Обвиняват кабинета в прекалено разбиране към Триполи
Обвиняват кабинета в прекалено разбиране към Триполи / netinfo

На извънредно заседание депутатите от парламентарната комисия по правата на човека и вероизповеданията и от комисията по външна политика обсъждат конкретните действия на Народното събрание във връзка със съдбата на българските медицински сестри и палестинския лекар след решението на съда в Триполи, който потвърди смъртните присъди на медиците.

В момента текат официалните изявления на представителите на двете комисии по външна политика и по правата на човека и вероизповеданията Соломон Паси и проф. Огнян Герджиков за днешното извънредно заседание на комисиите. Работата им ще продължи по обсъждането на въпроса за съдбата на българските медици в Либия на 10 януари, когато започва новата сесия на Народното събрание.

<!--Citat-->

Докато течеше закритото за медиите заседание на двете комисии Константин Димитров обвини пред журналистите правителството в лицето на външния министър Феим Чаушев в некомпетентност и национална безотговорност, заради анализа, който според Константин Димитров проличало прекалено разбиране към либийската страна и приемането й като партньор в решението на този въпрос. Упрек, който Феим Чаушев коментира с думите, че винаги е казвал, че този проблем за съдбата на българските медицински сестри не може да бъде решаван без Либия.

Феим Чаушев отказа да коментира и тезата на ДСБ, че българското правителство трябва да предприеме стъпки за частична ревизия на отношенията между Европейския съюз и Либия, докато няма ясна пътна карта за освобождаването на българските и палестинския лекар.

Министърът на правосъдието Георги Петканов отказа коментар след заседанието. Евродепутатът от левицата Евгени Кирилов изрази надежда, че още на първото заседание на Европейския парламент през януари ще бъде одобрена резолюция в подкрепа на българките.