Задължителният вот изкривява политическото представителство у нас
Задължителният вот изкривява политическото представителство у нас / netinfo
Въвеждането на задължително гласуване би довело до изкривяване на политическото представителство у нас, заяви заместник-председателят на ДПС Лютви Местан по време на дебатите в парламента по промените в закона за местните избори. НДСВ и БНС настояваха за задължителен вот. Според жълтите изкривено е именно представителството на ДПС във властта.

От парламентарната трибуна Местан посочи, че свободната воля на избирателите и задължителния вот са коренно различни неща. По думите му не е това механизмът за увеличаване на избирателната активност, а е нужно актуализиране на политиките. Според него дори да се въведе задължително гласуване, представителството на ДПС ще бъде такова, както би било и без него.

Минчо Спасов от НДСВ посочи, че либерализмът не е само права, а от задължителния вот ще спечелят не жълтите, а България. Павел Шопов от „Атака” заяви, че за електората за ДПС гласуването и сега е задължително, под строй. Не отидеш ли да гласуваш в Разград, например, това означава смърт, отбеляза Шопов.

Надка Балева от Коалиция за България заяви, че тази идея е противоконституционна, защото гласуването в основния закон е записано като право, а не задължение. В отговор Красимир Карачанов каза, че по стара партийна традиция в БСП – което е казала партията, е вярно, което не е казала тя – е противоконституционно.

На правна комисия в сряда депутатите отхвърлиха законопроектите на НДСВ и БНС. Повечето законопроекти предвиждат въвеждането на принципа на уседналост и на местния вот, като в този на левицата е записано изискването, за да участват във вота наесен, кандидатите за кметове и общински съветници или избирателите да са пребивавали по постоянен или настоящ адрес в съответното населено място най-малкото 10 месеца преди деня на изборите.

Гласуването на първо четене на деветте законопроекта за изменения в закона ще бъде в петък сутрин.