Специалист: Едва 3% от психично болните извършват тежки престъпления

/ Thinkstock/Getty Images
Българинът няма емоционална култура и е възпитан да търси психиатрична помощ само в краен случай. Заради предразсъдъци и срам много от заболяванията не се диагностицират навреме.

Стигмата води до забавяне на лечението. За този проблем алармира проф. д-р Христо Кожухаров - ръководител на Втора психиатрична клиника във варненската болница "Св. Марина". 

Едва около 3% от страдащите от психически болести извършват тежки престъпления, затова не може да се твърди, че те са опасни хора. Не е вярно, че този вид проблеми се дължат единствено на наследствения фактор, добави професорът. Погрешно е да се смята и че такива болни трябва да бъдат затваряни или пък е срамно да търсят помощ.

10 октомври: Световен ден за психично здраве

Ако се лекуват адекватно, хората с ментални проблеми могат да бъдат успешни в обществото и да се реализират както всички останали, увери проф. Кожухаров. Освен по-тежките разстройства, психическите включват още такива, за които са характерни смущения в съня, раздразнителност, понижена самооценка, страх от незначителни неща и др.

Проблемът е, че голяма част от психично болните прекратяват лечението си в даден момент заради неефективни резултати. Именно затова е важен персонализираната терапия, посочи специалистът.

Тя позволява да се лекува не заболяването, а конкретният пациент. Чрез вземане на проба от вътрешната страна на бузата се прави тест, който определя кои медикаменти са подходящи за лечение в даден случай.

След закриване на психодиспансерите пациентите не се наблюдават, за тях липсват данни и проследяване на състоянието. Разчита се, че хората с ментални болести ще бъдат активни, но някои от тях нямат съзнание за болест и не търсят помощ, коментира проф. Кожухаров.

Около 20% от хората у нас страдат от някакъв вид психически разстройства. По-често боледуват жените, които са и по-активни в търсенето на помощ.