансирани, те дават възможност да се реши проблемът в по-кратки срокове и в същото време да не се погазват хуманните принципи.

Затова и пак подчертавам имам нужда от малко време, имам нужда от подкрепата на обществото и на тези, които обичат кучета, и на тези, които се страхуват от кучета, защото не може екипите вчера отиват в „Редута" по този много тежък сигнал, който получихме, и излизат хора, които разгонват тези кучета, които трябва да бъдат прибрани. Мястото на кучетата е в приютите, мястото на кучетата не е на улицата. Всички, които обичаме кучета, защото и аз вкъщи имам куче, трябва да се грижим за тях вкъщи. Това и за кучето е добре, а е добре за всички хора, които се движат по улиците. Този проблем е проблем на здравето, на сигурността на хората и не можем да сме безотговорни по този повод. И, разбира се, имам нужда от законодателни промени. Дала съм предложенията отдавна, вчера разговарях с министър Найденов, имам уверението, че вече са финализирани. Работната група, в която влизаха и експерти от общината, и експерти от агенцията по храните, вече е направила своите заключения. Министър Найденов каза, че в момента ги съгласуват с експерти в НС, за да могат да влязат за промени.

Да кажем кои са?

Най-общо казано това са три важни неща. На първо място да се облекчи процедурата за обявяване на агресивност на кучето. Куче, което е ухапало човек, куче, което участва във видимо агресивна глутница, не може с месеци наред да се коментира и доказва дали е агресивно или не. Специалистите знаят това, не аз, не някой друг, това са ветеринарните лекари. И не е нужно други да участват в тази комисия, достатъчно е ветеринарните лекари да кажат, че това куче е агресивно или не, за да може агресивните кучета, както и в момента е по закон, да се приспиват, а останалите кучета да се прибират в приюти, които ние масово започваме да изграждаме. Второто нещо е да се махне тази странна институция надзорник - човек, който се грижи за 20-30-100 кучета и те са на улицата. Как се грижиш за тези кучета? Един път бях разбрана неправилно, аз заявих, че не трябва да се хранят със сурова храна и в това съм категорична. Разбира се, че трябва да се хранят, иначе стават по-агресивни. Но трябва който иска да ги осинови, да ги осинови по правилата, да има домашно куче, да се грижи за него. Ако има възможност и капацитет, нека осинови две-три-пет кучета.

Тоест премахва се това хлъзгаво понятие в закона надзорник.

Най-важното за мен - имам уверението, че е заложено - изработването на национална програма за справяне с бездомните кучета. Без тази програма ще работим на парче, всяка община ще работи по-добре или по-зле, а в крайна сметка за кучетата няма бариери. Кучетата отиват там, където има храна. И съответно София е градът, който привлича много хора от страната, той привлича и кучета. Изключвам факта, че има и твърдения от някои неправителствени организации, вероятно не без основание, че в София се докарват кучета, че се оставят кучета, имаме такива информации, има и спекулации. Но пак казвам когато се работи последователно, когато сме приели програмата, имаме нужда от малко време. Слава богу, след дълго настояване беше променена наредбата за приютите.

Уви след първта жертва дано да няма повече жертви.

Няма гаранция, ще го кажа ясно, за съжаление. Зная, че от моята уста това не звучи добре, но иначе бих била нечестна към хората. Докато и едно куче има на улицата, винаги ще има риск за живота и здравето на хората. Затова пак казвам имам нужда от подкрепа, малко време и законодателни промени, за да може да направим така, че в скоро време видимо да намалеят глутниците и бездомните кучета.

В Лом и Перник местната власт в лицето на общината вече беше осъдена от ухапани от бездомни кучета. Срещу Столична община също са водени дела, има ли спечелени, нещо сериозно, което тече срещу местната власт тук?

Това е непрекъснат процес. Хората са прави и хората имат възможността да предявяват своите искове. Имаме, разбира се, дела, които са спечелени от хората, на които им се дължи обезщетение. Има и такива, които не са спечелени, това вече съдът го решава. Но аз не мога да осъдя хората, които си търсят правата.

Имахте възможност през седмицата вече да коментирате ситуацията със сградния фонд. В нашите новини хората проследиха какво общината предприема покрай опасните и стари сгради. Какво се прави, при положение че ремонтът възлиза на повече от 5000 лв., колкото е максималната санкция и масово хората предпочитат да пратят глоба, вместо да ремонтират особено ако е обща сграда в етажна собственост.

