Предлагат пожарникарите да оказват спешна медицинска помощ
Предлагат пожарникарите да оказват спешна медицинска помощ / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Предлагат пожарникарите да оказват спешна медицинска помощ
68718
Предлагат пожарникарите да оказват спешна медицинска помощ
  • Предлагат пожарникарите да оказват спешна медицинска помощ

Пожарникарите да бъдат обучени да оказват спешна медицинска помощ и да превозват пациенти в нужда до болниците. Тази стъпка предлагат от лекарското съсловие като посочват, че тя би могла да положи началото на една реална реформа в спешната помощ, която да се осъществи в срок от 3 до 5 години. Идеята е заимствана от съседна Румъния, където още преди две десетилетия са предприети мерки за обединяване на Пожарната и Спешната помощ. В резултат на това към днешна дата броят смъртните случаи от инциденти на улицата рязко е намалял, а в градовете времето за пристигане на екип след подаване на сигнал не надвишавало 10 минути. Инициатор на румънския модел е д-р Раед Арафат, който към момента е държавен секретар по здравеопазване в северната ни съседка. Според него е по-добре на мястото на инцидента за по-малко от 10 минути да пристигне обучен да реанимира пожарникар, вместо 30 минути по-късно да пристигне линейка и медикът само да разпише смъртния акт.

Когато е била предложена в Румъния, идеята пожарникарите да оказват спешна медицинска помощ е срещнала много сериозна съпротива от страна на лекарите и политиците, разказа д-р Арафат. През 2007 г. обаче моделът се възприема от румънското правителство и става една от най-съвършените системи на спешна помощ.

„Преди да започнем да работим с пожарната, Бърза помощ имаха шест станции, а пожарната - 22. Сега 22 + 6 стават 28 обекта. Това е един от факторите, които намаляват времето за реагиране", заяви д-р Раед Арафат, инициатор на румънския модел и държавен секретар по здравеопазване в северната ни съседка.

„Капацитетът се увеличи също така от по-големия брой превозни средства, след като сме обединени с пожарната. Нашата книга е отворена за вас, но това не може да се направи на принципа копи-пейст, трябва да се види какви елементи има българската система, които трябва да се променят, какво може да се заеме от румънската и какво не може", допълни Арафат.

Председателят на лекарското съсловие д-р Цветан Райчинов увери, че в последните години няма здравен министър, който да не е бил запознат с модела на д-р Арафат.

„Това е направил човекът в Румъния. Остава да има консенсус в държавата и в обществото това да стане, защото по-добро от това към момента няма. При това на нас ни се дава буквално наготово," каза от своя страна председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов.

По думите му въобще не става дума само за пари.

"Последното нещо са парите. Най-важното и това, с което трябва да се стартира, са кадрите, обучението. Първо, да се обучат учители, които да започнат да обучават работещите. При тях наистина са отишли близо 20 години, но с неговия опит, знание и това, което ни предоставя, ние бихме могли да го направим да 3 до 5 години", допълни Райчинов.

Освен на пожарникари, за оказване на спешна помощ в Румъния, се разчита и на множество парамедици. Също така освен с линейки и пожарни коли, екипите в северната ни съседка се придвижват с 6 хеликоптера, самолет и мотоциклети, стана ясно още от презентацията на д-р Арафат.

По темата заместник здравният министър д-р Бойко Пенков съобщи, че Здравното министерство планува в близко бъдеще да започне да включва парамедиците към системата на спешната помощ. Ще върви също така и към въвеждане на телемедицината в системата. Засега обаче не се предвижда в спешната ни помощ да се включват и органите на МВР, като например службата за пожарна безопасност.