Официалното премахване на механизма за сътрудничество и проверка отваря отново пътя за преговори за присъединяване на Румъния към Шенгенското пространство. Това твърди евродепутатът Виктор Негреску. 

„Тези, които препоръчаха блокиране на европейските процедури, не знаят, че от правна гледна точка държавата, която блокира европейските механизми, може да бъде санкционирана. Има голяма разлика между блокирането и ветото“, коментира социалдемократът в своя официален профил във Фейсбук. Той представя три работни сценария за влизане в европейското пространство без граници.

Първият сценарий е политико-дипломатическият. Той предвижда продължаване на дипломатическите и политически усилия за убеждаване на австрийското правителство да гласува за присъединяването на Румъния към Шенген.

Управляващи и политици с първи реакции след отпадането на мониторинга от ЕК над България (ОБЗОР)

„Вече има разговори с най-важните европейски лидери за въздействие върху австрийското правителство. Натискът може да се засили след изборите в Нидерландия през ноември, когато при евентуална победа на проевропейските партии ветото и за България може да изчезне. В този контекст Австрия стои сама и може да бъде убедена. Това означава да чакаме Съвета по правосъдие и вътрешни работи през декември”, обяснява евродепутатът.

Вторият сценарий е този на сезиране на Съда на Европейския съюз. Виктор Негреску твърди, че в случай на бъдещ отказ, Румъния може да атакува решението на Съвета в съда няколко основания, като например нарушение на европейското законодателство, процедурен дефект, нарушение на препоръките на Комисията, неспазване на европейските договори и ценности.

„Правото на обжалване е ключов елемент от конституционната архитектура на Европейския съюз. Освен това вече има прецедент в съдебната практика на Съда на ЕС по отношение на Шенгенското пространство и тези принципи. В идеалния случай бихме били подкрепени от Европейската комисия и/или Европейския парламент в тази процедура. Тя може да отнеме 1-2 години, но така или иначе и без нея, 2024 година, която е изборна на европейско ниво, ще бъде загубена от гледна точка на разширяването на Шенгенското пространство”, посочва Виктор Негреску. 

Третият сценарий, представен от евродепутата, е този за „законно обезсилване на ветото на Австрия“. В този сценарий ще бъде изяснено от правна гледна точка кога може да се упражни вето.

„В този смисъл бях назначен за докладчик на Европейския парламент, за да напиша доклад, чрез който се опитваме да дефинираме условията, при които може да се упражни правото на вето”, съобщи евродепутатът. 
Следващата седмица той ще представи на комисията по конституционни въпроси първоначалния вариант на своя доклад. Ако документът бъде одобрен,  процедурата по гласуване може да бъде подновена и да се поиска от Австрия да обоснове ветото, за което, поне в момента, няма правни аргументи. 

“Ето защо този сценарий изисква да продължим да държим темата в европейския дневен ред и в началото на следващата година“, казва в заключение Виктор Негреску.
Мартина Ганчева/БТА