Прокуратурата: ДКЕВР действа като неефективен регулатор
Прокуратурата: ДКЕВР действа като неефективен регулатор / снимка: БГНЕС
Прокуратурата: ДКЕВР действа като неефективен регулаторен орган
63079
Прокуратурата: ДКЕВР действа като неефективен регулаторен орган
Прокуратурата: ДКЕВР действа като неефективен регулатор
  • Прокуратурата: ДКЕВР действа като неефективен регулаторен орган
  • Прокуратурата: ДКЕВР действа като неефективен регулатор

Пет наказателни производства в сферата на енергетиката е образувала прокуратурата след проверка на работата на ДКЕВР, трите енергоразпределителни дружества и НЕК. Проверката е установила, че ДКЕВР действа като неефективен орган, който системно не е съставял актове за административни нарушения и не е осъществявал достатъчен контрол. НЕК пък е сключил договори с фирмите, стопанисващи ТЕЦ Марица Изток 1 и 3, които задължават държавната компания да изкупува цялата електроенергия от двете електроцентрали, независимо от енергийните нужди на страната.

Проверките бяха възложени от главния прокурор Сотир Цацаров след масовото обществено недоволство вследствие на високите сметки за ток. При представянето на резултатите първи се изказа заместник-главният прокурор Камен Михов, който каза, че ДКЕВР работи неефективно и досега не е съставила нито един административен акт за нарушение на ЕРП-тата.

„Установихме, че ДКЕВР в продължение на години е занижен контролът върху работата на електроразпределителните дружества. Липсва адекватно, активно поведение и сме в условията на бездействие на комисията за важни обстоятелства и констатации. Според мен лично и според мнението на колегите, които извършиха проверката, на този етап ДКЕВР действа като неефективен регулаторен орган", каза Камен Михов.

Михов отбеляза, че енергийният регулатор не съставя актове за установяване на административни нарушения при констатирани такива на принципа на ежемесечното отчитане на сметките. „Това е изключително важно и това, както се казва, изведе хората на улицата, когато реагираха срещу високите сметки", каза той. Освен това при проверката е установена липса на адекватен контрол върху инвестиционните разходи и инвестиционния процес. ДКЕВР е одобрявала по-високи от реално направените от електроразпределителните дружества технологични разходи. Също така е занижен контролът от страна на комисията за качеството на доставяната енергия, каза Михов. „Не е установен и адекватен механизъм за разглеждане на жалбите, като това довежда до злоупотреба с господстващо положение или би могло да доведе до такава злоупотреба", каза зам. главният прокурор.

В последните години шеф на комисията беше Ангел Семерджиев. Той зае поста в началото на мандата на ГЕРБ - през септември 2009 година и остана на него до януари тази година. Заместник градският прокурор Божидар Джамбазов каза, че държавата е допуснала грешка, подписвайки два неизгодни договора за през 2001 година с фирмите, експлоатиращи ТЕЦ-овете Марица Изток 1 и 3. Чрез договорите НЕК се е задължила да купува изцяло произведената в тях енергия. На практика Националната електрическа компания се оказа обвързана с производството на излишна енергия, която поради високите цени не може да бъде продавана без загуби, обобщи Джамбазов.

От проверката на ЕРП-тата стана ясно, че държавата не си е потърсила около 200 милиона лева, дължими от ЧЕЗ. Парите са се натрупали като печалба на чешката компания в страната ни, която до края на миналата година е била над 583 млн.лв. Дотогава държавата държеше 33% от дяловете на дружеството, което означава, че просто не си е потърсила дължимото. По този случай също има образувано наказателно производство. Единственото име, което беше споменато по петте дела, беше това на бившия изпълнителен директор на НЕК и настоящ изпълнителен директор на Българския енергиен холдинг Михаил Андонов, който се разследва за безстопанственост. От прокуратурата подчертаха, че той засега няма статута на обвиняем.