Емил Димитров: Вече не съм оптимист, че пълната забрана за пушене ще падне
Емил Димитров: Вече не съм оптимист, че пълната забрана за пушене ще падне / снимка: БГНЕС, aрхив

Депутатът от ГЕРБ Емил Димитров не е оптимист, че пълната забрана за пушене на закрито ще бъде либерализирана от парламента. Това призна той в интервю за предаването „Междуредие" на Дарик, след като икономическата комисия в парламента отхвърли предложени текстове в закона за туризма за отпадане на тоталната забрана. Миналата седмица и парламентарната здравна комисия категорично се обяви против подобни промени в закона за здравето. Все пак въпреки че идеите са отхвърлени от ресорните комисии, те ще влязат за обсъждане в пленарна зала.

Народният представител Емил Димитров смята, че тоталната забрана дискриминира пушачите и в подкрепа на това свое твърдение цитира текст от Конституцията. Той посочи, че предишният режим е защитавал правата и на пушачи, и на непушачи. По думите му предишните текстове за тютюнопушенето на закрито са били ефективни, но не са били ефективни контролът и изпълнението. „Мотивите на тези, които искаха пълната забрана, беше, че не се спазва законът. И аз пак твърдя, че предишният закон беше перфектен, а лошият контрол доведе до пълната забрана", каза той. На въпрос дали оцеляването на рестриктивния режим ще се отрази на ГЕРБ на парламентарния вот догодина, Димитров, отговори утвърдително, но не пожела да коментира повече. Цялото интервю можете да чуете в Radio.DarikNews.bg. Ето какво още каза Димитров пред Дарик:

Може би преди да започнем разговора, трябва да декларирате и за читателите, дали имате конфликт на интереси по темата, защото преди да станете народен представител, сте бил съдружник в една от големите фирми за търговия на едро с цигари. Даже някои ви наричат Емо Ротманса.

Първо, никога не съм имал прякор. Мои доброжелатели явно го измислиха. Конфликтът на интереси ми е това, че пуша. Иначе всички фирми съм напуснал още при влизането в парламента. И тук става въпрос на нещо коренно различно при пушенето, а не за цигарения бизнес. Тук дори не бих коментирал това, че браншът е много зле, основният акцент падна там. И браншът наистина е зле, и заведенията наистина фалират. И лошото е, че освен че ще фалират собствениците, много млади хора сервитьори, готвачи и така нататък отиват на борсата и ще трябва държавата да вади допълнително пари за да ги издържа. Основният акцент според мен трябва да пада върху основите на едно общество, а това е Конституцията. И в Конституцията много ясно е записано: никой не може да бъде дискриминиран по пол, занятие, раса, вероизповедание и по никакъв друг признак. Считам, че пълната забрана дискриминира пушачите. Не можем да ги изкараме на студа, навън, да ме извинявате - като животни. Това е моето мнение. И знаете, че винаги съм го поддържал.

Оптимист ли сте обаче след решенията на здравната и икономическата комисия в парламента да не отменят тоталната забрана, че все пак в пленарната зала това ще се случи?

Не, вече не съм оптимист. За съжаление. По принцип винаги съм оптимистично настроен, но явно, че ни хваща политическата болест, тоест започва да ни е страх от различни мнения. Така доста разнопосочни мнения има включително и в нашата група, в останалите групи също. Но аз днес попитах колегите „Когато хората гласуваха за вас, вие питахте ли ги тях, дали ще им е добре да ги изпратите да пушат навън? Защо не им заявихте тогава, че тези хора ще бъдат изпратени на улицата?". За нас са гласували пушачи и непушачи и точно затова предишният закон, в чието писане аз съм участвал активно, предвиждаше равни права. Там пишеше - разделени помещения, минимум 50 процента за непушачи, останалото за пушачи.

Говорите за зоните за пушачи и непушачи в заведенията, които обаче не всички смятат, че бяха достатъчно ефективни.

Те бяха ефективни като законодателство, бяха неефективни като контрол и изпълнение. И затова даже аз имам съмнения, че тогавашните контролни органи, защото предишният министър Константинов (министърът на здравеопазването Стефан Константинов в периода октомври 2010 - март 2012 година - бел. ред.) беше много голям привърженик на пълната забрана, и Маша, съжалявам не й помня фамилията...

Маша Гаврилова - беше експерт в министерството, сега вече не е.

не, тя отговаряше за контрола. И ако тогава те бяха упражнили контрол, заведенията, които не са се преградили, да бъдат санкционирани; тези, които нямат инсталации, да бъдат санкционирани, може би нямаше да се стигне до пълната забрана. Защото при пълната забрана, мотивите на тези, които я искаха, беше, че не се спазва законът. И аз пак твърдя, че предишният закон беше перфектен, а лошият контрол доведе до пълната забрана.

Според вас до Коледа ще се стигне ли до обсъждане на поправките, съответно в закона за здравето и закона за туризма, където също са заложени промени за облекчаване на режима.

Вече се съмнявам.

