/ ТЕЦ КонтурГлобал Марица Изток 3
"Природният газ е възможна алтернатива за производството на електроенергия в димитровградската топлоелектрическа централа (ТЕЦ) "Марица" 3". Това съобщи в свое становище главният юристконсулт на дружеството Юлиян Семерджиев.

Експерти от ТЕЦ оценяват възможностите за прехода към екологична енергия. Сега инсталацията е на въглища.

"От централата припомнят, че са най-големият производител на електроенергия в област Хасково със своя блок от 120 мегавата инсталирана мощност и осигуряват работа на стотици местни жители. С нарастване на цените на електроенергията в световен мащаб, топлоцентралата става все по-важен фактор за енергийната и икономическа независимост на региона. Притежава много предимства, които биха благоприятствали плавното извършване на енергийния преход, сред които са наличието на висококвалифициран и опитен персонал, собствен газоразпределителен пункт, независима водоснабдителна система и др.", се посочва позицията.

"В условията на изключително силна конкуренция на пазара на електрическа енергия ТЕЦ "Марица" 3 може да предлага атрактивни цени на произведената електрическа енергия чрез непрекъснато подобряване на технико-икономическите показатели, увеличаване на разполагаемостта и инвестиции в съоръженията, които да намалят значително аварийността", смята Семерджиев.

Той допълва, че с цел максимална подготвеност за момента на отпадането на въглищата като суровина за производство на електроенергия, техническите експерти разработват проекти за поетапното им премахване, но процесът ще бъде дълъг и скъп, и няма да се реализира за година-две. Паралелно техническите проекти се анализират и от финансови и икономически експерти, които изработват възможните модели за работа и ги оценяват.

Един от аргументите в полза на преминаването на екогориво е, че предприятието има връзка с газопреносната мрежа заради използването на природен газ за разпалване и при нарушен режим на производство. Затова от дружеството предполагат, че преминаването към природен газ ще бъде най-ефективната алтернатива за гарантиране на енергийния преход.

Капацитетът на газоразпределителния пункт позволява инсталиране и захранване на газов модул, към който да бъде изградена и топлофикационна част. Тя може да подава пара и топла вода първоначално към промишлени, а впоследствие и към битови потребители, посочва Семерджиев. По думите му това би имало и значителен екологичен ефект за цялата община Димитровград. В позицията се подчертава, че за целта е важна сигурността на доставките на природен газ на непрекъснат режим.
БТА