/ БГНЕС
Проверки сочат, че са извършени четири престъпления с участието на длъжностни лица на различни нива
Окръжната прокуратура във Варна образува досъдебно производство по повод замърсяване на Варненското езеро с отпадни води вследствие на скъсан подводен напорен тръбопровод, предава NOVA.

ВиК-Варна: Нямаме вина за замърсяването в езерото (СНИМКИ)

То се води за извършени четири престъпления с участието на длъжностни лица на различни нива
- за документно престъпление с цел присвояване на евросредства от, за престъпление по служба, за безстопанственост, от която са последвали значителни щети и за екологично престъпление, съобщават от прокуратурата.

Разследването обхваща периода от ноември 2011 г. до момента, като се започне от проектирането, възлагането, строежа, стопанисването и контрола на подводното съоръжение до аварията му, причинила замърсяването, и ремонта, ощетил държавния бюджет с над 1 млн. лева.

Авариралият тръбопровод във Варненското езеро е разкъсан в резултат на механично въздействие

На 15 май тази година Окръжната прокуратура започна две общонадзорни проверки по публикации в медиите за замърсяване на Варненското езеро и залива с отпадните води на два варненски квартала след скъсване на напорния тръбопровод.

За замърсяване на водите сигнализираха и зрители на NOVA в платформата 'Моята новина". Няколко дни след това от общината обявиха, че тръбата ще бъде ремонтирана.

Каква е причината за мъртвата риба във Варненското езеро? (ВИДЕО)

Освен двете проверки и в Районната прокуратура във Варна стартира проверка по сигнал на общински съветник. След като са били открити достатъчно данни за извършените престъпления, прокуратурата е обединила всички проверки в една и е образувала настоящото досъдебно производство.

Съоръжението е изградено по програма ИСПА и е на стойност близо 6, 2 млн. евро с бенефициент община Варна и оператор „Водоснабдяване и канализация“ ООД - Варна.

КЕВР проверява ВиК-Варна за замърсяване на Варненския залив с отпадъчни води

Изпълнител е фирма „Сфелинос С.А.“ - Гърция, а институцията, отговорна за реализацията на проекта, е Министерството на околната среда и водите. Проектът е с разрешение за ползване от 6 декември 2011 г.
nova.bg