Домашната дезинфекция на храните и кухненските площи не трябва да бъде пренебрегвана, съветва Мила Кръстева от Фондация "Mate Kitchen", цитирана от БТА.
Така например, всички кухненски плотове и работни повърхности трябва да бъдат третирани с препарати, които имат контактно време минимум 60 секунди.
При използването на най-обикновени дезинфекциращи препарати, то трябва да се изчака те да престоят по-дълго върху повърхността. Избърсването е добре да става винаги с кухненска хартия, а не с парцал или гъба.
Как да си направим антибактериален гел у дома
Препоръчително е да се ползва един и същ плот, на който да се поставят продуктите, донесени от магазина, а не на произволни места в кухнята, допълни тя.
След измиване на продуктите, е добре те да бъдат преопаковани.
Мила Кръстева съветва, да не се режат на една и съща дъска сурови и термично обработени зеленчуци, месо и риба. След всеки продукт, кухненската дъска трябва да бъде измивана добре, за да се избегне пренасянето на микроорганизми и патогени.
А по отношение на личната хигиена е добре след пазар, първо - да се измиват ръцете, след което да се сменят дрехите и да се ползва домакинска/кухненска престилка. По желание може да се ползват ръкавици при миене на плодове и зеленчуци.
Плодовете е хубаво да се изкисват в студена вода поне за 2-3 часа, след което ябълките и цитрусовите плодове задължително да се измиват с гъбичка и препарат, каза още Мила Кръстева.
Да преодолеем паниката от коронавируса с няколко съвета
Зеленчуците е добре да бъдат накисвани за 2-3 часа в студена вода, смесена с малко оцет. Оцетът представлява един от най-добрите дезинфектанти за плодове и зеленчуци, защото се отличава със силни антиоксидантни свойства, които убиват вредните бактерии от повърхността на продуктите.
Листните зеленчуци се киснат във вода и след това обилно се изплакват, а яйцата задължително се измиват с хлорен разтвор или друг подобен препарат.
В момента е добре дори пакетираните продукти да се дезинфекцират отвън преди да се приберат в шкафове при други продукти или кухненски пособия, каза още специалистът.
Така например, всички кухненски плотове и работни повърхности трябва да бъдат третирани с препарати, които имат контактно време минимум 60 секунди.
При използването на най-обикновени дезинфекциращи препарати, то трябва да се изчака те да престоят по-дълго върху повърхността. Избърсването е добре да става винаги с кухненска хартия, а не с парцал или гъба.
Как да си направим антибактериален гел у дома
Препоръчително е да се ползва един и същ плот, на който да се поставят продуктите, донесени от магазина, а не на произволни места в кухнята, допълни тя.
След измиване на продуктите, е добре те да бъдат преопаковани.
Мила Кръстева съветва, да не се режат на една и съща дъска сурови и термично обработени зеленчуци, месо и риба. След всеки продукт, кухненската дъска трябва да бъде измивана добре, за да се избегне пренасянето на микроорганизми и патогени.
А по отношение на личната хигиена е добре след пазар, първо - да се измиват ръцете, след което да се сменят дрехите и да се ползва домакинска/кухненска престилка. По желание може да се ползват ръкавици при миене на плодове и зеленчуци.
Плодовете е хубаво да се изкисват в студена вода поне за 2-3 часа, след което ябълките и цитрусовите плодове задължително да се измиват с гъбичка и препарат, каза още Мила Кръстева.
Да преодолеем паниката от коронавируса с няколко съвета
Зеленчуците е добре да бъдат накисвани за 2-3 часа в студена вода, смесена с малко оцет. Оцетът представлява един от най-добрите дезинфектанти за плодове и зеленчуци, защото се отличава със силни антиоксидантни свойства, които убиват вредните бактерии от повърхността на продуктите.
Листните зеленчуци се киснат във вода и след това обилно се изплакват, а яйцата задължително се измиват с хлорен разтвор или друг подобен препарат.
В момента е добре дори пакетираните продукти да се дезинфекцират отвън преди да се приберат в шкафове при други продукти или кухненски пособия, каза още специалистът.