/ Снимки: Лалка Димитрова
Не е правено въвеждане във владение на либийския танкер
100322
Не е правено въвеждане във владение на либийския танкер
  • Не е правено въвеждане във владение на либийския танкер
Въвеждане във владение на танкера Бадр не е правено. Това каза пред журналисти в парламента директорът на „Гранична полиция” Светлан Кичиков, според когото в случая не са нарушени никакви процедури.
 
Танкерът, споровете около който въвлякоха страната ни в международен морски скандал и търговски конфликт с Либия, беше върнат в Бургаския залив вчера.

Върнаха либийския танкер в Бургаския залив
 
Причината - корабът е с неизрядни документи и може да предизвика екозамърсяване в отговорната икономическа зона на Черно море, където престоява вече близо две седмици.
 
За собствеността върху плавателния съд тече съдебен спор между либийска държавна компания и българското  частно дружество- „Булгаргеомин”. Междувременно обаче екипажът на танкера беше сменен с помощта на българските гранични власти.

Борисов обсъди с либийския си колега случая с кораба "Бадр"
 
Шефът на „Гранична полиция” коментира, че тази смяна се е случила след като са получени необходимите документи и изцяло в рамките на законовите изисквания:
 
„Има инструкция, която регулира начина, по който се извършват граничните проверки и смяната на екипажите. В нея е записано, че това нещо се случва, след като бъдат предоставени в гранична полиция документи, в които да бъде видно корабният агент и старият екипажен списък, и новият, който трябва да стъпи и съответно има в конкретния случай искане за издаване на визи за стария екипаж, понеже това са лица на трети страни. Това са документи, които се изискват от „Гранична полиция“. Същевременно има и искане от пристанищните власти за оказване на съдействие за смяна на екипажа. Те са органът, който де факто осъществява този контрол“, обясни Кичиков.

Частният съдия - изпълнител за аферата с либийския танкер: Не съм извършил нищо незаконно
 
„Лице, което да бъде като частен съдебен изпълнител не е присъствало и не е било необходимо да присъства при смяната на екипажа“, заяви той.
 
Кичиков подчерта, че „Гранична полиция” не е била в течение на „висящия” съдебен спор в момента на смяна на екипажа. В края на миналата седмица прокуратурата заведе дело срещу частния съдебен изпълнител Тотко Колев, чийто действия доведоха до незаконно отнемане на танкера от либийската държава. Според държавното обвинение Колев е действал с цел да набави облага за частна фирма.