/ / iStock/Getty Images
В момент на пандемия особено важна се оказа хигиената на ръцете – измиване със сапун и употреба на антибактериални гелове. Многобройни изследвания доказват, че геловете с алкохолна концентрация са най-ефективни в почистването и дезинфекцирането на ръцете.

Да преодолеем паниката от коронавируса с няколко съвета

Макар и не толкова популярни преди епидемията, антибактериалните гелове вече изчезнаха от асортимента на аптеките и дрогериите. С малко търпение обаче може да си приготвите дезинфектант и у дома. В последните дни особено популярни станаха различни рецепти и аромати, с които да забъркате сами антибактериален спрей.

/ iStock/Getty Images

В действителност всички дезинфектанти са на алкохолна основа, но според специалистите, за да бъдат ефективни, процентът на алкохол в тях трябва да бъде над 60, дори 95%. Затова основната съставка, която ще ви бъде необходима, за да приготвите сами дезинфектант, е спирт. Необходими са още кислородна вода, глицерин, етерично масло за приятен аромат.

Ценни съвети на специалистите за хигиената по време на коронавирус (ВИДЕО)

В удобно шишенце смесваме 100 мл спирт, глицерин и няколко капки ароматно масло. Допълваме с дестилирана (преварена) вода; слагаме капачката и разклащаме.

/ iStock/Getty Images

Глицеринът ще помогне на по-гъста консистенция. За повече гъстота може да добавите и гел от алое вера, който допълнително действа успокояващо на кожата. Може да прочетете рецепти и с "отвара от ленено семе". Може да добавите и няколко милилитра кислородна вода.

/ iStock/Getty Images

Продуктът нанасяте върху дланта и разнасяте равномерно по двете ръце, докато попие. Потъркайте дланите, после втрийте между пръстите, а накрая не забравяйте и външната част на ръцете.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук