В агенция "Медицински одит" вземали самостоятелно решение да не сезират прокуратурата при наличие на данни за престъпление от общ характер, каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова пред NOVA. Вчера стана ясно, че прокуратурата започва разследване в агенцията. Върховната административна прокуратура е извършила проверка след сигнал. Междувременно здравният министър Кирил Ананиев обяви, че проф. Златица Петрова - шефката на органа, който следи за нарушения в болниците, ще бъде временно отстранена от поста докато тече разследването. Установени са и смъртни случаи в различни болници, за които агенцията е извършвала проверки, но прокуратурата не е била сезирана, посочи Румяна Арнаудова.

Прокуратурата разследва Агенция „Медицински одит”, отстраниха шефката ѝ (ОБЗОР)

Данните, събрани при проверката на ВАП, са достатъчни според държавното обвинение за образуване на наказателно производство за престъпление по служба с вероятен корупционен елемент. Арнаудова обясни, че „при наличие на данни за извършено престъпление от общ характер, агенцията е взела самостоятелно решение да не сезира прокуратурата”. Така не се е стигнало до наказания за извършители на престъпления. Регламентацията, създадена по силата на вътрешните правила на агенция "Медицински одит" създава предпоставки за ненаказване на извършители на нарушения, каза Арнаудова.

Служители на „Медицински одит” си затваряли очите за нарушения на лечебни заведения?

"Считаме, че създадената порочна практика, битувала в продължение на повече от една година, е довела и до реалната възможност ИА "Медицински одит" да вземе самостоятелно решение да не сезира прокуратурата при наличие на данни за извършено престъпление от общ характер", каза Арнаудова и допълни, че обвинението не сезирано за 11 смъртни случаи, настъпили според податели на сигнали заради неправилно лечение. Извършвани са били проверки, установявани са в някои случаи драстични нарушения, но директорът на "Медицински одит" по "порочния ред" е поставял резолюция "маловажен случай" и той е приключван без да бъде сезиран друг компетентен орган, каза Арнаудова.

оворим за съвсем друго нещо, а не за некомпетентност например на контролния орган", каза прокурорът и ръководител на звеното "Антикорупция" по повод разследването. По думите й има данни за комуникация най-вече със служителите, изпращани на съответните проверки. „На тези служители са били давани наставления за това как да извършат проверката. Били са карани да подправят изготвени вече доклади към констативни протоколи. Ние вече разполагаме с тези подправени доклади”, обясни Арнаудова.

Отстраняват шефката на „Медицински одит”, докато тече разследване

„Има данни за съществуващи отношения между ръководството на „Медицински одит” и конкретни лекари и ръководители на болници. Касае се категорично за злоупотреба с власт, а не само за административно нарушение. Има и корупционен елемент. Можем да приемем, че се касае за корупционно престъпление”, каза още говорителят на главния прокурор.
Освен това, имало несъответствия и между това, което „Медицински одит” са обявили на страницата си в интернет, и онова, което са предоставили на прокуратурата.
„Липсват около 40 преписки, които ще бъдат изискани”, каза Арнаудова.

Тя се е запознала с общо 608 преписки, създадени по сигнали на граждани. Сред тях са и тези за смърт на 11-има пациенти.
nova.bg