Искрен Митев от ПП-ДБ
Искрен Митев от ПП-ДБ / БГНЕС
Депутатите се скараха заради правилата за изчисление на депутатските заплати
Спор между ПП-ДБ и "Възраждане" в пленарната зала се зароди по време на дебатите за приемане на правилника на Народното събраниеС.

Искрен Митев
от ПП-ДБ обвини депутата от "Възраждане" Петър Петров, че "депутатската заплата не му стига" . "Той иска да се добави и освен трудов стаж, да му се добавя
и осигурителния стаж, така че като човек със свободна професия да получава още по-голямо възнаграждение", заяви той.

Митев нарече това "конфликт на интереси". Петров обаче заяви, че предложението му е да взима или трудовия, или осигурителния стаж, а не двете.

Според сега действащите правила по бюджета на НС към основните заплати на депутатите се начисляват допълнителни месечни възнаграждения за трудов стаж и професионален опит – 1% за всяка прослужена година. Петър Петров ("Възраждане") предлага към трудов да се добави „или осигурителен“ стаж, както и на депутатите да се осигурява безплатен абонамент за правно-информационна система и безплатен достъп до библиотеки и читални.

Митев го обвини и за друго: "Иска Народното събрание да му плаща безплатен достъп до Народната библиотека и читалнята, и безплатен достъп до правните системи". "Това, което предлагате, не е за 200 хиляди човека, а за вашата лична заплата", репликира го Митев. По думите му 300-600 лева е таксата за правно-информационната система и картата за Народна библиотека. 

Петър Петров от "Възраждане" отговори, че за него Народната библиотека е национално богатство, което му е помагало за законодателните му инициативи. "Искам народните представители да се докоснат до документално богатство, затова направих това предложение да имате безплатен достъп", заяви той.

"Видяхте жив пример защо направих предложение да имат безплатен достъп до правно-информационните системи - достъпът до това би ви помогнал да разберете какво пише в правилника и да съберете важна информация, с която да тълкувате направените предложения", обърна се депутатът от "Възраждане" към Митев.  По думите му всеки народен представител би било хубаво да има достъп до правно-информационните системи, за да се осведомяват по-добре за законодателните разпоредби. Затова той призовава за индивидуален достъп до тези системи, особено за депутатите, които не са юристи.

Депутатите в крайна сметка не приеха обаче предложенията на "Възраждане".

При това председателят на НС Росен Желязков даде 10-минутна почивка.

Мирослав Иванов от "Продължаваме промяната - Демократична България" призова председателят на НС да не допуска толеранс в подобен тип поведение. "Ако този модел на поведение не се пресече, той ще продължи в следващите седмици. От парламентарната ни група си взимаме бележки от случилото се, но се надяваме, че това ще се случи и от колегите от "Възраждане". Ако използват език на омразата и вулгарен, циничен език, надявам се, че вие ще вземете мерки това да не се случва", обърна се Иванов към Росен Желязков.

Депутатите продължават трети ден с обсъждането и гласуването на проекта на Правилник за организацията и дейността на Народното събрание. Разглеждането му започна в сряда. Вчера времето на редовното пленарно заседание също не стигна, за да бъдат приети оставащите текстове. 

Предстои парламентът да гласува предложението на Петър Петров („Възраждане“) писмените въпроси от парламентарния контрол, внесени до разпускане на Народното събрание, също да получават отговор. Според сега действащите разпоредби на правилника при разпускане на парламента, въпросите отпадат.   

Депутатите останаха без правилник, продължават кавгите между ПП-ДБ и „Възраждане“

Друго предложение, което депутатите дискутираха, но не стигнаха до гласуване, е министър-председателят, заместник министър-председателят и министърът да могат да отложат само устен отговор на въпрос поради болест или командировка извън страната и при неотложни случаи, но не повече от два пъти. Предложението за редакция направи в пленарната зала Павела Митова („Има такъв народ“).

В момента правилникът дава възможност премиерът, вицепремиерът и министрите да отлагат устен или писмен отговор на питане поради болест, командировка извън страната или при неотложни случаи. 

Депутатите ще отхвърлят бюджета на служебното правителство


От 11:00 часа днес е предвиден парламентарен контрол с участието на вицепремиера и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев и министрите Иван Шишков, Николай Милков, Росица Карамфилова, Никола Стоянов и Росен Христов.
 
Теодора Цанева/БТА