Система за обгрижване на психичноболни хора извън болницата у нас на няма. Болният човек не бива да бъде изолиран, а да се работи с него. Такова мнение изрази пред NOVA директорът на държавната психиатрична болница „Св. Иван Рилски” Цветослава Гълъбова.

Как психично болни хора попадат в омагьосан кръг?
 
Тя беше в студиото на „Здравей, България” след като в събота възрастна жена беше пребита почти до смърт в русенския град Бяла. Заподозреният за побоя е 33-годишен мъж, който според жители от селото е лежал в психиатрия преди време. Близките му се грижели да приема редовно лекарствата си, но след ареста му в събота отново е в психиатрично заведение.
 
"Няма психосоциална рехабилитация, няма работа с близки, няма обгрижващ екип. Болният човек не бива да бъде изолиран. Трябва да се работи с него, а не да се разхожда по улиците сам”, смята директорът на държавната психиатрична болница.

Психично болни без грижа, здрави живеят в психиатрии
 
Според нея решението на проблема е прилагането на психиатрична реформа: „Тази реформа се забави 15 години. Сега сякаш има светлина в тунела. В понеделник беше първото заседание на работна група, която трябва да изготви програми и планове с дългосрочен хоризонт. Тази стратегия трябва да доведе до промени в законодателството”. По думите на Цветослава Гълъбова работата с психично болни хора е много тежка и трудна задача.

Още по темата:

Подпомага ли обществото ни болните и техните близки в оцеляването им?

Стотици психично болни живеят над 10 години в психиатрия

Европейски доклад: Насилие, мизерия и корупция в българските затвори и психиатрии
nova.bg