Освобождават от поста главния директор на Гражданска въздухоплавателна администрация Христо Щерионов. Това обяви пред медиите транспортният министър Георги Гвоздейков. 

Рокадата идва след разпространените кадри, на които се вижда как хеликоптер прелита на опасна височина над един от най-оживените плажове около Созопол - „Градина”. Свидетели разказаха, че хеликоптерът кръжал близо 15 минути над залива. Преминал не само изключително ниско над хората, но и над лодка. От машината били изхвърлени хартии с лика на Тодор Живков.

"Случаят бе обсъден с премиера Денков, тъкмо се връщам от среща с него, направих детайлен доклад и беше взето решение да бъде освободен главният директор на Гражданска въздухоплавателна администрация, тъй като този инцидент, който се случи в събота сутринта е в разрез с всички правила за извършване на този тип полети", посочи Гвоздейков. 

Оказа се, че компанията, която извършва този полет, е извършвала такива полети и преди време, каза още той и посочи, че тогава не е било обърнато достатъчно внимание на безопасността на тези полети, което означавало, че това е рецидив.

В отговор на въпрос какво е конкретното нарушение на Христо Щерионов, Гвоздейков каза, че „нарушенията са много, те са наслоени във времето. В крайна сметка това е органът, който трябва да контролира гражданската авиация в България“. Министър посочи още, че последен е научил за инцидента, който е станал рано сутринта в събота. Вчера също не е бил потърсен от компетентния орган, за да му докладват за случая.

"Ние като правителство и аз като министър не можем да позволим повече такива ситуации и трябва да работим сериозно върху контрола, който се прилага за безопасността и сигурността във въздухоплаването. Като министър дадох достатъчен толеранс на всички през изминалия месец да обмислят своите действия и позиции", каза още той. По думите му всеки, който направи нарушение, включително и той самият, ще бъде санкциониран по този начин.

За това какви мерки ще бъдат взети по отношение на такива фирми и малки летища, ресорният министър каза, че в случая стриктно ще бъде приложен Законът за гражданското въздухоплаване.

"В момента се изготвя заповед за проверка на авиационния оператор, на документите на хеликоптера, на документите на пилота и предстоят сериозни действия от страна на Главна дирекция "Гражданската въздухоплавателна администрация", тъй като трябва да бъдат снети обясненията и от пилота", добави той.

"На този етап е рано за коментар дали ще се отнемат лицензи и разрешителни, докато се установят всички причини, довели до тази ситуация, но не е изключено да бъде отнет лицензът както на оператора, така и на пилота. Такива инциденти не трябва да бъдат допускани, това е условие да бъдат убивани хора, този хеликоптер е летял твърде ниско над хора, което, по думите му, е твърде рисково и опасно. Във въздухоплаването има стриктни правила и регламенти, според които ние трябва да работим", напомни Гвоздейков и допълни: "Ако контролираме дали се спазват, няма да има никакъв проблем, защото са направени, за да бъдат спазвани, а този инцидент показва, че контролът е занижен и „всеки си прави каквото си иска, когато има солидна сума пари, за които трябва да бъде извършен този полет“.

Министър Гвоздейков отказа да коментира възможните кандидати за поста директор.