Министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков връчи на изпълнителния директор на УМБАЛ „Света Анна“ София д-р Славчо Близнаков документите за регистрация на вертолетното летище в болницата. Площадката е първата в столицата, която е регистрирана съгласно изискванията на европейското и българското законодателство за регистрация на болнични вертолетни летища. Тя ще бъде включена в системата за спешна медицинска помощ по въздух (HEMS).

„Болница „Света Анна“ е изградила място за кацане на хеликоптери още преди години. Тук са кацали хеликоптери, но това е нещо съвсем различно, защото сега сме част от една цялостна национална система за оказване на спешна помощ по въздух. Едно е да си изолиран, друго е да си част от тази система, което е огромен напредък в спешната помощ“, посочи директорът на болницата д-р Славчо Близнаков. Той припомни, че в годините назад е имало около десет спешни случая, в които площадката е била използвана. 

При добри климатични условия първият хеликоптер идва на 31 януари, прелитайки от Италия до България, увери отново министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков. Той подчерта, че това е потвърдено и от страна на италианския производител на машината, фирмата „Леонардо“. 

Министър Гвоздейков припомни, че предстои хеликоптерът да бъде регистриран в Регистъра за граждански въздухоплавателни средства в България, да получи своето удостоверение за летателна годност, а операторът – своя лиценз. „Надявам се при подходящи метеорологични условия пилотите да направят необходимия нальот на тази машина и постепенно да въвеждаме системата в експлоатация в периметър на град София“, уточни той. 

Графикът предвижда в края на юни тази година да пристигне вторият хеликоптер, предвиден за оперативната база в Долна Митрополия, а през декември се очаква третата машина, който ще е на разположение в оперативната база в Сливен, припомни също министър Гвоздейков.

Той подчерта, че в момента са подадени осем заявления към Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателния администрация“ за лицензиране на болнични хеликоптерни площадки в София и други населени места в страната. 

На събитието присъстваха също заместник-министърът на здравеопазването проф. Илко Гетов и главният директор на Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“ Анелия Маринова.
Иван Лазаров/БТА