/ БГНЕС
Декарбонизацията е чудесна възможност за европейските икономики и общества, така и за българското общество и икономика. Но наред с това политиките по декарбонизация са свързани и с редица рискове - социални, икономически, дори и политически, каза вицепремиерът Томислав Дончев по време на онлайн конференция на тема: "Политиката по климата и "Зелената сделка" - предизвикателства и възможности". Той посочи, че изкуството е да се управляват по такъв начин рисковете, за да може да се минимизират и смекчат негативните ефекти, и в същото време да се използват всички възможности.
 
България повече от десетилетие развива "зелени политики", изтъкна вицепремиерът Дончев. Той посочи, че милиарди са инвестирани в енергийна ефективност във всякакъв тип инфраструктура, включително и в индустрията. Тази политика ще продължи с увеличаващи се темпове.
 
Голямата тема е "енергийният преход" и "зеленият преход" в регионите, където в страната има концентрация на производството на електроенергия от въглища, обърна внимание Томислав Дончев. Той допълни, че Европейската комисия /ЕК/ е предложила три пилотни района, които ще бъдат обект на целенасочено подпомагане от Фонда за справедлив преход. Става въпрос за областите Перник, Кюстендил и Стара Загора.
 
"България се включва изключително активно по темата и по политиките за справянето с климатичните промени, София се включва изключително активно, ние работим от години по тази тема". Това заяви председателят на Сдружение "Граждани за европейско развитие на България", заместник-председател на ГЕРБ и кмет на София Йорданка Фандъкова, която откри онлайн конференцията.
 
Йорданка Фандъкова отбеляза, че един от най-значимите проекти, който допринасят за намаляване на въглеродните емисии, е изграждането на столичното метро. 
 
Тя посочи, че в ход са проекти за закупуване на още 82 електробуса, 30 тролея и 25 трамвая. С тролеите и част от електробусите ще сме подменили цялата тролейбусна мрежа в София, отбеляза Фандъкова. 
 
Столичната община изпълнява и проекти за подмяна на неефективни отоплителни уреди в домакинствата с екологични алтернативи. Още следващата година стартираме с подмяната, вече има заявено желание от 5500 домакинства, като общият капацитет е 20 хиляди домакинства, добави Фандъкова.
 
Председателят на парламентарната комисия по околната среда и водите Ивелина Василева /ГЕРБ/, модератор на форума, коментира, че "Зелената сделка" е всеобхватна и амбициозна, цели устойчивост на европейската икономика, чрез постигане на климатична неутралност до 2050 г. и превръщането на предизвикателствата в областта на климата и околната среда във възможности. 
 
Тя отбеляза, че "Зелената сделка" предполага трансформация във всички сектори на икономиката, особено енергетиката, транспорта, земеделието, строителството и индустрията, но при гарантиране на справедлив преход за всички.
БТА