/ БГНЕС
Родители излизат на национален протест „Системата убива всички”
98371
Родители излизат на национален протест „Системата убива всички”
  • Родители излизат на национален протест „Системата убива всички”
Родители и близки на хора с увреждания излизат днес на национален протест в столицата, под надслов „Системата убива всички”. Недоволството ще започне в 17 ч. пред Народното събрание и ще прерасне в шествие до Министерския съвет. Родителите настояват за законови промени, които да гарантират достоен живот на децата им.
 
През изминалата седмица се заформи и контрапротест на национално представителните организации на хората с увреждания. Според майките дейността на тези НПО-та е проформа и те бранят статуквото заради субсидиите, които получават от държавния бюджет.

Протестиращите майки ще се върнат в работната група за изготвяне на нов закон
 
Един от организаторите на недоволството Вера Иванова каза пред Дарик: "Те започнаха с контрапротеста няколко дни преди нашите национални протести. Онзи ден се получи същото положение. Те са облечени в бели фланелки, за тях всичко е цветя и рози, с музика, щяха уж да дойдат много хора - 90 автобуса, но самите техни членове вече са наясно кой прави реформата. И самите те призоваха да не участват в това нещо срещу майките, защото е много грозно. В момента, в който ние изпращахме народните представители със снимки на нашите деца, жандармерията не ни допусна да се приближим до народните представители, клекнали на земята, със снимки на децата ни с надписи "Ще има ли реформи или ще ги убиете?", те със забавни песни, с бели фланелки, точно отстрани на нас рецитираха стихове. Беше много грозно!".

Провокации към протеста на майките на деца с увреждания
 
Венелина Казанджиева, една от майките, които ще вземат участие в протеста, казва: "Протестирам, за да се променят тези архаични закони. Протестирам, защото добре гледаните деца, нищо, че ни демонизират като майки, стават пълнолетни, порастват, ние остаряваме, отиваме си и какво се случва? Това, което се случи с психично болното момиче, което умря, майката докато беше в болницата, и го изхвърлиха като боклук. Аз лично протестирам, за да се приеме и да има в тази държава член на ЕС една адекватна законова основа, едни адекватни грижи. Аз искам лична помощ, за да бъда спокойна, че след като си отида моето дете няма да има участта на момичето, за което споменах. Очаквам да се приеме законът за личната помощ, да се направи една адекватна оценка на потребностите на човека, включително и на неговия потенциал и моето дете да получи тази лична помощ".
 
Майките на деца с увреждания протестират вече два месеца, като почти в цялата страна има палаткови лагери. В София лагерът е разположен непосредствено до Народното събрание.