/ БГНЕС
"Идеята за създаването на Медицински съвет с цел подпомагане на борбата с разпространението на COVID-19 като цяло е добра. Събирането на експерти, анализът, научната дискусия с цел по-добри и адекватни оперативни решения е разумна стратегия. Дали обаче това е била основната цел на мероприятието или е съвсем друга? Някои биха казали, че една подобна мнителност, подозрителност е прекомерна. И до вчера бих се съгласил с една такава теза. Днес обаче мнителност и подозрителност по този въпрос веднага се генерира"

Мнението е на Карлос Контрера - член на Организационния съвет на ВМРО и общински съветник в София. 

"Акцията на министър-председателя (защото той манифестира в публичното пространство, че това е лично негова уникална идея) поражда някои нерадостни размишления. От изказванията на въпросния Медицински съвет към Министерски съвет става ясно, че тяхната цел не е подпомагане на работата на щаба, а публично критикуване и изправяне на някои кусури (действителни или просто твърдяни ей така) на досегашната дейност на Националния оперативен щаб (НОЩ)", пише той в личния си блог. 

Според Контрера колизията между двата органа е неизбежна, а тя ще става все по-видима, ярка и публична.

Зъболекар с висящо дело за смъртта на дете в медицинския съвет на проф. Костов за коронавируса

"Разбира се, за това си има както обективни, така и субективни основания. Медицинският съвет, така замислен и в такъв формат, ще играе ролята на кучето Цербер – да възпира националния щаб от предложения, мнения, действия, които, така да се каже, не са политически коректни, не са особено приятни за министър-председателя. Не може, естествено, да не бъде кредитирана и тезата, че този нов, консултативен орган, ще внесе известен баланс при вземане на решенията, но де факто целта му (скритата) ще е да слага спирачки на щаба. Създаването на един широк консилиум може да бъде оправдано от медицинска гледна точка, но от оперативна е абсурд. Принципът на вземане на решения, носене на отговорността, управлението на процесите вече е нарушен. Това въведено фактическо двувластие с огромна доза вероятност, ще наруши оперативните функции. Решения ще се взимат трудно, бавно, дори мудно, категоричността в позициите ще се смекчи, за да се отвори широко поле за уклончивост и взаимно дебнене", подчертава общинският съветник. 

В мнението си той е категоричен - в тази извънредна обстановка създаването на двувластие е опасна игра и рисков ход, който може да "изяде главата не просто на участниците в нея, но и на този, който я организира". Карлос Контрера пита още дали медицинският съвет ще бъде смокинов лист за отказа да се вземат решения или да се бламират други. 

"И за да не остава негативен привкус – не е момента да започваме войни, да разпалваме стари вражди или да се цакаме. Тук и сега ни е необходима консолидация, включително да поусмирим собственото си его и да започнем да пренебрегваме личните си щения", пише още той. 

Пълния текст може да прочетете ТУК