Украинският външен министър Дмитро Кулеба изключи възможността да се отстъпи украинска територия на Русия като част от мирно споразумение и заяви, че в момента не се водят мирни преговори между Москва и Киев, съобщи Ройтерс.

"Целта на Украйна в тази война е да освободим нашите територии, да възстановим териториалната си цялост и пълния суверенитет на Източна и Южна Украйна", заяви той по време на брифинг. "Това е крайната точка на преговорната ни позиция".

Украйна и Русия преговарят в Истанбул за износа на украинското зърно

Този месец Русия пое контрола над Луганска област в Източна Украйна и се надява да завладее цялата територия, която все още не контролира в съседната Донецка област - част от промишления регион Донбас.

В Северодонецк в Източна Украйна е трудно да се пропуснат признаците на руското завладяване.

Големи бетонни букви, изписващи "Северодонецк" на входа на града, са боядисани в бяло, синьо и червено - цветовете на руското знаме. Над надписа се вее и червено съветско знаме със сърп и чук.

Армейски камиони с буквата Z - символ на руските сили, воюващи в Украйна - преминават през града, превзет от Москва в края на юни след седмици на кървави сражения.

Путин поздрави руските военни, участвали в боевете край Луганск

Северодонецк все още е белязан от конфликта - жилищни блокове, овъглени и с дупки, купчини отломки, по които вървят руски войници. Улиците са почти безлюдни. Жителите, които не са избягали, живеят без електричество и редовен достъп до храна. В един от районите войници раздават вода за пиене близо до паркиран танк.

Превземането на Северодонецк и Лисичанск позволи на Москва да обяви пълен контрол над източната част на Луганска област. Сега тя се стреми да завладее цялата съседна Донецка област.
БТА/БГНЕС