/ iStock/Getty Images
България и Кипър са двете страни в ЕС, които изнасят шпионски софтуер за Европа.

Това се твърди в доклад на нидерланския евродепутат от групата "Обнови Европа" Софи ин'т Велд. Тя е член временната анкетна комисия "Пегас" в Европейския парламент, която беше създадена през март след избухването на скандала с едноименния софтуер миналата година. Тогава стана ясно, че Пегас е бил използван не само за следене на престъпници и терористи, но и за подслушване на журналисти, политици, представители на гражданското общество, адвокати и бизнесмени, съобщава БНТ.

Според Софи ин'т Велд всички страни в ЕС използват "Пегас", но правителства на някои държави като Гърция, Испания, Полша и Унгария злоупотребяват с него.

"Трябва добре да разберем, че шпионският софтуер не е просто подслушване на вашия мобилен телефон, възможностите му са огромни. Веднъж инсталиран във вашия телефон, той получава достъп до цялата ви лична информация - знае с кого говорите, къде, колко дълго, има достъп до вашите документи, до всички ваши приложения, видеа, до всичко. И да, той може да бъде използван за подслушване на телефонните ви разговори, а когато сте в среща или някъде на публично място, софтуерът може да активира микрофона и камерата на телефона и да шпионира и хората около вас", казва Софи ин'т Велд.

"Това се разпространява много, много бързо и се превръща в общоевропейски проблем. Вярно е, че повечето правителства, доколкото знаем, не злоупотребяват с него по недемократичен начин, но някои го правят. Всички държави членки използват шпионски софтуер по някакъв начин", казва депутатката. 

"Знаем, например, че от Кипър и България се изнася такъв софтуер. Знаем, че Люксембург е банковото седалище на индустрията на шпионския софтуер. Знаем, че в Ирландия е създадена голяма компания за шпионски софтуер, защото предлага услужлив фискален режим. Такива компании има и в Австрия, Франция, Италия, Гърция, навсякъде", обяснява Софи ин'т Велд.

"Компаниите използват и различни трикове, като например да разделят продуктите на шпионския софтуер на по-малки части и да ги слагат в различни пратки, така че те да не се разпознават като шпионски софтуер", категорична е нидерландската депутатка. 
БНТ