Български неврохирурзи с престижна публикация в авторитетното списание Neurosurgery. Екипът на болница „Св. Иван Рилски” получи признание за специален метод за лечение на тежки аневризми с нова технология. Тяхното проучване е избрано и за корица на февруарския брой на изданието.

Аневризмите са опасни разширения на кръвоносните съдове. Водят до фатални последици.

“Това са разширения на мозъчните съдове, най-просто казано. Разширения, където мозъчната стена е изтънена или по-опасна от нормалните други мозъчни стени, с риск да се спука, да изкърви и да предизвика мозъчен кръвоизлив", обясни доц. Станимир Сираков от УМБАЛ “Св. Иван Рилски” пред NOVA.

Оперативното им премахване е предизвикателство. Част от вече съществуващите методи крият рискове или ограничения. Така се стига до иновативното устройство Команечи.

“Това е една голяма иновация, която ни позволи да работим най-сложните мозъчни аневризми в острия период. В периода на мозъчния кръвоизлив.”, добави той.

Опитът на лекарите с устройството им печели престижно място във февруарския брой на най-авторитетното списание в сферата - Neurosurgery, включително и на неговата корица. Освен в Neurosurgery, доц. Сираков и неговите колеги имат принос от 22 глави и в първия в света учебник по ендоваскуларно лечение на мозъчни аневризми. 

Въпреки че е имал възможност да се развие в чужбина, доц. Сираков е категоричен - иска да остане в България.
NOVA