Тайно гласуване във ВСС по кадрови въпроси, но явно при дисциплинарни производства
Тайно гласуване във ВСС по кадрови въпроси, но явно при дисциплинарни производства / снимка: БГНЕС, архив

Резонно е да има тайно гласуване по кадровите въпроси във ВСС, но нека да се въведе явен вот, когато става въпрос за решения по дисциплинарни производства. Това коментира в интервю за Дарик председателят на Института за модерна политика Борислав Цеков. Той припомни, че спорът в юридическите среди за това кое е по-добро - явното или тайното гласуване, датира от римското право.

„Обикновено се казва, че явният вот изразява отговорното гласуване, а тайният - свободното гласуване. Никой обаче не е успял да изрази достатъчно аргументи, че едното е за сметка на другото", каза още Борислав Цеков.

Относно предложените конституционни промени Цеков коментира: „Те са предложили един пакет от промени, но нашата оценка е, че той няма потенциала да доведе до дълбока съдебна реформа, което означава хората и бизнесът да получават справедливо правосъдие в разумен срок. Цялата политическа галимация, натягане на очаквания, мисля, че сега има бумерангов ефект върху тези, които така недалновидно и с едно излишно самочувствие, неподкрепено нито от общественото мнение, нито от експертната общност като цяло, се опитаха силово да тропат по масата и да казват или това, или нищо. Това е несериозен подход. Много пропаганда имаше в цялата идея - как, кога и по какъв начин да се проведе тази и конституционна, ако има съгласие, и най-вече законова реформа в съдебната власт".

„Една от пропагандните опорни точки беше това - всеки, който не е съгласен с проекта Кънев-Иванов, брани статуквото. Не е вярно. Примерно ние, Институтът за модерна политика, от нашата си камбанария казваме, че този проект не променяше статуквото, беше една козметика", подчерта Цеков.

„Някои ги наричат исторически компромиси, аз бих ги нарекъл леко пародийни изпълнения из Народното събрание и гънене, и усукване, и лъжене - долнопробни в някаква степен политически аритметики, като че ли става дума да се избира шеф на ТКЗС, а не да променяме основния закон на държавата. Нямаше да се случат, ако се слушаха аргументи", добави още Борислав Цеков.

Целия разговор с Б. Цеков в "РеАктивно" можете да чуете на Radio.Dariknews.bg