Бъдещето е на младите, 40 до 40 ще ги мотивира да останат в България
Бъдещето е на младите, 40 до 40 ще ги мотивира да останат в България / Юлиана Николова, Sofia Photo Agency

Журито на проекта на Дарик "40 до 40" определи кои са 40-те вдъхновяващи българи до 40 години, които стават част от първото издание на инициативата. Създателят на платформата за предприемачи Entrepreneur.bg Никола Янев получи големия приз в проекта "Пръв между равни".

"40 до 40" стартира в началото на октомври, като номинации можеше да даде всеки на сайта на проекта 4040.dariknews.bg. Пълният списък с 40-те финалисти ще бъде обявен на 29 ноември.

Преди това представяме разговор в "Кой говори" по Дарик с още един от членовете на журито - Жечко Кюркчиев, управител на ТЕСИ ООД.

Каква е вашата лична мотивация да участвате в този проект?

Жечко Кюркчиев:
Проектът "40 до 40" ме грабна веднага и нямах колебания дали да участвам, просто въпросът беше как. Проектът е от изключително значение, защото целият процес ще доведе до това много повече хора и до, и след 40-те си години да бъдат мотивирани и да останат в България.

Каква е формулата за успех в България според вас? Как да се преборим с всичките тези клишета и предразсъдъци около нас като корупция, липса на трудолюбие, липса на инфраструктура, на образовани хора и т.н. ?

Жечко Кюркчиев:
Думата е тотален нихилизъм и това всъщност е нещото, от което трябва да успеем да излезем като общество. Смятам, че да отричаме всичко на всяка цена е нещо много присъщо за нас напоследък. Има твърде голямо залитане в тази посока. Махалото ни тласка в другия край на процесите, които текат. А трябва да се стремим да бъдем като тези хора, които видяхме в номинациите тук.

Може да се каже, че една от най-успешните български компании е ТЕСИ. Каква е вашата лична история и пример? Как създадохте тази компания?

Жечко Кюркчиев:
Личният ми пример е нещо, в което много вярвам. Аз и моят брат започнахме този проект преди повече от 20 години. Имали сме какви ли не проблеми и препятствия, но винаги сме вярвали в това, което можем да направим. Първото, което човек трябва да приеме, е готовността да се учи цял живот. А това, което си научил, което знаеш, трябва не просто да го задържиш, а да го приложиш. Най-голямата ценност за хората, които работят в нашата компания, е, че те осъзнаха, че трябва да се учат и повярваха, че след като се научат, ще могат да постигнат резултати. Такива, каквито на практика се постигат в цял свят.

Доста респектиращо е журито, което ще избира тези млади и успешни хора. Вашите критерии за оценяване, от които няма да отстъпите.

Жечко Кюркчиев:
Аз лично ще искам да дам моя глас за хората, които са успели в България и водят след себе си успешни проекти, които ще се реализират в България. Това е първото и най-важното за моята оценка. Може да има спорове в това отношение, защото според мен не е необходимо списъкът на избраните да включва главно хора на науката например, тъй като в България трудно може да има добра среда за истинското развитие на един млад учен.

От друга страна смятам, че в България има възможности, има сфери, които са недокоснати, недооценени. Искаме или не, бъдещето на страната е на младите хора. Затова харесах проекта "40 до 40".

Разкажете ни малко и за номинациите.

Жечко Кюркчиев: Направи ми впечатление, че сред номинираните няма хора, занимаващи се с политика, няма млади хора, занимаващи се и с медицина. Имаше само един ветеринарен лекар, на когото много се зарадвах, както и на това, което е направил. Повечето от номинираните са от бизнес средата. Това ме накара да се замисля защо е така - веднага ми проблесна фактът, че преди повече от 15 години, когато се развивахме като компания, осъзнахме, че професията инженер губи от потенциала си. Мнозина инженери останаха без работа, тъй като държавата ни започна бързо да се деиндустриализира. Днес тези специалисти вече ужасно липсват. Младите хора избират какви ли не други специалности, но не искат да бъдат инженери например. В момента има много голям дефицит на тези кадри. Това ще се превърне в проблем след известно време.

Вие как се справяте с това, във вашата фирма работят ли млади хора? Има ли нови кадри за вас, тъй като изтичането на хора навън е голям проблем сега.

Жечко Кюркчиев:
За радост мога да кажа, че ние успяваме да задържим не само младите, но и всякакви хора в нашата компания. Младите хора са двигателят на компанията. Работата с тях е приоритет в нашата фирма. Опитваме се да си сътрудничим и с университетите, където да се представим като компания пред бъдещите специалисти от интересуващите ни сфери. Сега там виждаме една добра среда за комуникация с бизнеса. Младите хора все повече и повече имат вече ясно осъзнати цели за тяхното развитие, което не беше така преди десетина години. Средата в университетите също се развива в позитивен план.

Това е една от критиките към нивото на висшето образование, която често обсъждаме, когато ни гостуват ректори и работодатели. Има много излишни специалности, които произвеждат безработни, и в същото време - много важни специалности с малко възможности за прием. Добре би било бизнесът да съветва университетите, за да се елиминира този проблем. Сега разбирам, че вашата фирма го прави.

Жечко Кюркчиев:
Всички наши проекти са се случили благодарение на нашата настоятелност и усилия. Затова в последните години ТЕСИ успя да извърви своя път на развитие и сега може да се конкурира с гиганти с над 100-годишна история в бранша. Започнахме от много ниско ниво, с много грешки и без опит, но вярвахме и продължаваме да вярваме в това, което искаме да постигнем.

Харесва ли Ви това поколение от млади хора до 40 години ?

Жечко Кюркчиев:
Харесва ми, разбира се. Макар че вече не съм от това поколение, откровено казано - се чувствам в него. След 89-та година моето поколение получи възможност да опита да се докаже. Тези от нас, които бяха гъвкави и готови на промяна, успяха, а останалите - пострадаха. Днешното поколение до 40 не беше засегнато от тоталитарния режим.

Тези хора са много успешни, защото няма какво да ги дърпа назад. Те разчитат на себе си, заредени са с енергия, имат много добри примери и могат да успеят, както в България, така и навън. Човек трябва да вярва и да разчита на себе си. В тези номинации видях точно това.

Млади хора, които са разчитали предимно на себе си, повели са сами нещата и са накарали и другите да ги следват.

В България има ли някакъв провинциализъм и комплекси за това, че сме малки и не сме част от големия свят.

Жечко Кюркчиев:
Да, това със сигурност го има и смятам, че е проблем, който всъщност сме създали най-вече в главите си. Наскоро прочетох една страхотна статия от британския посланик, в която той беше разчел една голяма част от българския геном за доста кратко време. Той беше написал рецепта за това как ние се фиксираме върху на практика неверни икономически данни. България нито е най-малката, нито е най-бедната държава в света. Бил съм на много места, видял съм много по-развити и добри за живеене страни, но съм видял и много по-лоши и трудни за живеене места от България.

За финал на този разговор - какво бихте казали на нашата аудитория.

Жечко Кюркчиев:
Нека младите хора да вземат това, което всъщност е тяхно. Бъдещето е тяхно.


Актуални новини можете да следите на официалния сайт 4040.dariknews.bg и на страницата на проекта във Facebook - www.facebook.com/40under40.

Бъдещето е на младите "40 до 40" ще ги мотивира да останат в България
netinfo