Понеже казахте, че депутатите не сте питали хората, когато са гласували за вас, дали искат такава забрана или не, дали не е решение заедно с референдума за АЕЦ „Белене" да се зададе и такъв въпрос към хората дали искат тази забрана да остане.

Може би е едно от решенията. Но пък опасността е друга - че това според мен би изкривило... Първо, много далече са ядрената енергия и пушенето, въпреки че касаят болшинството от гражданите на България. Но бъдете сигурни, че ако има референдум за цигарите, ще има много по-масово явяване до урните, включително от двете страни, отколкото би имал ядреният референдум.

Тоест според вас трябва да има друг референдум само за тази тема или да се съчетаят....

Нямам мнение по случая. Хубаво би било да има референдум. Както знаете, в Швейцария си направиха референдум за пълната забрана. Швейцарците имат традиция обаче в това нещо, те ги правят редовно. Швейцарците я отхвърлиха и в Швейцария се пуши. Между другото имах един интересен разговор с доста влиятелен австриец и той ми каза така „Вие защо си мислите, че ние ще ви позволим да построите ски писти колкото при нас и да имате тази свобода в заведенията, за да ни вземете клиентите?". Направете си изводите.

Мисля, че на днешното заседание на икономическата комисия Благой Рагин е казал, че с това решение да не се приемат промените в закона за туризма, които облекчават режима за пушене на закрито, всъщност ГЕРБ губи изборите след шест месеца.

Ще се въздържа от коментар по този въпрос. По-добре питайте Благой Рагин какво е имал предвид. Не желая да го коментирам.

Съгласен ли сте, че това ще се отрази на ГЕРБ, на вота догодина, ако остане пълната забрана.

Според мен да, но повече няма да коментирам.

Според вас, понеже все пак така или иначе първото четене на въпросните поправки, които облекчават режима, предстои в пленарна зала, има ли компромисен вариант, който да удовлетворява пушачи и непушачи. Например, само в баровете да се разреши пушенето или пък пушенето да е разрешено на закрито и в заведенията за хранене след 22.00 часа?

Вижте, това не е компромис да го разрешиш само в баровете. Масово фалират кафета и ресторанти. А баровете са една много малка част от заведенията. Фалира де факто дребният и средният, семейният бизнес. Така че това не е решение. Пушенето след 22.00 часа би било решение, както при предишния закон бяхме гласували малките заведения да избират дали да са за непушачи или за пушачи, тези, които са малки, да се преграждат, там вече тези, които са избрали за пушачи, може би за тях беше решение да е след 22.00 часа. Но пак повтарям, не виждам лошо, след като са защитени правата на непушачите, пушачите също да имат свои права и свои помещения. Ако някой може да ми обясни обратната логика....

Премиерът Бойко Борисов тази събота в „Годината" на Дарик даде да се разбере, че може би няма да има заден ход с отмяна на пълната забрана, казвайки, че ако това се случи, ако депутатите му приемете поправките, на другия ден ще дойде с оставката си в парламента. Всъщност пак се разбира и по този казус, че всичко в тази държава зависи от един човек. Така ли?

Не, никога не съм си позволявал да коментирам премиера, но може би това стресира част от нашите депутати и доведе до този резултат.

А щяха ли всъщност наистина избраниците от ГЕРБ да гласуват по съвест въпросните поправки?

Предполагам, че да. Поне имаха такава нагласа.

А сега какво ще им попречи?

Сега въобще не съм разговарял с никого от колегите.

Тепърва предстои, но смятате, че ще се отлага продължението на обсъждането в залата вече?

Зависи от ръководството на Народното събрание и председателският съвет, където са председателите на всички парламентарни групи кога ще влезе в дневния ред. Моето мнение е, че при така създалата се ситуация ще се отлага.

А протестите, които наблюдаваме и днес? Тази сутрин имаше протест и контрапротест съответно на непушачи и пушачи. Кои бяха повече, вие бяхте в парламента?

Нормално е да има различни мнения. Според мен тези, които искат либерализиране, бяха около 30 пъти повече.

Къде са тези празни заведения, заради които се повдига въпросът от страна на ресторантьорите за отмяна на забраната?

Навсякъде. Аз съм разговарял с много хотелиери, познавам бранша, познавам много хора в него, навсякъде оборотите спаднаха драстично. Да, сега покрай Коледа и Нова година ще има някакво позапълване. Влезте на 3 януари в което и да е заведение и ще видите колко са хората. Един дребен търговец на алкохол с едно магазинче направи следното изказване „Откакто влезе в сила пълната забрана съм си вдигнал оборотите тройно". Ето там отидоха оборотите. Хората просто са свикнали след храна да запалят цигара. И отиват да вечерят вкъщи, товарят жените си с готвене и за съжаление товарят децата си с пушене. Докато преди това съм виждал обратни примери. В салона за непушачи седи компания от млади семейства, майка с дете с количка при непушачите, диша чист въздух, майката в един момент си взема питието, влиза в залата за пушачи, изпушва една цигара и се връща. Какво лошо има в това и кой на кого нарушава правата? Сега много пъти се повтаря как ние трябва да отидем в Европа. Само че Европа след шест години се сети да дойде при нас. Французите бяха едни от първите, които вкараха пълната забрана. Франция облекчи режима, Германия облекчи режима, Холандия облекчи режима. Те по-глупави ли са от нас, не разбраха какво се случва? Във Франция тези дни излезе изследване, че за шест години пушенето не е намаляло изобщо, напротив, увеличило се е.

