Кирил Вътев
Кирил Вътев / БГНЕС
Приключи първият Консултативен съвет по млякото към Министерството на земеделието и храните. 

"Още е трудно да се възприеме новия подход, че работим заедно като една верига, за да има повече продукти. Има много оплаквания от страна на животновъдите и преработвателите, това е нормално, но се надяваме с времето и следващите срещи все повече хора да разберат, че сме едно неразривно цяло", заяви министърът на земеделието и храните Кирил Вътев след заседанието на Консултативния съвет по млякото.

Министерство на земеделието и храните започва провеждането на Консултативни съвети

“Точката за следващото заседание ще бъде анализ на хранителната верига по обратната проследимост от рафта към полето - къде и как се разпределя добавената стойност. Тече съвместна проверка между БАБХ и НАП. БАБХ познава много добре обратната проследимост, а НАП - фактурите и разликите в тях”, добави Вътев.

“Нито потребителят е доволен, нито преработвателят е доволен, нито производителят е доволен от тази цена. На следващото заседание на този Съвет ще дадем отговор какво всъщност става по веригата”, съобщи министърът на земеделието.

“Цената на крайния пазар не се определя нито от министър, нито от производител, а от търговеца. Когато има някой да плаща тази цена, той я държи. Имаме може би недостатъчно конкуренция, защото пазарът в България вече се доминира от определен тип търговски обекти на дребно. Когато конкуренцията там предполага понижаване на цената, тя ще бъде намалена”, обясни Вътев и уточни, че цената не може да бъде "определяна административно от никого".

“Нямаме право да разследваме картел, но ножем да направим абсолютно достоверна проверка за разпределянето на добавената стойност по цялата хранителна верига от рафта в магазина до полето”, каза Вътев.

Заместник-министърът на земеделието и храните Александър Йоцев каза, че разговорът е протекъл емоционално, но тъй като пред тях е поставена задачата да увеличат производство на месо, мляко и мед, министерството се стреми да предизвика диалог между тези сектори. Той коментира, че не е имало "бурни разправии", а диалог. “Всеки един от тези господа, които спорят, имат минало - като производители, като хора, които са със своето мнение и емоции, - това са хора, които са заложили името и доходите си в името на едно производство“, уточни той.

Владислав Михайлов от Националната асоциация на млекапреработвателите коментира, че в момента върви проверка на КЗК. “На над 7 предприятия от нашата асоциация са пратени запитвания от КЗК”, каза той и уточни, че срещата е била конструктивна и трябва да продължат да работят с този подход.

“5 големи международни не българки корпорации контролират 6 от големите търговски вериги, които контролират над 2/3 - до 70% от българския пазар на хранителните продукти”, коментира Михайлов.
БГНЕС