Нека да подчертая, че тук говорим за сигурност, говорим за живота и здравето на вас, семейството ви, детето ви и хората, които минават покрай сградата. Компромис с това не бива да се прави. Сигурна съм, че повечето хора просто не осъзнават в какво състояние е сградата. Затова твърдя, че комисиите, които съм назначила още от преди две години, подчертавам, тъй като в някои медии се подчертаваше, че работим само когато има проблем, тези комисии са към районните кметове, работят постоянно нямат срок, за да могат да правят огледи и предписания. Това е помощ. Това е да дойде един инженер или архитект и да ви кажа вашият комин има проблем. И тогава съм сигурна, че хората са отговори, когато имат това предписание, повечето хора ще направят необходимото, за да не пострадат и те лично и техните семейства.

Ще мина отвъд тази помощ, която определено е стойностна и важна за хората. Би ли могла общината при сериозна нужда от реконструкция да предприеме и това, макар че проблемът не е толкова масов, ако се съди по вашата статистика с тези проблемни имоти, но примерно данъчни облекчения, ако ремонтът е толкова сериозен, в годината в която той е извършен, това да се прави. Защо не сме по-гъвкави в това отношение?

Нека да подчертаем, че собственикът носи огромна отговорност и затова всеки, който е собственик, трябва да си направи сметката. Това важи и за общината като собственик. Затова ние сме разработили и изпълняваме от преди четири-пет години програми за паспортизация на нашите сгради, имаме 254 сгради с паспорти, съответно това изисква до две години да предприемем всички мерки, за да можем да изпълним предписанията, което и правим. Над 183 млн. лв. са инвестициите само в училища и детски градини и то в ремонти, извън строителството на детски градини. Това трябва да го направят и частните собственици. Иначе вие трябва да решите, в края на краищата това са вашите пари. Ние работим с парите на хората от данъците - дали да ги дадем за общата инфраструктура, дали да оправим улиците, дали да строим метро, да строим околовръстния път или да оправяме къщите. Мисля, че въпросът е риторичен и отговорът е ясен. Нашата задача е да контролираме, а ангажимент на собствениците е да направят необходимото, разбира се, когато има бедствия, проблеми, знаете, че държавата застава зад нас, зад хората, съответно междуведомствената комисия има възможности, но не трябва да се оставяме на това, не трябва да чакаме да ни сполети бедата.

Като питах за данъчни облекчения, веднага към другата тема - ще пращат ли близо 180 000 собственици на имоти в София нов данък сгради догодина, това ново зониране на столицата, което се планира. Това струваше една оставка - на Минко Герджиков (бившият заместник-кмет по финансите на столицата - бел. ред.) неотдавна.

Струваше оставка фактът, че не беше достатъчно добре подготвена тази промяна и достатъчно добре комуникирана с хората. Затова ние всички си взехме урок и аз заявих, че ще работим бавно и последователно, никой не ни гони. Факт е, че от 1998 година зоните не са променяни, оттогава досега София се е променила видимо и всички сме съгласни с това, особено някои райони. Безспорно трябва да има малко по-справедливо разпределение, макар че това е доста условно казано, трябва да се спазва и законът, който също се е променил. Затова заместник-кметът по финанси имаше задача да представи първите резултати от работата на работната група. Това не е политическо решение, това са резултатите от работата на експерти. Те казват няколко критерия сме заложили, резултатите са това - около 15 процента от софиянци имат промяна. Райони като „Младост", „Люлин" нямат никаква промяна.

Основно в централната част, дори се изравняват живеещите от двете страни на „Дондуков", което се оказа, че също е....

Предстои обсъждане с бизнеса, гражданите, общинските съветници, възможно е и аз съм доказала, че когато има разумни предложения, се вслушваме в тях, възможно е да има промяна в тези предложения.

Възражения и на живеещите в района.

Възражения винаги ще има, никой не е съгласен да му се увеличи данъкът. Но нека да чуем разумни предложения. Защото има и намаляване в Горна баня.

Само май там ще бъдат щастливците.

Това пак казвам ще бъдат 15 процента от цяла София. Целта е да се подреди данъчната карта, да знаете вие какво плащате, но и защо го плащате точно това. В момента никой не може да ви каже.

Питах, защото в някои райони наистина се предвижда двойно увеличение, макар и поетапно във времето.

Възложила съм категорично, имайки предвид и кризата, и възможностите на хората, в никакъв случай да не се прескача зона, тоест ако има промяна, тя да бъде в рамките само на една зона, например от трета във втора или от четвърта в трета, в никакъв случай да няма ситуации, които изследванията показаха, че следва да ги има, да кажем - от четвърта в първа. Това е огромно увеличение и аз не мога да позволя да причиним това на хората. Затова гарантирам, че моята позиция ще остане такава. Максимум една зона.