Смятате, че и тук е така?

Може да не се увеличи, но няма да намалее. Този, който пуши, или ще отиде да пуши вкъщи при децата, или ще излезе навън да пуши, ще пуши по-малко, докато е в заведението, но ще си навакса вкъщи.

Преди време си бяхме говорили с вас, че като стане много студено, тогава ще стане по-взривоопасно откъм протести за отмяна на забраната. Понеже все пак температурите все още не са стигнали онези, които имахме миналата зима, да чакаме ли когато живакът в термометрите падне под минус 10-15-20 градуса, да се променят и настроенията?

Не, дали температурата ще е нула градуса или минус 15, или 5 градуса, еднакво неприятно е да те изгонят навън. На никого не му е приятно и не вярвам някой да каже, че е много доволен от това нещо.

Питам ви дали очаквате по-сериозни протести?

Това не мога да кажа.

Даже се заканиха партия да правят пушачите.

Това не съм го чул и не мога да го коментирам. По-скоро тези, които са се заканили, питайте тях.

Склонен ли сте да оглавите едно такова движение?

Не. Аз, както знаете, съм член на ГЕРБ и съм екипен играч, независимо че имам различно мнение по въпроса и то не само по този закон. Аз спазвам принципите.

До изборите догодина има доста време. Възможно ли е да се промени сегашната настройка дотогава?

Не знам защо сегашната настройка се свързва с изборите. Тук става въпрос за нещо съвсем различно. Става въпрос за равните права на хората и оцеляването на един бранш, това е най-уязвимата част на средната класа.

Защото и пушачите са избиратели, затова се свързва.

Да, затова го казах това на колегите - че са ги избирали и едните, и другите.

Рязко променям темата, макар че не знам по време на лов дали пушите. Няма как като запален ловец и преди собственик на ловни стопанства, сега да не ви попитам как гледате на случилото се с ловната дружинка на Железница. При доста странни обстоятелства намери смъртта си директорът на националната спортна база Петър Божилов. Случват ли се такива неща?

Този случай е една нелепа, може би не е точен изразът нелепа, при всички случаи е трагедия. И не бих коментирал какви са причините, защото си има следствени органи, които да установяват какво е станало. Но според мен това не е свързано със самия ловен спорт. Там е имало някаква друга дрязга, предполагам, от това, което чувам, че коментират участниците в дружинката. Сега тук ние имаме един много сериозен казус с инцидентите по време на лов. След като на лов се ходи с огнестрелно оръжие, там трябва да има абсолютно същият ред, както във всички военизирани структури, които използват оръжие. И то е писано. Има писани и неписани правила. Пет елементарни правила. И всичките случаи на ранени и загинали са поради неспазване на елементарни правила. Тоест никога не се стреля по цел, която не е ясно видима, тоест нещо ти шумнало, мръднало в храстите и ти почваш да стреляш. Никога оръжие не се насочва към човек. В колите винаги с изпразнено оръжие. Това са елементарни правила, но неспазването им води... И неслучайно преди всеки лов се прави инструктаж. Всички тези неща до втръсване се повтарят всеки път. Ако си спомняте, ние въведохме в закона задължителното носене на светлоотразителни жилетки и червени шапки. Това е един от най-добрите начини за спасяване от изстрели, подадени от ловци, които не спазват правилото за ясно видимата цел. Неслучайно въведохме праг за участие в лова, какъвто е за движението по пътищата - 0,5 на сто алкохол в кръвта. Тоест нормално ловецът, отишъл на студено в гората, да изпие 30 грама ракия. Но не е нормално сутрин да идва пиян, носейки оръжие. И лично аз съм връщал много такива хора от лов, казвам „Или вие се върнете вкъщи, или аз отивам да си доспя". Пияни хора в гората, това е все едно във войската да отидеш пиян на бой. Така че ако се спазват правилата, ловът е сравнително безопасен спорт.

А случвало ли се е да влезете в пререкания с местни хора, които както може би е било във въпросния казус с този 71-годишен възрастен човек, който може да е имало нещо против ловуването?

Да ви кажа, имало е много случаи, когато е имало хора, които добиват дърва в гората, но винаги сме се разбирали много добре, човешки. Казваме „Днес ловуваме тук, ако може да спрете за малко, след два часа ще свърши гонката". И никога поне на мен не ми се е случвало да има конфликти. Може би там понеже ловуват постоянно, може би е имало някакъв стар конфликт, който е тлеел, но не мога да коментирам, не познавам случая.