Погребаха патриарх Максим в Троянския манастир
Погребаха патриарх Максим в Троянския манастир / снимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
Погребаха патриарх Максим в Троянския манастир
58547
Погребаха патриарх Максим в Троянския манастир
  • Погребаха патриарх Максим в Троянския манастир

На днешния 9 ноември - Ден на национален траур, България се сбогува с дядо Максим. Починалият във вторник патриарх беше погребан в Троянския манастир. Такова е било личното желание на Негово светейшество, описано не в отвореното му вече завещание, а заявено приживе.

Малко след 16.00 часа траурната процесия от София с тленните останки на патриарх Максим пристигна в светата обител. Преди това в храм-паметника „Свети Александър Невски" беше отслужена заупокойна Света литургия. Там имаше и опело, водено от Вселенския патриарх Вартоломей. Хиляди миряни се поклониха пред дядо Максим в столицата, а часове по-късно стотици вярващи направиха същото на гроба му в църквата „Успение Богородично" в Троянския манастир.

Със заупокойна молитва започна ритуалът по погребението на патриарха. Ковчегът с тленните му останки беше поставен пред олтара в църквата, а малко преди 17.00 часа спуснат в специално направения гроб в храма, намиращ се в един от ъглите му, зад прочутата чудотворна икона на Света Богородица Троеручица.

Погребаха патриарх Максим в Троянския манастир
netinfo

Преди това да се случи патриаршеската корона от главата на дядо Максим беше свалена, а на нейно място беше поставено патриаршеското бяло було, с което Негово светейшество беше покрит.

След като ковчегът с тленните му останки беше положен в гроба, някои от присъстващите на погребението духовници хвърлиха по шепа пръст върху него, както се прави за Бог да прости, а след това отгоре беше поставена мраморна плоча.

Погребаха патриарх Максим в Троянския манастир
netinfo

За избраното място на гроба на патриарха Русенският митрополит Неофит каза пред Дарик: „Мястото е съвсем скромно. Там няма възможност да се устройва някакво разкошно надгробие, широко и високо. А както и по живот дядо Максим беше скромен, така и в смъртта си е изявил това скромно желание".

Със закъснение започна ритуалът по погребението на българския патриарх, воден от Великотърновския митрополит Григорий. Вместо в 15,30 часа, както беше планирано първоначално, началото му беше след 16.15 часа. Седем души внесоха на ръце в храма „Успение Богородично" на Троянския манастир отворения ковчег с дядо Максим. Първоначално в малкия храм влязоха основно духовници - свещеници, епископи и митрополити, както и чуждестранни гости, представители на различни православни църкви, и по-малко миряни. Затова и останалите в двора на манастира вярващи по-късно получиха правото да се поклонят на гроба на българския патриарх. Това се случи след края на погребението му.

Погребаха патриарх Максим в Троянския манастир
netinfo

Представители на официалната държавна власт нямаше в Троянския манастир, тъй като те вече се простиха с патриарх Максим. Някои от тях го направиха още в четвъртък на поклонението в столичния храм „Света Неделя", а други предпочетоха опелото тази сутрин в „Свети Александър Невски".

В църквата „Успение Богородично" в Троянската света обител обаче беше шефът на болница „Лозенец" Любомир Спасов. Именно в тази болница Негово светейшество прекара последните седмици от живота си и почина там във вторник рано сутринта на 98-годишна възраст.

А защо именно Троянският манастир е мястото, където вече се намира гробът на българския патриарх Максим? Той е много близо до родната му къща в село Орешак, светата обител е на края на селото. Още на 12-годишна възраст Марин Минков, каквото е светското име на покойния патриарх, е бил даден за послушник от родителите си в този манастир. И до последно той обичаше да се връща в него.

Русенският митрополит Неофит си спомня: „Той рецитираше едно четиристишие:
Където и да ида,
все си иска мен,
селцето си да видя,
дето съм роден.

За него това беше една възможност да се потопи в духовната атмосфера на светата обител, да си спомни младите монашески години и добрите старци, с които е общувал, и които са го наставлявали в духовния живот. Също да се поклони на чудотворната икона, да участва в празниците на манастира, рождения си ден там да отбележи, гробовете на майка му и баща му да посети, да запали свещица... Това са много лични, но и много мили чувства, които са го вълнували и са му били приятни".

Последното гостуване на дядо Максим в манастира е било на 15 август тази година - Голяма Богородица, когато е храмовият му празник. Сега патриархът, управлявал Българската православна църква 41 години, остава в Троянската света обител завинаги.

Погребаха патриарх Максим в Троянския манастир
netinfo