Обществени дискусии казвате, кога във времето обаче се планира това да бъде прието като нормативна промяна и не мислите ли, че е рисково, дори с малък етап, с малък процент да се вдига поетапно в година на избори дори и парламентарни да правите подобна стъпка?

Аз винаги съм твърдяла, че не изборите трябва да ни водят, а необходимостта, целта. НЕ мога да кажа, пак ще подчертая откога нямаме спешност, защото и в момента хората си плащат данъците, в момента събираемостта ни е много добра и от данък сгради, и от такса смет. Не целим с тази промяна събиране на повече средства, защото изчисленията са за около 6 млн. лв. на фона на милиард и триста милиона бюджет на Столичната община. Сама разбирате, че това едва ли е целта. Така че ние ще си работим последователно. Когато сме сигурни, че всички са разбрали, че като цяло имаме макар и частичен консенсус, тогава ще предложим официално за приемане. Дали това ще стане от следващата или по-следващата година, никой в момента не може да каже и мисля, че не е толкова важно.

Категорично решение все още няма. Като говорите за тези приходи от данъци, големият бизнес, който страда от кризата със сигурност, изнася ли се извън София, има ли някакво движение, смущава ли ви това, че една солидна част от този бизнес било поради фалит, било поради промяна на местоположението, може да поизпразни столичната хазна? Питам, защото неотдавна, макар и неофициално, се появи в пресата, че примерно Греша Ганчев се готви да си измести всички фирми в Ловеч. Ако се съди по стара информация, той внася около 60 млн. лв. данъци, точно в коя хазна е друг въпрос, но ако са в София, това са 60 млн. за софийската хазна.

Кризата е навсякъде. Тя не може да подмине и Столичната община , не може да подмине и и България. Напротив, България, а смея да твърдя и общината сме в доста стабилно финансово положение. То се дължи на много последователната политика, която имахме в годините още от началото на кризата, заложените буфери, които имахме, за да сме спокойни за финансите на хората. Безспорно инвестициите намаляха, но те не са спрели. И снощи присъствах на откриването на една много сериозна инвестиция на Южната дъга. Даже по случайност това съвпадна с откриването на участъка от Южната дъга, което е изключително голяма и важна инвестиция за София и то в години на криза. Това, което ние правим, е да мобилизираме и привличаме максимален размер европейски средства, да правим инвестиции, това е работа за бизнеса. Ние даваме работа на десетки фирми, в които работят стотици хиляди хора и това гарантира живота в града, а дали един бизнесмен ще си изнесе бизнеса или не, това е негово решение. Ако един се изнесе, друг ще дойде. Все пак има и хора, които търсят, искат да инвестират тук. Неотдавна при мен идваха потенциални инвеститори, които търсят възможност за откриване на голям логистичен център, който да е за цяла Източна Европа и търсят няколко неща, включително подготвени кадри. Къде в България са най-подготвените кадри, къде са най-големите университети и Академията на науките. Тук. Така че всичко това ни дава надеждата и вярата, че в София нещата не само не спират, напротив, те се развиват.

Миналата седмица за пореден път от гражданско сдружение атакуват синята зона в София. Ако столичани са склонни да изтърпят всичко, което се случва около трафика с ремонтите, за синята зона тази нетърпимост си остава. И фактът, че липсата на паркинги създава този конфликт в централната част на София, имаше градове, където тази зона падна в съда. Имате ли план Б, накратко.

План Б е това, което е в момента. Аз не мисля, че това, което е в момента, харесва на някого. Нека да подчертая, че ние предложихме да се въведе зоната от септември, когато пускаме втория лъч на метрото, когато заработят всички буферни паркинги, тъй като много се говори, че няма подземни паркинги. Около 40 млн. лв. са инвестирани в подземните общински буферни паркинги на метрото. Те са факт. Един от тях, най-големият, който е за 1300 места, вече е отворен - на Цариградско шосе. Това е алтернатива. Даваме алтернатива.

Част от алтернативата.

Разбира се.

Защото не всички се движат по лъча на метрото.

Следващите паркинги са на Черни връх, Ломско шосе, заедно, разбира се, с подобряване на градския транспорт. Нека да кажем, че преди два дни комисарят Хан подписа (еврокомисарят за регионалното развитие Йоханес Хан - бел. ред.) подписа и решението за отпускане на средствата - над 50 млн. евро, за модернизация на градския транспорт - нови тролей, реконструкция на трамвайни линии, интелигентни кръстовища. Всичко това са инвестиции и трябва всички да се обединим около това, че искаме да развиваме града си и да търсим баланса. Това е моята задача.