При повечето българи има риск от сърдечносъдовo заболяванe
При повечето българи има риск от сърдечносъдовo заболяванe / снимка: Sofia Photo Agency, архив
При повечето българи има риск от сърдечно-съдови заболявания
54560
При повечето българи има риск от сърдечно-съдови заболявания
  • При повечето българи има риск от сърдечно-съдови заболявания

Близо 70% от българите са с риск от сърдечносъдови заболявания. Това сочат данните от проведените скринингови акции за изследване на сърдечносъдовия риск. Повече от половината анкетирани посочват, че имат повишено кръвно налягане, а всеки трети споделя, че не следи нивата на холестерола си. Тревожни са резултатите и за теглото на българите, като близо 40% страдат от първа степен на затлъстяване. Статистиката сочи, че страната ни е на първо място в Европа по заболявания на сърцето.

По думите на председателя на Българското кардиологично дружество проф. Асен Гудев осем от всеки 10 инфаркта могат да бъдат предотвратени, както и че смъртността от сърдечни заболявания може да бъде намален с 20% от 2020 година, ако се работи повече в посока информиране на населението за рисковете от болестите на сърцето: „Добрата лечебна база, добрите болници, своевременният достъп особено за лечение на острите заболявания са изключително важен, но профилактиката и превенцията на сърдечносъдовите заболявания също има изключително добър, позитивен ефект върху смъртността, особено върху преждевременната смъртност".

Всяка смърт преди 65-годишна възраст от сърдечносъдови заболявания е преждевременна.

- Проф. Асен Гудев

Високият холестерол, високото кръвно налягане и инфарктите повалят българите най-често, затова ограничаването на никотина е една от големите стъпки за по-здравото ни сърце. Според проф. Гудев резултатите от въведената на 1 юни забрана за тютюнопушене на обществени закрити места, трябва да бъдат усетени много скоро: „Това е изключително важна стъпка в правилната посока, която по своята същност е реформаторска. Надяваме се в сравнително кратък период, особено ако забраната е ефективна, да имаме осезаеми от статистическа гледна точка ползи за обществото".

От Националната пациентска организация съобщиха, че в момента се водят преговори с Министерството на здравеопазването за създаването на Национален план за сърдечносъдовите заболявания.