Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна / БГНЕС
На 30 юни в американското списание "Форбс" беше публикувана статия, озаглавена "Турция изгражда способна за хипервойна армия". В статията, написана от Амир Хюсеин, се твърди, че въпреки военния си бюджет от малко над 20 млрд. долара, Турция е създала ослепителна отбранителна индустрия и е променила хода на конфликтите в страни като Сирия, Либия и Украйна. Подчертавайки, че успехът идва с иновативни оръжия, военни стратегии и тактики, статията специално подчертава направените инвестиции в интелигентни оръжейни системи. Накрая в статията са изброени едно по едно имената и характеристиките на най-модерните оръжия на Турция.

Накратко, инвестициите на Турция в оръжейната индустрия, направени в подходящия момент, бяха оценени високо. С други думи, вместо да се съсредоточи върху производството на обикновени оръжия като куршуми, оръдия и пушки, както се подчертава в статията, Турция инвестира в безпилотни бойни летателни апарати (БЛА) с различни размери, лазерни оръжия, системи за електронна война, самолетоносачи, електромагнитни оръжия, ракети и самолети, и то с много ограничен бюджет.

Освен в отбранителната промишленост турското правителство прави навременни инвестиции и в други сектори. Например то построи големи градски болници в такъв момент, че пандемията от коронавируса щеше да бъде по-трудно овладяна, ако ги нямаше. Или пък в епохата, когато всички преминават към електрически превозни средства, беше добро решение да се произведе местен изцяло електрически автомобил вместо тези, които се движат на петрол. По този начин за Togg, турската марка електрически автомобили, ще бъде лесно да намери място на пазара, защото когато произвеждате автомобили, които се движат на бензин, ще се конкурирате с компании на повече от 100 години. Сегментът на електромобилите обаче предлага нови възможности и в него има достатъчно място за Togg.

Освен другите сектори, стимулирането на отбранителната индустрия с правилните оръжия в правилния момент даде на Турция етикета на страна, произвеждаща добри оръжия. Вероятно благодарение на този престиж дори безпилотните летателни апарати (БЛА), използвани в селското стопанство, ще бъдат лесно продавани на външния пазар. Ситуацията ще се промени още повече, когато новодоставените ракети и оръжия като танкове и самолети, които все още не са започнали да се произвеждат, започнат да се включват в инвентара.

Украйна няма да отстъпи територия на Русия, за да осигури мир

Освен икономическите и престижните аспекти на точния момент, има и измерение на сигурността, което е по-важно. Държавите бързо се въоръжават, тъй като се очаква да има повече войни. Доскоро големите държави воюваха с малките държави или се нараняваха взаимно чрез подставени лица. Но сега някои велики сили започнаха да се бият помежду си директно, докато други се подготвят за вероятна война.

Вероятността руско-украинската война да прерасне в нова световна война не е малка. Войната вече щеше да е започнала, ако Русия беше в предишното си могъщество, защото западният свят директно доставя оръжие на Украйна. Освен това Западът е косвено отговорен за всеки руски войник, който загива във войната. Не е ясно каква стратегия ще възприеме Русия, ако войната ескалира.

От друга страна, Китай бързо набира сила и западният свят изпитва неудобство от появата му като свръхсила. Това напрежение принуждава и двете страни да вземат в ръце оръжие. Дотолкова, че дори Германия, която стои настрана от войни и конфликти, е отделила 103 млрд. долара за армията. Някои анализатори твърдят, че броят на ядрените оръжия ще се увеличи, и това със сигурност ще стане.

За съжаление, когато държавите стават по-богати, те стават и по-агресивни. И двете световни войни се водиха не заради бедността, а заради разпределението на ресурсите. Сега отново възникнаха подобни условия. При тези условия единственото решение ще бъде да се ускори въоръжаването, и всяка държава вече го прави. Но да купуваш оръжия не е същото като да ги произвеждаш. Ако ги купувате, вие давате ресурсите си на производителите на оръжие и ставате по-бедни. Но ако произвеждате, можете да спечелите от продажбата на оръжия, да се сдобиете с модерни оръжия на ниска цена и да произведете толкова оръжия, колкото са ви необходими в случай на война. Като е избрала производството, Турция може би е осигурила бъдещето си. Скоро тя ще разбере колко правилно решение е взела, пише Ибрахим Караташ, "Сабах".
БГНЕС