/ БГНЕС
Всяка година угасват езици, а с тях чезнат и култури, изтъкна президентът
Румен Радев: Българската писменост се е превърнала в наш щит
101651
Румен Радев: Българската писменост се е превърнала в наш щит
Кметът на София Йорданка Фандъкова поздрави присъстващите
  • Румен Радев: Българската писменост се е превърнала в наш щит
  • Кметът на София Йорданка Фандъкова поздрави присъстващите
Българската писменост се е превърнала в наш щит, защото дълбоко в темелите на нашата държавност са вградени именно писмеността и духовността. Това каза президентът Румен Радев в поздравлението си към присъстващите на тържеството по случай 24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост в столицата.

24 май – Ден на българската просвета и култура (ВИДЕО)

С вдъхновение нашите предци отредиха най-значимото място в националния ни календар за празник на словото и просветата, защото сме благословени да имаме като покровители светци. Не е случайно, че техните последователи равняваме с апостоли. В нашия български език нашият народ е откривал своето спасение от робството, от мракобесието, от отчаянието.

БГНЕС

С днешната все по-напредваща глобализация всяка година угасват езици, а с тях чезнат и култури, каза Радев и напомни, че ние българите сме призвани да пазим нашия език, защото нашата българска кирилица не е достояние единствено на нашия български народ, а осветява едно голямо пространство и свързва милиони хора.

БГНЕС

Езикът е нишката на нашето човечество, заяви генералният директор на ЮНЕСКО Одре Азуле и допълни, че езикът е това, посредством което съществува историята.
 
СНИМКИ от традиционното шествие за Деня на българската просвета и култура

БГНЕС

Днес, когато празнуваме думите, да помним, че празнуваме и смисъла. С тези думи кметът на София Йорданка Фандъкова поздрави присъстващите. Тя отбеляза, че вече 12 века нашата азбука е нашият пазител, а четмото и писмото са нашето верую.

БГНЕС

Тържеството започна с шествие, в което президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова и генералният директор на ЮНЕСКО Одре Азуле се присъединиха пред президентството. Към шествието се присъединиха представители на три от най-големите научни и образователни институции - Българската академия на науките, Софийския университет "Св. Климент Охридски" и Националната художествена академия. В тържеството се включиха и министри, депутати, политици, общественици, много граждани и гости на София.