/ iStock
Инвестициите на Летище София ще бъдат ускорени. Това стана ясно след среща на служебния вицепремиер и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев с главния изпълнителен директор на фонд Meridiam и председател на надзорния съвет на „СОФ Кънект“ Тиери До и посланика на Франция Жоел Мейер, съобщиха от пресцентъра на министерството. 

Обсъдени бяха възможностите за разработване на общи транспортни проекти от взаимен интерес. Поет бе ангажимент операторът на летище Мюнхен, който е партньор на концесионера „СОФ Кънект“, да има по-активната роля в проекта за развитие на Летище София.

Вицепремиерът Христо Алексиев постави въпроса за сигурността на летището. От своя страна Тиери До заяви, че концесионерът е предприел необходимите мерки, за да се гарантира сигурността и безопасността на столичното летище и да не се допускат пропуски в бъдеще. Той изрази готовност да работи за превръщането на Летище София в авиационен хъб за региона.

От своя страна посланикът на Франция Жоел Мейер изтъкна важността на подобряването на регионалната свързаност и ненарушаването на веригите на доставки. В тази връзка той заяви, че трети мост над река Дунав, между България и Румъния, е от голямо значение за постигане на тези цели и се ангажира с оказването на необходимата подкрепа в полза на ускоряване проекта.

От столичния аеропорт съобщиха, че общият брой на обслужените пътници на летището през втория месец на годината в достигнал 495 214. Данните сочат, че все още потникопотокът е под нивата от предпандемичната 2019 година. Ръст от почти един процент отчита статистиката за летелите по международни редовни линии с общо преминали 463 405 пътници.
Иван Лазаров/БТА