Борбата с метаболитния синдром минава през промяна в начина на живот
Борбата с метаболитния синдром минава през промяна в начина на живот / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Интервю на Теодора Симова с инструктора по хранене Галина Вутова – част ІІ
48757
Интервю на Теодора Симова с инструктора по хранене Галина Вутова – част ІІ
  • Интервю на Теодора Симова с инструктора по хранене Галина Вутова – част ІІ

Метобилитният синдром се води поредната нова епидемия, от която страдат 25-30 процента от европейците и българите. Това каза в интервю за Дарик инструкторът по хранене Галина Вутова. Той е свързан с начина на живот и обикновено борбата с него минава именно през промяната на начина на живот - хранене, физическа активност, почивка, а в определени случаи се налага и консултация със специалист. Метаболитният синдром е причина за развитието на съвременни заболявания като сърдечно-съдовите и диабета. Наднорменото тегло е козметичен, а понякога може да бъде и здравословен проблем, а затлъстяването е болест и за да се борим с нея и да я лекуваме, първо трябва да я назовем, смята Вутова.

Ето какво още каза тя пред Дарик:

Напоследък затлъстяването - макар че аз не харесва тази дума, се дължи и на така наречения метаболитен синдром, за който много хора не подозират, че са развили.

Защо не харесвате думата затлъстяване?

Имам неприятно усещане.

Така е, но това е нещо, което всеки от нас трябва да знае и да погледне проблема право в очите. Има голяма разлика между наднормени килограми и затлъстяване. Когато говорим за наднормени килограми, това е частично козметичен, може да бъде и здравословен проблем, но главно козметичен, човек не изглежда съвършен. Ако говорим за затлъстяване, това вече е болест. И ако ние имаме такава болест, то трябва да я назовем, за да започнем да се борим с нея и да го лекуваме. Защото затлъстяването трябва да се лекува. Отлагането на мазнини около талията при мъже над 94 см и при жени над 80 см се води основната причина, основният виновник за развитието на метаболитния синдром. На базата на отлагане на мазнини в тази област много често имаме допълнителна картина на повишено артериално налягане, казано с прости думи, повишено кръвно налягане, повишени масти - холестерол и три-глицериди, повишена кръвна захар на гладно, което още не е диабет. Ако имате талия при мъжете над 94 см и при жени над 80 см плюс два от тези признака, това вече е метаболитен синдром. Матаболитният синдром се води поредната нова епидемия, от която страдат близо 25-30% от европейците и от българите и основна причина за развитието на съвременните заболявания сърдечно-съдови, където ние и без това сме на първите места, и диабет. По света на всеки пет секунди някой се разболява от диабет. И метаболитният синдром, и затлъстяването е свързано с начина ни на живот. А той включва и храненето, и физическата активност, и това колко спим, как почиваме, начина ни на лечение. Главно начинът ни на живот днес дава отражение върху килограмите, като начало и оттам за съжаление особено това натрупване около талията е причина за тези заболявания, които споменах.

А как се лекува този метаболетен синдром?

Тъй като е комплексен проблем, се лекува комплексно, с промяна в начина на живот, започва се с изграждане на хранителен режим, със здравословно хранене. Променя се физическата натовареност, лека-полека тя се увеличава, никога изведнъж, започва лечение активно там, дето не успяваме с хранене и физическа активност. Колегите - ендокринолози, кардиолози, личните лекари или нефролози в зависимост от това какво е увеличено, започва и медикаметозно лечение в зависимост от това какво е увеличено, за да бъдат повлияни по-драстичните отклонения на параметрите, които следим.

Доколко пълнеенето е и ген? Много хора махат с ръка и казват аз съм си такава или такъв, защото гените ми предпоставят да пълнея, хапвайки оскъдните количества храна, които си позволявам да консумирам.

Безспорно не можем да се отървем от гените. Те са информацията, която носим и ние не можем да избягаме от нея. Въпросът обаче е, че тези гени се проявяват или не много често в зависимост от начина, по който живеем. Ако всички твои родственици са пълни, по всяка вероятност това е свързано и с гените, но в много голяма степен е свързано с начина, по който цялото семейство се храни или се движи, така че нещата са комплексни. Има много хора, чиито родители са пълни, но когато те полагат усилия от рано и профилактират това затлъстяване или диабета, или сърдечно-съдовите болести, когато от рано нещата се профилактират, те много често не се развиват. И точно в това е смисълът: да положим усилия преди да се е появило заболяването, защото по-лесно става, с много по-малко усилия, с много по-малко средства и с много по-добър резултат.

Доста от хората с наднормено тегло в един момент се отчайват и си казват, че не могат повече и това е положението. Как да се отключи онова мислене в посока здравословен начин на живот.

Това е много сложно, защото наистина трябва да дойде от някъде вдъхновение. Това може да бъде постижение на близък, но в такива случаи аз смятам, че в определен етап човек трябва да потърси помощта на специалист. Трудно е. Храненето понякога е компенсация на неуспеха и неудовлетвореността, на редица липси. То е много комплексно и често лечението с диета не може да повлияе психологическите проблеми. Много често се случва, когато човек намали теглото, той се чувства по-добре, по-красив, по-харесван, по-уверен, защото се справя и това е едно от нещата, с които се справя, и добива увереност, че щом се справя с теглото, ще се справи и с други неща. Тогава може би добър начин и добър избор е да прави неща, в което наистина го бива и в което се справя добре. И когато човек получи такова удовлетворение, той получава стимул да се справи и със следващото предизвикателство. Не ако не се се справя, да потърси специалист, който да му помогне, защото за съжаление затлъстяването в почти всички случаи води до друго заболяване.

Може би е добре да има поощрение и от близките, защото много често в стремежа си да те накарат да се ограничават, те те връщат назад с критики.

Така е, човек се засяга от най-близките. Ето защо в нашето училище ние каним такива хора, заедно с най-близките членове на техните семейства, за да ги подкрепят, да знаят как да го направят, да има кой да те подкрепи и насърчи е важно. И когато човек усети такава подкрепа или намери поне съмишленици - това е другият начин - тогава обменяйки опита помежду си, човек се амбицира, мотивира и наистина постига добри резултати. Аз се радвам, че в България младите хора много по-често започнаха да комуникират, да обменят мисли. Следя и мрежата от време на време, за съжаление има и много отклонения и неправилни решения по отношение на редукцията на теглото, но все по-често срещам разумни решения за регулиране на теглото, за излизане от кризата. Понякога социалният контакт е в помощ на това човек да излезе от задънената улица и отново да реши да поеме нещата в свои ръце. Никога не е късно да се започне, дори да има отключени заболявания, тогава пък човек трябва да вземе мерки, за да ги лекува по-успешно чрез намаляване на теглото.

Първата част от интервюто с Галина Вутова можете да четете ТУК